Ψηφοφόροι αλλάζουν… ρότα
Στα Γιάννενα χθες βράδυ Μητσοτάκης και Τσίπρας
Και υποψήφιοι βουλευτές αποσύρονται!
Τι φοβούνται οι «μεγάλοι»-τι ελπίζουν οι «μικροί»
Ενώ οι εκλογές της 25ης Ιουνίου βρίσκονται στην τελική ευθεία τόσο ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, παραχώρησαν διακαναλική συνέντευξη θέτοντας τα δικά τους διλήμματα ενόψει των εκλογών, ενώ χθες τη Δευτέρα 19/6 θα πραγματοποιούσαν ομιλίες στην ίδια πόλη, στα Γιάννενα σε απόσταση μόλις μερικών μέτρων.
Συγκεκριμένα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα μιλούσαν στα Ιωάννινα, ο μεν πρώτος στον πεζόδρομο στη Ζωσιμαία Βιβλιοθήκη, ενώ ο δε δεύτερος στην πλατεία Μαβίλη, σε απόσταση δηλαδή περίπου ενός χιλιόμετρου.
Αν και οι δύο ομιλίες αρχικά είχαν προγραμματιστεί για την ίδια ακριβώς ώρα, στις 19:30, ωστόσο το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη αποφάσισε να αλλάξει την ώρα (και το μέρος, καθώς αρχικά η ομιλία επρόκειτο να γίνει στο Πάρκο Λιθαρίτσια) και τελικά η ομιλία του προέδρου της ΝΔ θα γίνει μία ώρα νωρίτερα, στις 18:30, για να μην συμπέσει με αυτή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.
Τα κομματικά επιτελεία εντείνουν τις προσπάθειες να προσελκύσουν όσους ψηφοφόρους αμφιταλαντεύονται μεταξύ ενός ή περισσοτέρων κομμάτων ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου καθώς από το ένα μέρος όλες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις συγκλίνουν στο ότι η διαφορά μεταξύ ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται κοντά ή λίγο πάνω από τις 20 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ το ενδιαφέρον εστιάζεται στο τι θα γίνει με τα κόμματα που βρίσκονται στο όριο εισόδου της Βουλής, αλλά και πόσα θα καταφέρουν να περάσουν το όριο του 3%.
Αποσύρσεις
Ένα άλλο στοιχείο που χαρακτηρίζει αυτές τις εκλογές είναι οι αποσύρσεις υποψήφιων βουλευτών από τα ψηφοδέλτια. Ενώ στα μικρά κόμματα επικρατεί αναταραχή με τις αλλαγές, στα μεγάλα το ενδιαφέρον εστιάζεται στις αποσύρσεις υποψήφιων για διάφορους λόγους.
Ήδη στη ΝΔ υπάρχουν δύο αποσύρσεις βουλευτών στη Ροδόπη και στην Αττική ο Μουσταφά Κατραντζή και ο Σπήλιος Κρικέτος.
Την απόσυρσή του από την εκλογική μάχη ανακοίνωσε μέσω του λογαριασμού του στο Facebook ο υποψήφιος βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία στη Ροδόπη, Μουσταφά Κατραντζή. «Αποσύρομαι από τις βουλευτικές εκλογές στις 25 Ιουνίου, προκειμένου να μην διαταραχθεί το κλίμα καλής συμβίωσης στην περιοχή μας», τόνισε μεταξύ άλλων.
Η απόφασή του να αποσυρθεί λίγο πριν από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου έρχεται μετά τη χθεσινή αποκάλυψη του Αλέξη Τσίπρα ότι και το δικό του όνομα υπήρχε στην αναφορά της ΕΥΠ.
Σύμφωνα με πηγές από τη Νέα Δημοκρατία, «υπήρξε επικοινωνία με τον κ. Κατραντζή και ο ίδιος αμέσως ανταποκρίθηκε. Στην ανάρτηση μιλάει σαφώς για μουσουλμάνους και χριστιανούς. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ύστερα από τόσες εβδομάδες δεν έχουν βγει να πουν μια κουβέντα. Η διαφορά είναι σαφής. Αλήθεια θα πουν ποιον θα εκπροσωπούν στην ελληνική Βουλή όπως τους καλούμε τόσον καιρό;».
Ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας για την αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη στο έγγραφο της ΕΥΠ, τόνισε στη διακαναλική του συνέντευξη ότι ο πρόεδρος της ΝΔ «θα έπρεπε να πάρει το Νόμπελ Ανευθυνότητας». «Δεν έχω συνηθίσει δημόσια να μιλώ για άκρως εμπιστευτικά έγγραφα. Αλλά βλέποντας την ανεύθυνη στάση που κρατά είμαι υποχρεωμένος να το κάνω. Έχει σκοπό να ψαρέψει ψήφους και από το χώρο της ακροδεξιάς. Εγώ έστελνα για ενημέρωση τον αρχηγό της ΕΥΠ στον κ. Μητσοτάκη και όχι χαρτιά». Στο ίδιο σημείωμα γίνεται σαφής αναφορά και για τον υποψήφιο της Νέας Δημοκρατίας, αποκάλυψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη δική του διακαναλική του συνέντευξη είχε δηλώσει ότι: «Το τουρκικό προξενείο έδινε σαφείς εντολές υπέρ συγκεκριμένων υποψηφίων στη Ροδόπη. Ενημέρωσα τον κ. Τσίπρα για την έκθεση της ΕΥΠ και την έκταση της παρέμβασης του τουρκικού προξενείου», είπε χαρακτηριστικά, ενώ τόνισε ότι το έκανε όσο ήταν ακόμα πρωθυπουργός. Επέμεινε στο ότι οι δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να κάνουν δήλωση που να αναγνωρίζουν τη Συνθήκη της Λωζάνης και ότι η μειονότητα είναι μουσουλμανική και όχι τουρκική.
Επίσης διεγράφη ο Σπήλιος Κρικέτος από τη Νέα Δημοκρατία μετά τις δηλώσεις για τους μετανάστες με αφορμή το πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου. Σε εμφάνισή του στο Kontra, ο υποψήφιος βουλευτής και πρώην ΓΓ της Ένωσης Αστυνομικών Δυτικής Αττικής, είπε για τους ανθρώπους που πνίγηκαν ανοιχτά του Μεσσηνιακού κόλπου, σε αναζήτηση μίας καλύτερης ζωής, «πού δουλεύουν αυτοί οι άνθρωποι; Πού βγάζουν χρήματα για να ζήσουν; Πουθενά. Σε κλοπές είναι κάθε μέρα οι περισσότεροι και είναι γεμάτα τα ΑΤ». Σε ερώτηση, δε, του δημοσιογράφου, αν «αυτοί οι άνθρωποι που πνίγηκαν ανοιχτά της Πύλου, αν έφταναν στη χώρα μας, θα έκλεβαν, δε θα δούλευαν, θα έμεναν 15 σε μία γκαρσονιέρα;», ο Σπήλιος Κρικέτος απάντησε ξεκάθαρα: «Οι προηγούμενοι που δεν πνίγηκαν, τι έκαναν; Αυτό έκαναν».
Με απόφαση του Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ Παύλου Μαρινάκη ο υποψήφιος βουλευτής, Σπήλιος Κρικέτος διαγράφεται από τη Νέα Δημοκρατία.
Όμως και στο ΠΑΣΟΚ υπήρξαν αναταράξεις καθώς η Χαριλάου Τρικούπη αποσύρει την υποψηφιότητα του Γιάννη Γλύκα από τα ψηφοδέλτια της Α’ Πειραιώς το ΠΑΣΟΚ μετά την έντονη αντίδραση της χήρας του Σήφη Βαλυράκη. Ο Γιάννης Γλύκας είχε τοποθετηθεί μετά από απόφαση του ΠΑΣΟΚ και το Νίκου Ανδρουλάκη στην τιμητική θέση του ψηφοδελτίου της Α΄ Πειραιώς, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο το κόμμα να ενισχύσει το ψηφοδέλτιο στην συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια.
Σε δήλωσή της η σύζυγος του Σήφη Βαλυράκη εξαπολύει πυρά κατά του Νίκου Ανδρουλάκη καθώς όπως η ίδια αναφέρει ο γνωστός δικηγόρος είχε υπερασπιστεί νομικά τους φερόμενους δολοφόνους του συζύγου της.
«Ο Νίκος Ανδρουλάκης ΔΕΝ δικαιούνται να αγνοεί την ιστορία και την αξία των ιδρυτικών στελεχών του κόμματος που ηγείται», αναφέρει, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωσή της η Μίνα Παπαθεοδώρου Βαλυράκη.
Υποστηρίζει πως ο Γιάννης Γλύκας υπήρξε «δικηγόρος υπεράσπισης των φερόμενων δολοφόνων του Σήφη Βαλυράκη για μικρό διάστημα, με μοναδικό σκοπό την αποφυλάκισή τους σε χρόνο ρεκόρ».
