Όλγα Γεροβασίλη: «Πρόταση Μομφής: Πράξη Υπευθυνότητας της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης »

«Πρόταση Μομφής: Πράξη Υπευθυνότητας της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης απέναντι σε μια Κυβέρνηση που διεκδικεί το Ανεύθυνο» χαρακτήρισε στην ομιλία της η Όλγα Γεροβασίλη, βουλευτής Άρτας και Γραμματέας της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, τη συζήτηση επί της προτάσεως δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης στην Ολομέλεια της Βουλής

Στην ομιλία της η κ. Γεροβασίλη μεταξύ άλλων τόνισε και τα εξής: «Έχουμε δει κυβερνήσεις προβληματικές και της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ. Εδώ όμως, η Κυβέρνηση αυτή, της Νέας Δημοκρατίας του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει περάσει σε άλλο επίπεδο. Με το προκάλυμμα που το βάφτισε «επιτελικό κράτος» έφτιαξε την Αρχή ενός ανδρός στο Μαξίμου κι «ευνούχισε» όλα τα επίπεδα της διοίκησης. Από το χαμηλότερο στο ανώτερο επίπεδο διοίκησης, το Κράτος εδώ και δυόμισι χρόνια έχει παραλύσει.(…) Ζητήσαμε εκλογές γιατί η ανοχή είναι συνενοχή και συνένοχοι με την Κυβέρνηση δεν θα γίνουμε στο καθημερινό έγκλημα. Η Πρόταση Μομφής είναι πράξη Υπευθυνότητας της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης απέναντι σε μια Κυβέρνηση που διεκδικεί το ανεύθυνο.
Έκανε η Νέα Δημοκρατία και οι Υπουργοί της ό,τι καλύτερο μπορούσαν; Έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους για να ενισχύσουν το Δημόσιο Σύστημα Υγείας; Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν έχουμε την πολυτέλεια για σύγκρουση απόψεων πια. Αυτή η Κυβέρνηση, αντί να δίνει λύσεις, δημιουργεί νέα προβλήματα. Για την Κυβέρνηση λύση είναι η διάλυση. Η φωτιά σβήνει …στη θάλασσα. Το χιόνι το απομάκρυνε …ο ήλιος και πάει λέγοντας.(…)

Δεν αρκούν οι συγγνώμες. Πρέπει να δοθούν εξηγήσεις. Έγιναν ασκήσεις ετοιμότητας σε ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο; Προφανώς όχι. Έγιναν προληπτικές δράσεις; Προφανώς όχι. Η ΕΜΥ είχε προειδοποιήσει έγκαιρα. Γιατί δεν προστατεύθηκαν κρίσιμες υποδομές; Π.χ νοσοκομεία. Από την προηγούμενή μου εμπειρία, στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι υπάρχουν εξαιρετικά έμπειροι επιχειρησιακοί παράγοντες στην Πυροσβεστική, στην Αστυνομία, στο στρατό, που διαθέτουν και τη γνώση και την εμπειρία. Γιατί παροπλίστηκαν; (…) Συγγνώμη για τις φωτιές, τις πλημμύρες, το χιόνι, συγγνώμη που ήταν απόντες την ώρα της κρίσης… Η Κυβέρνηση έχει αποτύχει σε όλες τις έως τώρα κρίσεις. Έχει παροπλίσει τους επιχειρησιακούς μηχανισμούς και τους επιστήμονες. Φάτε τεχνολογία αντί για παντεσπάνι, λένε οι επιτελείς και κερνάνε αέρα ψηφιακών υπηρεσιών. Και το άλλο που ακούσαμε είναι ότι η Κυβέρνηση αποζημιώνει άμεσα αλλά αναφερόμενη στο διχίλιαρο της Αττικής Οδού. Ο λαός ξέρετε πώς το λέει αυτό; Με ξένα κόλυβα! Βεβαίως και θα ήταν ευθύνη του κράτους, είναι ευθύνη του κράτους να αποζημιώσει και ανεξάρτητα από τον ιδιώτη. Και δεν έχει νομοθετήσει η ΝΔ γι’ αυτό, όπως λέει για να θολώσει τα νερά. Η ευθύνη του κράτους να αποζημιώσει ισχύει στη χώρα από το 1946 (άρθρο 105 εισαγωγικού νόμου του αστικού κώδικα για την ευθύνη του κράτους). Το πρόβλημα στη κυβέρνηση είναι δομικό. Ονοματεπώνυμο: Κυριάκος Μητσοτάκης. Η χώρα χρειάζεται αλλαγή πλεύσης».