ΩΟΥΜ: Η Πεμπτουσία όλων των Μάντρα

Γράφει η Ιππολύτη Μηλιώνη,
Υoga instructor

Το Ωουμ ή ΟΜ είναι η πεμπτουσία των πάντων σε όλες τις γραφές που έχουν βεδική προέλευση. Το ΟΜ είναι πλήρες και συμβολίζει την πανταχού παρούσα κοσμική συνείδηση, που είναι πέρα από λέξεις και θεωρίες: τη συνείδηση της τέταρτης διάστασης, αγνή, αυθύπαρκτη.

Είναι ο πρωταρχικός ήχος της άχρονης πραγματικότητας που δονείται μέσα μας από το άναρχο παρελθόν και πάλλεται μέσα σε όλο μας το είναι. Ό ήχος του ανοίγει το βαθύτερο μας είναι στο κραδασμό μιας ανώτερης πραγματικότητας- όχι μιας πραγματικότητας που βρίσκεται έξω από εμάς, αλλά μιας πραγματικότητας αιώνιας, που ήταν πάντα παρούσα μέσα μας και τριγύρω μας.
Ο ποιητής Pabindranath Tagore έχει πει πολλά όμορφα σχετικά με την ιερή αυτή συλλαβή, πως είναι η συμβολική λέξη για το τέλειο, το άπειρο, το αιώνιο.Ο ήχος είναι ήδη τέλειος από μόνος του και συμβολίζει την πληρότητα όλης της δημιουργίας.Ο στόχος του είναι να διαποτίσει το νου με την αίσθηση της τελειότητας και να τον ελευθερώσει από τη σφαίρα του στεγνού εγωισμού.

Το περιεχόμενο της ύλης και η πεμπτουσία όλου του περιεχομένου της ύλης είναι ο ήχος, όπως αναφέρεται σε αυτό το απόσπασμα από την Τσαντόργκια Ουπανισάντ:

Το Ω του ΩΟΥΜ είναι το στάδιο της εγρήγορσης-η υποκειμενική συνείδηση.
Το ΟΥ του ΩΟΥΜ είναι το στάδιο του ονειρέματος- η συνείδηση του εξωτερικού κόσμου των σκέψεων, των συναισθημάτων, των επιθυμιών.
Το Μ του ΩΟΥΜ είναι το στάδιο του βαθύ ύπνου- η συνείδηση της απαράλλαχτης ενότητας.
Το ΩΟΥΜ είναι ο Δημιουργός, ο Συντηρητής, ο Καταστροφέας, όλα σε ένα.Η χρήση του πριν και μετά από κάθε μάντρα εναρμονίζει τα δυο ημισφαίρια του εγκεφάλου και δημιουργεί ένα μαγικό αποτέλεσμα.

Όταν το ΩΟΥΜ επαναλαμβάνεται θα πρέπει να χρησιμοποιεί κανείς βαθείς τόνους και η αναπνοή πρέπει να κατευθύνεται από το ρινικό κανάλι, όπως συμβαίνει αυτόματα όταν προφέρεται το τελευταίο τμήμα του ήχου το Μ. Αυτό το Μ, που είναι γνωστό ως μα ή μάκαρα , κάνει τα χείλη να κλέινουν , κι έτσι είναι σαν να κλείνουμε την πόρτα από τον εξωτερικό κόσμο.Οι κραδασμοί που δημιουργούνται με την προφορά του Μ σε βαθείς τόνους είναι παρόμοιοι με το ζουζούνισμα ενός μπούμπουρα, και ο ήχος δονεί την κορυφή του κρανίου, δηλαδή όλο τον εγκεφαλικό φλοιό.Υπάρχουν πολλά κοιλώματα κι εξογκώματα στον εγκεφαλικό φλοιό που μοιάζουν με τις κοιλάδες ενός βουνού.

Αυτές οι κοιλάδες είναι κοιλώματα των λοβών και οι παλμοί, κραδασμοί που δημιουργούνται από το Μ βοηθούν τον εγκέφαλο να κερδίσει περισσότερο χώρο για αποθήκευση πληροφοριών , όμως αυτό είναι εφικτό μόνο όταν η επανάληψη της μάντρας γίνεται για μακρά χρονικά διαστήματα, καθημερινά.

Πηγές:
Σημειώσεις από το βιβλίο, Εργαλεία για το Τάντρα, ΧΑΡΙΣ ΓΙΟΧΑΡΙ.

* Insta: ippoyoga / Akasha_place
Facebook: akasha place
Στούντιο Γιόγκα,
Περ/κη Οδός Άρτα
Τηλ.6972676341