Όλγα Γεροβασίλη για την κυβερνητική σιωπή και τις παράνομες παρακολουθήσεις

«Ποιός οφείλει να απαντήσει, αν όχι η κυβέρνηση, κατά πόσον το λογισμικό παρακολούθησης σήμερα βρίσκεται σε τηλέφωνα πολιτών, δημοσιογράφων, πολιτικών; Σε μία χώρα όπου πλήττεται βάναυσα η δημοκρατία και το Σύνταγμα καταστρατηγείται στα μισά του άρθρα μέσω της παράνομης παρακολούθησης υπάρχουν κυβερνητικές ευθύνες» τονίσθηκε στην παρέμβαση της Όλγας Γεροβασίλη, βουλευτή Άρτας και Γραμματέα της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, στην τηλεοπτική εκπομπή Alpha Τώρα και στους Π. Σουρέλη, Χ. Κοσελόγλου και Α. Καϋμένου.

Σχετικά με τις καταγγελίες Ανδρουλάκη για το λογισμικό predator η Όλγα Γεροβασίλη υπενθύμισε τις ανάλογες καταγγελίες του δημοσιογράφου Θ. Κουκάκη προ μηνών τον οποίο η καναδική εταιρεία διαβεβαίωσε ότι το λογισμικό παρακολούθησης υπήρχε στο τηλέφωνό του. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αντέδρασε, απηύθυνε ερωτήματα στην κυβέρνηση η οποία υποτίθεται ότι έκανε κάποια έρευνα. Σε μία χώρα όπου πλήττεται βάναυσα η δημοκρατία και το Σύνταγμα καταστρατηγείται στα μισά του άρθρα μέσω της παράνομης παρακολούθησης σίγουρα υπάρχουν κυβερνητικές ευθύνες. Από τότε που έγινε η καταγγελία δεν έχουν υπάρξει απαντήσεις πλην του ότι η κυβέρνηση ουδέποτε αγόρασε αυτό το λογισμικό. Από την άλλη η Google έχει κατονομάσει τη χώρα μας ανάμεσα σε εκείνες οι οποίες αγόρασαν αυτό το σύστημα παρακολούθησης. Κανένα αποτέλεσμα έρευνας μετά την καταγγελία του κ. Κουκάκη. Φτάνουμε σήμερα να έχουμε καταγγελία από αρχηγό πολιτικού κόμματος.
Ποιός οφείλει να απαντήσει, αν όχι η κυβέρνηση, κατά πόσον αυτό το λογισμικό παρακολούθησης σήμερα βρίσκεται σε τηλέφωνα πολιτών, δημοσιογράφων, πολιτικών κ.ό.κ.; Εχθές ρώτησα ευθέως τον κ. Θεοδωρικάκο και τον κ. Οικονόμου στην ολομέλεια εάν τα δικά τους τηλέφωνα παρακολουθούνται. Δεν πήρα βεβαίως απάντηση. Όμως το θέμα είναι εξόχως σοβαρό διότι εκτός των πολλαπλών κρίσεων που βιώνουμε ως κοινωνία, βρισκόμαστε αντιμέτωποι και με μία απειλητική κρίση θεσμών και δημοκρατίας.