Ψύχος – θερμότητα- κοροϊδία

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπουραντάς

‘’Φιλοκαλούμεν τε γαρ μετ’ ευτελείας και φιλοσοφούμεν άνευ μαλακίας’’ είπε ο Περικλής κατά τον Θουκυδίδη. Εδώ φιλοκαλούμε με τεράστια κόστη και θέτοντας σε αχρηστλια έργα λαμπρά όπως τα ολυμπιακά έργα. Ευτυχώς το ίδρυμα Νιάρχου, Λασκαρίδη κλπ βοηθούν πραγματικά για σημαντικά έργα.

Φιλοσοφούμε μέχρι βλακείας λέγοντας συνέχεια προτάσεις χωρίς νόημα και αποτέλεσμα. Τώρα τον χειμώνα στην Ελλάδα έχουμε θανάτους από το κρύο, την μολυσμένη ατμόσφαιρα και την χρήση διαφόρων συσκευών για θέρμανση.
Όλη η Ελλάδα ειδικά στην επαρχία δεν ανάβει κανείς καλοριφέρ (κεντρική θέρμανση) ή χρησιμοποιεί τα τζάκια καίγοντας επικίνδυνα υλικά για θέρμανση.
Με το απλό μυαλό μου σκέπτομαι γιατί η πολιτεία δεν μειώνει την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης για να μπορεί να ζεσταθεί ο κόσμος? Με την μείωση της τιμής θα υπήρχε ζεστασιά και αποφυγή όλων των κινδύνων αλλά νομίζω ότι αν ανάβουν όλοι την κεντρική θέρμανση τα έσοδα του κράτους από το πετρέλαιο θα ήταν ίσως και μεγαλύτερα από τώρα.

Χρήσιμη είναι η παροχή θερμαινόμενων δωματίων και η χορήγηση κουβερτών και ζεστού τσάι κλπ στους αστέγους αλλά η θέρμανση δεν μεταφέρεται στο πεζοδρόμιο. Είναι ανεπίτρεπτο σήμερα να υπάρχουν άστεγοι και πρέπει η πολιτεία να βρει κατάλυμα για όλους τους αστέγους.
Στην αρχαία Αθήνα υπήρχε μέριμνα για τους φτωχούς και για όσους δεν μπορούσαν να εργασθούν. Λέμε ότι είμαστε απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων, δυστυχώς μόνο στα λόγια.

Υ.Γ. Το τσάι όσο αριστοκρατικό ρόφημα είναι έχει και παρενέργειες, αποβάλλει τον σίδηρο από τον οργανισμό που τον έχουν ανάγκη οι άστεγοι και όσοι πεινούν. Στους ασθενείς με Μεσογειακή αναιμία που έχουν υπερφόρτωση από σίδηρο λόγω αιμόλυσης και μεταγγίσεων συνιστούμε να πίνουν τσάι για να αποβάλλουν τον επιπλέον σίδηρο που έχουν.
Τελειώνοντας θέλω να δώσω συγχαρητήρια στις τράπεζες και στα Δημόσια κτίρια που έχουν υπερβολική θέρμανση όπως και στα σπίτια των πλουσίων με τη βοήθεια του απλού πολίτη. Ντροπή δεν υπάρχει, δεν έχουμε ούτε μυαλό για θέρμανση και καθαρή ατμόσφαιρα.
Τα Γιάννενα είναι πρώτα στα άρματα, στα γρόσια και τα γράμματα αλλά και το τσουχτερό κρύο. Όσο για τα γρόσια τα έχουν πολύ λίγοι, το κρύο σχεδόν όλοι. Ο χειμώνας και το κρύο συνεχίζονται. Γιατί μας κοροϊδεύει η πολιτεία???
Κωνσταντίνος Λ. Μπουραντάς
Καθηγητής Παθολογίας- Αιιματολογίας