Ψήφισμα του Συνέδριου της ΚΕΔΕ για τη διαχείριση των υδάτων Όχι στη δημιουργία φαραωνικών ΔΕΥΑ
Οι δήμοι επιμένουν στη λειτουργία μίας ΔΕΥΑ σε κάθε νομό
Έκτακτη Γενική Συνέλευση της Ένωσης Δ.Ε.Υ.Α.
«Μεταρρύθμιση ή απορρύθμιση;» το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος
Με συντριπτική πλειοψηφία εγκρίθηκε το Ψήφισμα του Συνέδριου της ΚΕΔΕ 2024 όπου περιγράφονται όλα τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν σήμερα την αυτοδιοίκηση του πρώτου βαθμού στη χώρα μας, καθώς και οι θέσεις των αιρετών.
Αυτά αποτυπώνονται στο Ψήφισμα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας το οποίο εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία από τους Συνέδρους (καταψήφισε η Λαϊκή Συσπείρωση) στο πλαίσιο του ετήσιου Συνεδρίου της ΚΕΔΕ στην Ρόδο.
Όπως σημειώνεται στο ψήφισμα, η μεγάλη συμμετοχή ( άνω των 1.500 συνέδρων και παρατηρητών) και τις τρεις ημέρες των εργασιών του Συνεδρίου, ανέδειξε το μεγάλο ενδιαφέρον του αιρετού πολιτικού προσωπικού του θεσμού, για τα σημαντικά ζητήματα που απασχολούν την Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού, ενώ είχε προηγηθεί ένας εκτεταμένος προσυνεδριακός διάλογος την περίοδο Σεπτεμβρίου- Οκτωβρίου 2024, με τη διοργάνωση επτά ξεχωριστών εκδηλώσεων σε πόλεις της χώρας.
Τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, μετά από εκτενή διάλογο κατά την διάρκεια των τριήμερων εργασιών του ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου, αναφέρθηκαν διεξοδικά:
-αφενός στις σημαντικές πολιτικές και δράσεις που υλοποιήθηκαν από πλευράς μας τα προηγούμενα χρόνια, που είχαν ως αποτέλεσμα να είναι σήμερα οι Δήμοι πιο δυνατοί κι αποτελεσματικοί.
-αφετέρου, στα μεγάλα προβλήματα που εξακολουθούν να απασχολούν τους Δήμους και δημιουργούν εμπόδια στην προσπάθειά τους να ανταποκριθούν στις θεσμοθετημένες αρμοδιότητες κι ευθύνες τους, προς όφελος των πολιτών των τοπικών κοινωνιών.
Με βάση το διάλογο που διεξήχθη , το Σώμα της Γενικής Συνέλευσης της Κ.Ε.Δ.Ε. υιοθέτησε το κείμενο πολιτικών θέσεων και προτάσεων , που αποτελεί το ψήφισμα του Συνεδρίου της Ρόδου.
Το κείμενο αυτό θα τεθεί το αμέσως προσεχές διάστημα υπόψη της Κυβέρνησης και των πολιτικών κομμάτων του Εθνικού μας Κοινοβουλίου, προκειμένου να δρομολογηθούν πολιτικές λύσεις στα μεγάλα προβλήματα της Αυτοδιοίκησης.
Επίσης, θα κοινοποιηθεί στο σύνολο των Δήμων της χώρας αλλά και της Αυτοδιοίκησης Β΄ Βαθμού και θα αποτελέσει το πλαίσιο των θέσεων που θα υποστηρίξει η Κ.Ε.Δ.Ε. κατά τη διαδικασία του εθνικού διαλόγου που ξεκινά με πρωτοβουλία του Υπουργείου Εσωτερικών, για τη δημιουργία του νέου Κώδικα και της Χάρτας της Αυτοδιοίκησης
Μεταξύ των άλλων το ψήφισμα της ΚΕΔΕ περιέχει θέσεις και για ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητα του πολίτη και του δημότη.
Η διαχείριση των υδάτων αποτελεί σημείο αιχμής καθώς σε έκτακτη γενική συνέλευση οδηγούνται οι ΔΕΥΑ όλης της χώρας, την ερχόμενη Πέμπτη προκειμένου να συζητήσουν και να λάβουν αποφάσεις σχετικά με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος για την μεταρρύθμιση και τις μεγάλες αλλαγές που διαφαίνονται στην διαχείριση του νερού.
Πιο συγκεκριμένα, την Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2024 θα πραγματοποιηθεί Έκτακτη Γενική Συνέλευση της Ε.Δ.Ε.Υ.Α., στην Αθήνα, σε αίθουσα του ξενοδοχείου «ΤΙΤΑΝΙΑ Hotel Athens» (Πανεπιστημίου 52, Αθήνα 10678), με ώρα έναρξης 9:30 το πρωί.
Το θέμα της Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης – Αποχέτευσης είναι: «Νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος για την μεταρρύθμιση των ΔΕΥΑ και των Δήμων – Μεταρρύθμιση ή απορρύθμιση;»
Να σημειωθεί πως ο Δήμαρχος Νέστου και πρόεδρος της ΠΕΔ ΑΜΘ Σάββας Μιχαηλίδης ήταν κατηγορηματικός και σφόδρα αντίθετος στις προωθούμενες υποχρεωτικές συνενώσεις των ΔΕΥΑ.
