Όλγα Γεροβασίλη Δυστυχώς για ακόμη μια φορά η Κυβέρνηση γυρνά την πλάτη της στην Άρτα

Ανάγκη συμπερίληψης των Δήμων της Π.Ε. Άρτας στο κριτήριο “Εντοπιότητας” 

Ερώτηση προς τον υπουργό Εσωτερικών με θέμα: «Ανάγκη συμπερίληψης των Δήμων της Π.Ε. Άρτας στο κριτήριο “Εντοπιότητας” για μοριοδότηση διορισμών μέσω ΑΣΕΠ» κατέθεσε η βουλευτής ‘Αρτας Όλγα Γεροβασίλη την οποία και συνυπογράφει η αρμόδια τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής: «Στο Νομοσχέδιο: «Επιτάχυνση προσλήψεων μέσω Α.Σ.Ε.Π., σύστημα κινήτρων και ανταμοιβής δημοσίων υπαλλήλων και λοιπές διατάξεις για τη βελτίωση της λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης», με το οποίο τροποποιείται η μοριοδότηση βάσει εντοπιότητας (άρθρο 12, ν. 4765/2021), δυστυχώς η Άρτα δεν συμπεριλαμβάνεται στις περιοχές που μοριοδοτούνται.

Εξαιρείται η Άρτα, δηλαδή, τόσο από την ενίσχυση με 40 μόρια της περίπτωσης στ’ της παραγράφου 1 του τροποποιούμενου άρθρου 12 του ν. 4765/2021 όσο και από τη μοριοδότηση με 20 μόρια της περίπτωσης ζ’ της παραγράφου 1 του τροποποιούμενου άρθρου 12 του ν. 4765/2021, στην οποία περιλαμβάνονται, όμως γειτονικές περιοχές, όπως όλοι οι δήμοι της Π.Ε. Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας.
Η Ήπειρος, όμως, δεν αντιμετωπίζει προβλήματα διορισμών μόνο στα Γιάννενα και στη Θεσπρωτία αλλά και στην Άρτα.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με επιστολή διαμαρτυρίας που απέστειλε για το αυτό ζήτημα ο Δήμος Αρταίων στο Υπουργείο Εσωτερικών το πρόβλημα υποστελέχωσης είναι δραματικό: από τις 426 οργανικές θέσεις, οι 157 είναι κενές. Τα έτη 2023-2024 αποχώρησαν 14 υπάλληλοι (7 μόνιμοι και 7 ΙΔΑΧ), έλαβαν χώρα 13 συνταξιοδοτήσεις, 1 θάνατος ενώ το τελευταίο τρίμηνο 2024 επίκεινται 6 αποχωρήσεις. Η υποστελέχωση πλησιάζει δηλαδή το 50% των οργανικών θέσεων.

Ως εκ τούτου θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι πραγματικές ανάγκες τόσο του Δήμου Αρταίων όσο και συνολικά της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας, το δημογραφικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει, τα ποσοστά ανεργίας κλπ.
Σύμφωνα δε με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ο Δήμος Αρταίων έχει υποστεί μείωση πληθυσμού , ήτοι το έτος 2011 είχε μόνιμο πληθυσμό 43.166, ενώ το 2021 41.600 μόνιμους κατοίκους ήτοι μείωση 6,1%.

Η εξαίρεση της Π.Ε. Άρτας και η μη συμπερίληψη της στο κριτήριο εντοπιότητας δεν θα συμβάλλει στην άμβλυνση του ήδη υπάρχοντος προβλήματος της υποστελέχωσης, δυσχεραίνοντας την εύρυθμη λειτουργία της.

Κι όλα αυτά ενώ η συμπερίληψη του Δήμου Αρταίων (αλλά και της Π.Ε. Άρτας) στο κριτήριο εντοπιότητας κρίνεται άμεσα υλοποιήσιμη, χωρίς καμία επιβάρυνση και χωρίς κανένα κόστος, αντιθέτως θα λύσει σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα της υποστελέχωσης και έτσι θα επιτυγχάνεται η εύρυθμη λειτουργία του Δήμου και της Π.Ε.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
Θα συμπεριλάβει τους Δήμους της Π.Ε. Άρτας στο κριτήριο «εντοπιότητας» με μοριοδότηση 40 μονάδες για διορισμό στο Δημόσιο της περίπτωσης στ’ της παραγράφου 1, του τροποποιούμενου άρθρου 12 του ν. 4765/2021 με το Νομοσχέδιο: «Επιτάχυνση προσλήψεων μέσω Α.Σ.Ε.Π., σύστημα κινήτρων και ανταμοιβής δημοσίων υπαλλήλων και λοιπές διατάξεις για τη βελτίωση της λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης» ή θα αφήσει την Άρτα χωρίς καμία μοριοδότηση λόγω εντοπιότητας, συντελώντας σε μια ακόμη τεράστια αδικία σε βάρος της Άρτας και των Αρτινών;».