Όλγα Γεροβασίλη: Αυτονόητο καθήκον κάθε κυβέρνησης η φύλαξη των συνόρων μας

«Για μεγάλο χρονικό διάστημα γινόμαστε μάρτυρες της λαϊκιστικής, διχαστικής ρητορικής στελεχών και υπουργών της Νέας Δημοκρατίας, που εξυπηρετεί τις βραχυπρόθεσμες πολιτικές επιδιώξεις του δήθεν κεντροδεξιού κ. Μητσοτάκη. Αυτή νομιμοποιεί και ενθαρρύνει ακόμα και σήμερα ακραίες και επικίνδυνες αντιλήψεις, οδηγώντας τη χώρα μας πίσω, σε κάποιες από τις πιο μαύρες και πιο επικίνδυνες σελίδες της Ιστορίας της» σημειώνει σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» και στο δημοσιογράφο Γιάννη Καμπουράκη, η βουλευτής Άρτας και πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη, που τονίζει πως:

«Όπως δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας και καταγράφεται από την απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας μας, κάθε ελληνική κυβέρνηση έχει αυτονόητο καθήκον τη φύλαξη των συνόρων. Σε ένα οργανωμένο κράτος, όπως αυτό που παραδώσαμε, υπάρχουν θεσμοί και όργανα που τηρούν τη νομιμότητα και προασπίζουν το εθνικό συμφέρον και όχι ένα παρακράτος, το οποίο κάνει μετά από δεκαετίες την επανεμφάνισή του».
Παράλληλα η κ. Γεροβασίλη σημειώνει πως «δεν την αφορούν», δημοσιεύματα που την εμφανίζουν ως την επόμενη γραμματέα του κόμματος.

ΕΡΩΤ.: Ο κ. Τσίπρας συμφώνησε με την απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει τα σύνορα στον Εβρο. Σηματοδοτεί γενικότερη αλλαγή στάσης του ΣΥΡΙΖΑ στο προσφυγικό αυτή η θέση;
ΑΠΑΝΤ.: Τα προηγούμενα χρόνια η συντριπτική πλειοψηφία των εισόδων έγινε από τα νησιά μας, γιατί όλοι γνώριζαν πως ήταν κλειστός ο Έβρος. Χωρίς κραυγές, με συνέπεια και αποτελεσματικότητα δώσαμε το μήνυμα. Ο πατριωτισμός ορίζεται ως η αγάπη για τον λαό μου με σεβασμό στους άλλους. Εμείς καταθέσαμε τον πατριωτισμό μας με έργα και όχι με λόγια. Όπως είναι αυτονόητο για κάθε ελληνική κυβέρνηση, φυλάσσαμε τα σύνορά μας περιφρουρώντας ταυτόχρονα την τήρηση του Διεθνούς Δικαίου. Η σημερινή κυβέρνηση, ενώ παρέλαβε έτοιμα σχέδια αναβάθμισης της φύλαξης των συνόρων μας, όπως το «ΑΣΠΙΔΑ», επέλεξε να μην τα αξιοποιήσει, ενώ λίγες μέρες μετά τις εκλογές, αποφάσισε την απόσπαση αστυνομικών που υπηρετούσαν στον Έβρο για να φυλάξουν τα Εξάρχεια!

ΕΡΩΤ.: Πολλοί λένε ότι ο κ. Τσίπρας «άδειασε» τα στελέχη του κόμματός του, γιατί με τις απόψεις τους δεν
προσεγγίζεται ο κεντρώος ψηφοφόρος. Τι απαντάτε;
ΑΠΑΝΤ.: Η φύλαξη των συνόρων μας αποτελεί αυτονόητο καθήκον κάθε κυβέρνησης και το Διεθνές Δίκαιο είναι κύριο όπλο μας, ιδιαίτερα αυτές τις κρίσιμες ώρες. Σε όλους είναι ξεκάθαρο πως η Τουρκία, για να πετύχει τα σκοτεινά σχέδιά της, εργαλειοποιεί τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Βασικός στόχος της είναι να μας οδηγήσει στην ακύρωση των σημαντικότερων όπλων μας μέσα από τον πόνο αυτών των κατατρεγμένων ανθρώπων. Μπροστά σε αυτήν τη μεθόδευση, έρχεται η σημερινή κυβέρνηση και αποφασίζει την αναστολή του δικαιώματος υποβολής αιτήματος ασύλου και δίνει άφθονο τηλεοπτικό υλικό με παράνομα και επικίνδυνα push back. Παρουσιάζει εικόνα παραβατικής χώρας χωρίς σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο. Τέτοιες εικόνες μάς εκθέτουν σε σοβαρούς κινδύνους και πολλαπλασιάζουν τις πιθανότητες στο να καταλήξουμε «αποθήκη ψυχών». Κατά τα άλλα, επιτρέψτε μου να σας παραπέμψω στις ομόφωνες αποφάσεις των οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ.

ΕΡΩΤ.: Θα αντιμετωπίζατε θετικά πρόταση του κ. Τσίπρα να είστε η επόμενη γραμματέας του κόμματος;
ΑΠΑΝΤ.: Είμαι γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, θέση ευθύνης, που απαιτεί απόλυτη προσήλωση στα καθήκοντά της. Τοποθετήθηκα κατόπιν συλλογικής απόφασης, όπως συμβαίνει με κάθε άλλη χρέωση ή καθήκον στο κόμμα μας. Προφανώς, αναφέρεστε σε κάποια δημοσιεύματα. τα οποία, εκτός του ότι είναι ανεπίκαιρα, δεν με αφορούν.