Μιλώντας το Σάββατο στο συνέδριο της ΚΕΔΕ στη Ρόδο, παρουσία του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρου Σκυλακάκη που ετοιμάζει το σχετικό νομοσχέδιο, αναφέρθηκε ακόμη και σε δυναμικές κινητοποιήσεις πολιτών. «Θα βγάλουμε τον κόσμο έξω. Θέλετε κλειστά τα σύνορα του Έβρου;» είπε προς τον Υπουργό. Θύμισε ότι και οι 22 Δήμοι της Περιφέρειας ΑΜΘ είναι αντίθετοι σε αυτό που πάει να γίνει. Το ίδιο θέμα απασχόλησε το συνέδριο της ΚΕΔΕ σε μία θεματική γεμάτη ένταση και αντιπαραθέσεις με τον αρμόδιο Υπουργό Θεόδωρο Σκυλακάκη.
Στο ψήφισμα της ΚΕΔΕ σχετικά με την διαχείριση των υδάτων, αναφέρονται τα εξής:
-Το ΥΠΕΝ προβαίνει σε αποσπασματικές και μη συνεκτικές μεταξύ τους δηλώσεις για αναγκαστικές συνενώσεις των ΔΕΥΑ, που προφανώς αντίκεινται στο Σύνταγμα και στους Νόμους που διέπουν την λειτουργία τους, καθώς και την προστασία των λειτουργικών και περιουσιακών δικαιωμάτων τους.
-Η ΚΕΔΕ έχει καταθέσει σε συνεργασία με την ΕΔΕΥΑ και την ΕΕΤΑΑ συγκεκριμένη και επιχειρησιακά τεκμηριωμένη λύση για τις ΔΕΥΑ, η οποία, σε αντίθεση με την πρόταση του ΥΠΕΝ για τη δημιουργία φαραωνικών ΔΕΥΑ ανά περιφέρεια, προβλέπει τη λειτουργία μίας ΔΕΥΑ σε κάθε νομό ( ή και δύο όπου κριθεί απαραίτητο) και το Δ.Σ. του νέου σχήματος να ανήκει 100% στην Αυτοδιοίκηση.
-Σε ότι αφορά στα νησιά, η θέση της ΚΕΔΕ είναι να παραμείνει το υπάρχον σύστημα και εκφράζουμε την αντίθεσή μας για το σχέδιο που διαρρέεται ότι εξυφαίνεται για τις Κυκλάδες, σύμφωνα με το οποίο θα εφαρμοστεί ένα 11μελές σύστημα διοίκησης, στο οποίο την πλειοψηφία θα έχει η ΕΥΔΑΠ Νήσων ή η ΕΥΔΑΠ.
Σε άλλα θέματα κρίσιμα για την λειτουργία των Δήμων το ψήφισμα αναφέρει:
Παιδικοί Σταθμοί
-Ενίσχυση των δημοτικών δομών προστασίας
-Εξασφαλισμένη και σταθερή χρηματοδότηση με πλήρη κάλυψη του λειτουργικού κόστους των δημοτικών δομών, από τον Κρατικό Προϋπολογισμό
-Μόνιμες θέσεις εργασίας για το ήδη υπάρχον προσωπικό που καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες των δομών
-Ριζική αναμόρφωση του Π.Δ. 99/2017 και του Κανονισμού λειτουργίας των Παιδικών, Βρεφονηπιακών και Βρεφικών σταθμών με βάση τις προτάσεις της Κ.Ε.Δ.Ε.
-Διασφάλιση της συνέχισης του προγράμματος και στην επόμενη προγραμματική περίοδο και την συμμετοχή εκπροσώπων της Κ.Ε.Δ.Ε. στο σχεδιασμό του προγράμματος για το χρονικό διάστημα 2021-2027.
-Κατοχύρωση του δημοκρατικού, κοινωνικού και παιδαγωγικού δικαιώματος των γονέων να επιλέγουν ελεύθερα για το 4χρονο παιδί τους είτε τον παιδικό σταθμό είτε το νηπιαγωγείο, εάν τους εξυπηρετεί. Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται και η υποχρεωτικότητα της δίχρονης προσχολικής αγωγής και η ελευθερία επιλογής των γονέων για τη δομή που θα εμπιστευτούν για τα παιδιά τους
Για τη διαχείριση των αποβλήτων
Πάγια και αδιαπραγμάτευτη θέση της ΚΕΔΕ είναι πως η διαχείριση των Αστικών Στερεών Αποβλήτων αποτελεί ίσως την μεγαλύτερη ευθύνη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού. Ο δημόσιος χαρακτήρας της διαχείρισης των αστικών αποβλήτων είναι συνταγματικά κατοχυρωμένος.
-Ζητάμε την κατάργηση του Τέλους Ταφής, για την οποία ΚΕΔΕ και 164 Δήμοι έχουμε προσφύγει στο ΣτΕ
-Το τέλος ταφής είναι οικονομικοί πόροι των δήμων και θα πρέπει να τους επιστραφούν για την προμήθεια σχετικού εξοπλισμού, την προαγωγή, την ενεργοποίηση του «Πληρώνω όσο Πετάω» (Pay As you Throw), την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών.
-Διαφωνούμε με κάθε απόπειρα αφαίρεσης αρμοδιοτήτων απο την Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού και την εκχώρησή τους στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
-Διαφωνούμε με το νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ που αφορά τους Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) , το οποίο προωθήθηκε χωρίς την απαιτούμενη κι επαρκή διαβούλευση. Δεν υφίστανται μελέτες και επιχειρησιακά σχέδια που να τεκμηριώνουν επαρκώς την αναγκαιότητα των συνενώσεων, δεν επιλύουν χρόνια προβλήματα των ΦοΔΣΑ και δεν διευκρινίζονται με εμπεριστατωμένο τρόπο τα ζητήματα ενημέρωσης και λειτουργίας των νέων Φορέων.