Όλγα Γεροβασίλη: Τα εκλογικά κριτήρια δεν είναι μονοσήμαντα

Συνέντευξη της Υπουργού Προστασίας του Πολίτη στην εφημερίδα «τα Νέα Σαββατοκύριακο»

«Με τον κ. Καμμένο είχαμε μια συνεργασία για συγκεκριμένο σκοπό, για να βγει η χώρα από τα μνημόνια και να επιστρέψει στην ανάπτυξη. Η ρήξη ήρθε σε ένα εθνικό θέμα με γνωστή από παλιά και διατυπωμένη τη διαφορετική θέση.

Από την αρχή, η επιλογή της συνεργασίας ήταν αναγκαία σε μια κρίσιμη καμπή για τη χώρα. Οι επιλογές κρίνονται με βάση τους συσχετισμούς της συγκυρίας, σταθμίζοντας την υπέρτερη ανάγκη της χώρας και οι μεταχρονολογημένες κρίσεις συχνά οδηγούν σε εσφαλμένα συμπεράσματα. Σε κάθε περίπτωση, καθένας κρίνεται για τη στάση του, και πριν και μετά» ανέφερε η Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη που παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα «Τα Νέα Σαββατοκύριακο» και το δημοσιογράφο Άρη Ραβανό.

Σημεία της συνέντευξης έχουν ως εξής:

Ερ.: Η Συμφωνία των Πρεσπών θεωρείτε ότι θα επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα ή οι πολίτες θα ψηφίσουν με άλλα κριτήρια;
Απ.: Τα εκλογικά κριτήρια είναι πολλά και όχι μονοσήμαντα. Ο λαός μας έχει καταλάβει ότι βρισκόμαστε στην αρχή μιας νέας εποχής. Βγήκαμε από τα μνημόνια, η οικονομία ανατάσσεται και για πρώτη φορά έπειτα από οκτώ χρόνια υλοποιούνται θετικά μέτρα. Όπως η κατάργηση του υποκατώτατου μισθού και η αύξηση του κατώτατου στα 650 ευρώ, η μείωση φορολογίας και ασφαλιστικών εισφορών, ενώ ακολουθούν κι άλλα. Η ζωή περνάει στην κανονικότητα με αισιοδοξία. Σε ό,τι αφορά τη Συμφωνία για το Μακεδονικό να είστε βέβαιος ότι θα λειτουργήσει θετικά για την κυβέρνηση. Πέρα από τα πολιτικά, διπλωματικά, οικονομικά και πολιτιστικά οφέλη για τη χώρα, θα έχει και θετικό αποτέλεσμα στην κάλπη.

Ερ.: Ωστόσο, οι αντιδράσεις είναι αρκετές, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα. Μπορεί να αλλάξει το κλίμα για τον ΣΥΡΙΖΑ;
Απ.: Κατανοούμε τη συναισθηματική φόρτιση και τη διαφωνία, ειδικά όταν κάποιοι επί σειρά ετών τροφοδοτούσαν τη δημόσια συζήτηση με μισές αλήθειες. Τόσο εντός όσο και εκτός Βουλής έγινε μια εξαντλητική συζήτηση. Οι μάσκες των πατριδοκάπηλων έπεσαν και οι μύθοι κατέρρευσαν. Από δω και στο εξής όσο το θέμα θα συζητείται σε όλες του τις πτυχές, τεκμηριωμένα και χωρίς κραυγές και υστερίες, τόσο το κλίμα θα αλλάζει. «Εθνικό είναι ό,τι είναι αληθές» και έχουμε κάθε λόγο να είμαστε αισιόδοξοι.

Ερ.: Σας ανησυχεί το ενδεχόμενο αυτή η μεγάλη ένταση να εξυπηρετεί την Ακροδεξιά;
Απ.: Η Νέα Δημοκρατία διαβάζει εντελώς λάθος τη συγκυρία. Η ηγετική της ομάδα συντηρεί την ένταση με ακροδεξιές εθνικιστικές κορώνες στελεχών της, «χαϊδεύει αυτιά» προσβλέποντας σε πολιτικά κέρδη και πτώση της κυβέρνησης, συνεχίζοντας να «κλείνει το μάτι» ακροδεξιά. Είναι εντελώς λάθος και -το χειρότερο- είναι και επικίνδυνη αυτή η προσέγγιση. Η κυβέρνηση δεν απειλείται και το μοναδικό που πετυχαίνει κανείς με τέτοιες επιλογές είναι να δώσει χώρο και κέρδη στην ακροδεξιά.

Ερ.: Ο Πρωθυπουργός έχει μιλήσει για τη συγκρότηση ενός «μεγάλου προοδευτικού μετώπου» απέναντι στη «νεοφιλεύθερη Ακροδεξιά». Με ποιους θα γίνει αυτό;
Απ.: Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα για τις προοδευτικές και φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις. Αποτελεί ιστορική ανάγκη η συγκρότηση ενός πόλου που θα αποτελέσει ανάχωμα στο νεοφιλελευθερισμό, του οποίου οι πολιτικές τρέφουν και την επικίνδυνη άνοδο της ακροδεξιάς.
Ξέρετε ότι το φαινόμενο της νεοφιλελεύθερης μετάλλαξης κομμάτων δεν είναι μόνο ελληνικό. Δεν αφορά μόνο την ΝΔ του κ.Μητσοτάκη που δείχνει να αποποιείται τη φιλελεύθερη κληρονομιά. Είναι και το ΠΑΣΟΚ, που έχει μετακινηθεί -σε πολλά έχει ταυτιστεί- με συντηρητικές θέσεις και απόψεις.

Ερ.: Το ΠΑΣΟΚ έχει θέση ή σας ενδιαφέρουν μόνο οι ψηφοφόροι του ευρύτερου χώρου;
Απ.: Σε ποιο ακριβώς ΠΑΣΟΚ αναφέρεστε; Στο ΠΑΣΟΚ που απέμεινε από το ΚΙΝΑΛ; Ή μήπως σε επιλογές της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ που, εκφράζοντας θέσεις σχεδόν ταυτόσημες με τη ΝΔ του κ.Μητσοτάκη, οδήγησαν σε αποχώρηση του Ποταμιού και της ΔΗΜΑΡ. Το κάλεσμα είναι ανοιχτό και ξεκάθαρο.