Οι δημοσκοπήσεις
Παράλληλα οι δημοσκοπήσεις που έχουν δεί το φως της δημοσιότητας καταγράφουν διάθεση αλλαγής ψήφου από την πλευρά των ψηφοφόρων αλλά και θολό τοπίο για τα μικρά κόμματα.
Στην δημοσκόπηση της Opinion Poll (The Toc) σε σχέση με το εάν οι ψηφοφόροι σκέφτονται να μετακινηθούν σε άλλο κόμμα σε αυτή την κάλπη, το 74,3% απάντησε ότι θα ψηφίσει τον ίδιο σχηματισμό ενώ περισσότερο βέβαιοι για το ότι θα ξαναψηφίσουν το ίδιο κόμμα φαίνονται οι ψηφοφόροι της ΝΔ, του ΚΚΕ και της Ελληνικής Λύσης. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της GPO (Παραπολιτικά) , διάθεση αλλαγής ψήφου στις εκλογές της 25ης Ιουνίου εκφράζει το 17,1% του συνόλου, με τον δείκτη μεταβλητότητας να καταγράφεται υψηλότερα στον ΣΥΡΙΖΑ με 17,1% και στο ΠΑΣΟΚ με 18%, ενώ μόλις το 5% όσων ψήφισαν Νέα Δημοκρατία στις 21 Μαΐου σκέφτεται να ψηφίσει διαφορετικά. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν και τα στοιχεία της Metron Analysis (Βήμα της Κυριακής) σχετικά με την βεβαιότητα ψήφου όσων θα προσέλθουν στις κάλπες στις 25 Ιουνίου. Ειδικότερα, απόλυτα βέβαιο εμφανίζεται το 64% των ψηφοφόρων, μάλλον βέβαιοι το 24%, ενώ οι απαντήσεις όχι και τόσο βέβαιοι, καθόλου βέβαιοι, συγκεντρώνουν συνολικά ποσοστό 11%.
Τις τελευταίες ημέρες, βάσει των στοιχείων των δημοσκοπήσεων, φαίνεται πως αρχίζει να ξεκαθαρίζει και το πόσα κόμματα θα μπουν τελικά στη Βουλή ωστόσο, δεν αποκλείεται να βρεθούμε προ εκπλήξεων στην κάλπη.
Στην δημοσκόπηση της Metron Analysis για το «Βήμα της Κυριακής» στην εκτίμηση ψήφου καταγράφεται διαφορά μεταξύ ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ που φτάνει στο 20,46% . Συγκεκριμένα, η ΝΔ φέρεται να λαμβάνει 40,6%, ο ΣΥΡΙΖΑ 19,6%, το ΠΑΣΟΚ 11,5%, το ΚΚΕ 6,8% και η Ελληνική Λύση 4,7% . Σύμφωνα με τα στοιχεία της δημοσκόπησης, φαίνεται να περνούν το όριο εισόδου της Βουλή τόσο το κόμμα Νίκη (3,9%) όσο και η Πλεύση Ελευθερίας (4,7%) ενώ το ΜέΡΑ25 μένει εκτός με 2,5%. Δηλαδή μιλάμε για επτακομματική Βουλή.
Αντίστοιχη η εικόνα και στην έρευνα της Opinion Poll. Με βάση τη μέση τιμή της εκτίμησης ψήφου που για τη Νέα Δημοκρατία εκκινεί από το 38,6% και φτάνει μέχρι το 44,2%, το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη εμφανίζεται να εξασφαλίζει αυτοδυναμία 163 εδρών. Ο ΣΥΡΙΖΑ που κυμαίνεται από 18% έως 22,4% θα έχει 55 βουλευτές, για το ΠΑΣΟΚ η μέση τιμή της εκτίμησης ψήφου δίνει 30 έδρες, για το ΚΚΕ 20 βουλευτές, για την Ελληνική Λύση 12 βουλευτές, 11 βουλευτές για την Πλεύση Ελευθερίας και 9 για το κόμμα ΝΙΚΗ.
H δημοσκόπηση της GPO στην πρόθεση ψήφου δίνει στη ΝΔ 41,9%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει περαιτέρω δυνάμεις και συγκεντρώνει 17,8%. Το ΠΑΣΟΚ καταγράφει ποσοστό 11,7% και το ΚΚΕ διατηρεί και αυτό τις δυνάμεις του, χωρίς μεταβολές, στο 6,5%. Στο 3,5% βρίσκεται η Ελληνική Λύση, όπως και η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, ενώ η «Νίκη» συγκεντρώνει ποσοστό 2,9% ενώ το ΜέΡΑ 25 2,5%.