Όλγα Γεροβασίλη: Πρέπει να δράσουμε γρήγορα , αλλά όχι πρόχειρα

«Θα σας απαντήσω με μία φράση κλισέ αλλά δεν μπορώ να βρω και πιο ακριβή περιγραφή για την κατάσταση: Πρέπει τα πράγματα να γίνουν γρήγορα, αλλά επ’ ουδενί πρόχειρα. Μετά από αυτές τις εκλογές έχει διαμορφωθεί μια προβληματική πολιτική κατάσταση. Έχει εξασθενήσει ο προοδευτικός χώρος και έχει επανεμφανιστεί με εμφατικό κιόλας τρόπο η ακροδεξιά. Από την άλλη, η σκληρή ήττα και η συρρίκνωση των ποσοστών μας πρέπει να αναγνωστεί και να ερμηνευτεί κατάλληλα. Οφείλουμε να λάβουμε σε ενεστώτα χρόνο αποφάσεις για την εκλογή προέδρου». Αυτό τόνισε σε συνέντευξη της η Όλγα Γεροβασίλη, Βουλευτής Άρτας με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Π.Σ. και Δ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής, στην ”Εφημερίδα των Συντακτών” και στον δημοσιογράφο Δημήτρη Τερζή.

Στην ερώτηση αν ο ΣΥΡΙΖΑ έκρυβε τα προβλήματα κάτω απ’ το χαλί τόσο καιρό, η κ. Γεροβασίλη είπε: «Αυτό που συνέβαινε μόνο «κάτω απ’ το χαλί» δεν το λες. Το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο έκανε τόσες φορές «σημαία» επί εβδομάδες δηλώσεις και θέσεις στελεχών μας ώστε να κλονίσει την αξιοπιστία και να δώσει πολύτιμες ανάσες στην κυβέρνηση της ΝΔ. Μπορεί να χτίστηκαν ολόκληρες καριέρες χάρη σ’ αυτή την κατάσταση αλλά και εμείς βάλαμε το χέρι μας γι’ αυτό. Ωστόσο, ουσιαστικό θέμα πολιτικής ταυτότητας δε θα συμφωνήσω πως είχαμε.
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η αξιωματική αντιπολίτευση και εν δυνάμει κυβέρνηση. Η θέση αυτή επιβάλλει σε όλες και όλους μας, στο μερίδιο που ασφαλώς αναλογεί στον καθένα και καθεμιά μας, ψυχραιμία και επίγνωση των συνθηκών στις οποίες δοκιμάζονται οι θέσεις και οι εκφράσεις μας. Ακόμα κι αν χρειαστεί να δαμαστούν ενδεχόμενες πικρίες ή απογοητεύσεις.
Στην ερώτηση πως «Πολλοί θεωρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς τον Αλέξη Τσίπρα. Συμφωνείτε με αυτή την εκτίμηση; Θεωρείτε πως ήταν σωστή η λάθος η κίνησή του να παραιτηθεί;» η κ. Γεροβασίλη απάντησε: «Η ανακοίνωση της απόφασης του Προέδρου ήταν για όλους μας μια πολύ δύσκολη στιγμή, ένα σημείο καμπής μετά από μια δεκαπεντάχρονη ιστορία που ανέδειξε ένα μικρό, ιστορικό κόμμα της Αριστεράς σε δύναμη διακυβέρνησης και κύριο εκφραστή της προοδευτικής παράταξης στον τόπο μας. Αν και τίποτε δεν θα είναι το ίδιο χωρίς τον Αλέξη Τσίπρα, ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί και πρέπει να υπάρξει και γι’ αυτό οφείλει να αναγεννηθεί….. Όσο για το άλλο σας ερώτημα, είναι πολύ νωρίς για να μπορώ να κρίνω αν ήταν η απόφαση του Προέδρου ήταν σωστή ή λάθος. Σε κάθε περίπτωση όμως είναι μια απολύτως σεβαστή απόφαση. Ο ίδιος στην ομιλία του όπου ανακοίνωσε την αποχώρησή του, είπε και κάτι άλλο όμως: «Το ταξίδι συνεχίζεται και οι πιο όμορφες θάλασσες είναι αυτές που δεν έχουμε ταξιδέψει ακόμη».

Τέλος σχετικά με το αν είναι έτοιμος ο ΣΥΡΙΖΑ για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, η Όλγα Γεροβασίλη απάντησε: «Οι αυτοδιοικητικές εκλογές είναι μια ιδιαίτερα σοβαρή υπόθεση. Αφορούν την ίδια τη δομή της κοινωνίας και τους βαθύτερους συσχετισμούς της. Το αποτέλεσμά τους θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό τον αναπτυξιακό δρόμο τον οποίο θα ακολουθήσει συνολικά η χώρα. Έχοντας υπηρετήσει η ίδια επί σειρά ετών την τοπική αυτοδιοίκηση, γνωρίζω πως η επίτευξη των αναγκαίων συναινέσεων και συμμαχιών σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, προϋποθέτει σαφήνεια, διαύγεια και αξιοπιστία. Έχοντας υπόψη τις μη ικανοποιητικές επιδόσεις μας στις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, οι εσωκομματικές διαδικασίες μας οφείλουν να λάβουν υπόψη και αυτή την πραγματικότητα. Είναι προφανές πως η κατάσταση είναι τόσο περίπλοκη και ρευστή ώστε να μην επιτρέπει την ευχέρεια των χειρισμών και των επιλογών που ενδεχομένως θα είχαμε υπό κανονικές συνθήκες. Ωστόσο και εδώ πρέπει να δράσουμε γρήγορα και αποφασιστικά».