Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο τον εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα
Υπέρ από τη ΝΔ, επιφυλάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση, καταψήφισαν ΚΚΕ και ΜέΡΑ25
Αλέξανδρος Καχριμάνης για τη προστασία των ΠΟΠ προϊόντων: «η πιο γενναία πράξη που έγινε ποτέ»
Υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία επί της αρχής του, από την Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα. Υπέρ τάχθηκε η ΝΔ, ενώ από τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην ολομέλεια και το ΚΚΕ με το ΜεΡΑ25 καταψήφισαν.
Ο κ. Βορίδης τόνισε ότι είναι πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να αυστηροποιήσει τις ποινές και τα πρόστιμα σε παράνομες ελληνοποιήσεις, ώστε όπως είπε «να προστατεύσει τον πρωτογενή αγροτικό τομέα και τα ΠΟΠ προϊόντα αλλά και τον έλληνα παραγωγό» και απέρριψε τις αιτιάσεις του κ. Κόκκαλη ότι είναι υποχρέωση της χώρας μας βάσει του ευρωπαϊκού Κανονισμού. Ο κ. Βορίδης έκανε λόγο για «προσπάθεια απαξίωσης από το ΣΥΡΙΖΑ της μεγάλης αυτής νομοθετικής παρέμβασης, και αντέτεινε ότι «αν ήταν υποχρέωση που σχετίζεται με τον ευρωπαϊκό Κανονισμό γιατί τότε επί 4,5 χρόνια δεν το έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση;». Παράλληλα, άφησε αιχμές για την πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι σε δύο μεγάλες υποθέσεις ελληνοποιήσεων, δύο επιχειρήσεων, οι οποίες ελέχθησαν το 2017, τους επιβλήθηκαν το 2020 πρόστιμα συνολικού ύψους 34.000 ευρώ. «Τώρα ξεκινά η διαδικασία των προσφυγών η οποία κρατά 4 χρόνια. Και αυτό εσείς το λέτε πολιτική αποτροπή των ελληνοποιήσεων; Απόλυτη ανοχή στις ελληνοποιήσεις είναι και αυτό ξεκινάμε εμείς να το σταματήσουμε», τόνισε.
Ακόμα, απαντώντας ο κ. Βορίδης, στον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, που του καταλόγισε προκατάληψη, υπεραμύνθηκε της διάταξης για την βιομηχανική κάνναβη, τονίζοντας την ανάγκη να είναι εποπτευόμενη καλλιέργεια, καθώς όπως είπε, «δεν είναι αθώα η διαχείριση της γιατί περιέχει ψυχοτρόπες ουσίες».
Από την πλευρά του, ο κ. Κόκκαλης έκανε λόγο για ανυπαρξία στρατηγικής πολιτικής σε θέματα του πρωτογενή τομέα και πρόσθεσε ότι «είναι πολιτικό θράσος να ισχυρίζεται η κυβέρνηση ότι με δική της πρωτοβουλία δίνει καίριο πλήγμα στις ελληνοποιήσεις με μέτρα που είναι υποχρεωμένη η χώρα να εφαρμόσει από τον ευρωπαϊκό Κανονισμό». «Υπάρχει έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού. Μην καταφεύγετε σε επικοινωνιακά τεχνάσματα. Εμείς θα την ψηφίσουμε τη διάταξη όπως και τις περισσότερες διατάξεις του νομοσχεδίου αλλά θα είμαστε απέναντι στην ανυπαρξία πολιτικών», κατέληξε ο κ. Κόκκαλης.
Τι είπαν οι εξωκοινοβουλευτικοί φορείς
Νωρίτερα, θετικοί εμφανίστηκαν στο σύνολο τους οι εξωκοινοβουλευτικοί φορείς, που είχαν κληθεί στην Επιτροπή και κατέθεσαν, μέσω τηλεδιάσκεψης, τις απόψεις τους για το νομοσχέδιο.
Οι αρμόδιοι συνδικαλιστικοί φορείς, έκαναν λόγο για νομοθετική πρωτοβουλία που κινείται στη σωστή κατεύθυνση, ενώ παρατηρήσεις και προτάσεις εκφράστηκαν από τους εκπροσώπους της μεσαίας αλιείας για τη λειτουργία των γρι-γρι, οι οποίοι τόνισαν την ανάγκη συνολικής ρύθμισης για την αλιεία.
Επιφυλάξεις επίσης εκφράστηκαν στο θέμα της αποπληρωμής των προστίμων και των καταλογισμών από δάνεια που κρίθηκαν από την Ε.Ε. ότι επηρεάζουν την ανταγωνιστικότητα.
Ο β’ αντιπρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, Αλέξανδρος Καχριμάνης, έδωσε έμφαση στην ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα των αγροτικών προϊόντων, ενώ έκανε λόγο «για την πιο γενναία πράξη που έγινε ποτέ» σε ότι αφορά τη προστασία των ΠΟΠ προϊόντων και την αυστηροποίηση των ποινών απέναντι σε παραβάτες. «Τα πρόστιμα δεν είναι πλέον χάδια. Και όλοι όσοι δεν σεβάστηκαν την ελληνική γεωργία και κτηνοτροφία, θα καταλάβουν σήμερα ότι λειτουργεί το κράτος», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Παύλος Σατολιάς, πρόεδρος της Νέας Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών, έδωσε έμφαση στη λειτουργία του Ηλεκτρονικού Μελισσοκομικού Μητρώου, ενώ επεσήμανε ότι οι νέες ρυθμίσεις συμβάλουν πολύ θετικά στην ενίσχυση του πρωτογενή τομέα των ελληνικών αγροτικών προϊόντων, που είναι ισχυρός πυλώνας της οικονομίας, όπως είπε.
Η Αθηνά Τραχήλη, πρόεδρος του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου, χαρακτήρισε θετικό το νομοσχέδιο, ζητώντας παράλληλα να απαγορευθεί η ηλεκτρονική αγορά των κτηνιατρικών φαρμάκων και να τιμωρούνται αυστηρά οι παραβάτες.
Για νομοσχέδιο που κινείται στη σωστή κατεύθυνση έκανε λόγο ο Θεοχάρης Κολοβέας, πρόεδρος του Συνδέσμου Εισαγωγέων και Παρασκευαστών Λιανικών Κτηνιατρικών Φαρμάκων, ενώ πρότεινε να ενισχυθούν περαιτέρω τα κτηνιατρικά εργαστήρια, να υπάρξουν αυστηρότεροι έλεγχοι στη διακίνηση των φαρμακευτικών κτηνιατρικών προϊόντων και να αυξηθούν οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι.
Ο Σωτήρης Λαμπρόπουλος, ταμίας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων, επεσήμανε ότι το νομοσχέδιο δίνει αρκετές λύσεις, ενώ σημείωσε ότι «το θέμα των αδειοδοτήσεων κτηνοτροφικών μονάδων πρέπει να λυθεί οριστικά, ώστε ο κάθε κτηνοτρόφος να μην είναι, ούτε έρμαιο των υπηρεσιών, ούτε αιχμάλωτος ενός κακού γείτονα».
Ο πρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητήριου Ελλάδος Σπύρος Μάμαλης, ανέφερε ότι πρόκειται για ένα εθνικό νομοσχέδιο, που κινείται σωστή κατεύθυνση και λύνει χρόνια προβλήματα και πρόσθεσε ότι, «με μικρές διορθώσεις μπορεί να γίνει ένα πολύ σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο».
Ο Γιώργος Πίττας, αντιπρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Μελιού, τόνισε ότι με το Εθνικό Μελισσοκομικό Μητρώο, θα υπάρχει πλήρης διαφάνεια και στήριξη του κλάδου, και πρόσθεσε ότι «επιτέλους μπαίνει φρένο στις παράνομες ελληνοποιήσεις και θα προστατευτεί το εθνικό μας προϊόν».
Ο Γιάννης Βλαχάκης, πρόεδρος της Ένωσης Αυγοπαραγωγών Ελλάδος, επικρότησε τις αυστηρές ρυθμίσεις για την προστασία των ελληνικών προϊόντων και τα αυξημένα πρόστιμα για τις παράνομες ελληνοποιήσεις, ενώ πρότεινε να υπάρχει επισήμανση στα εισαγόμενα αυγά.
Ο Απόστολος Τουραλιάς, πρόεδρος της Ελληνικής Οργάνωσης Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας, χαρακτήρισε θετικό το νομοσχέδιο, έδωσε έμφαση στην ενίσχυση και ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα, ενώ τόνισε την ανάγκη ενιαίου περιεχομένου των εσωτερικών κανονισμών για τη διαχείριση και λειτουργία των υδατοκαλλιεργειών.
Ο Δημήτρης Κοτσόργιος, μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Πλοιοκτητών Παράκτιων Επαγγελματικών Αλιευτικών Σκαφών, έκανε λόγο για έλλειψη εθνικής στρατηγικής, ενώ τόνισε ότι μέχρι σήμερα η διοίκηση δεν ενδιαφέρθηκε για την μεσαία παράκτια αλιεία, αλλά μόνο για τη βιομηχανική αλιεία. Όπως είπε, πρέπει να θεσμοθετηθούν περιφερειακά συμβούλια αλιείας και να αποφασίζουν οι τοπικές κοινωνίες, ενώ τόνισε ότι 35.000 παράκτιοι ψαράδες εκπέμπουν SOS στη πολιτεία γιατί καταστρέφεται η ελληνική αλιεία και το φυσικό περιβάλλον.
Πολύ θετικό χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ο Βασίλης Κανάκας, πρόεδρος της Ένωσης των Τοπικών Οργανώσεων Εγγείων Βελτιώσεων.
Ο Γιάννης Μπουτούκος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Μέσης Αλιείας, ζήτησε αποσαφηνίσεις ως προς τον ορισμό των γρι-γρι, γιατί όπως είπε, υπάρχει κίνδυνος να ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου.
Ο Μιχαήλ Θεοδωρόπουλος, πρόεδρος της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης Kannabio Hemp Hellas ζήτησε την απόσυρση του άρθρου 7 που αφορά την θέσπιση ορίων στα προϊόντα κάνναβης, επισημαίνοντας ότι δεν συμβάλλει στον εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα.
Για νομοσχέδιο που κινείται στη σωστή κατεύθυνση έκανε λόγο ο Ιωάννης Βεβελάκης, πρόεδρος του Συνδέσμου Παραγωγής και Εμπορίας Λιπασμάτων.