«Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός»

Υπουργείο Πολιτισμού και Μέγαρο Μουσικής
Ενδιαφέρουσες παραγωγές σε 19 αρχαιολογικούς χώρους σε όλη την Ελλάδα
Στο Κάστρο της Άρτας ο Στέφανος Κορκολής και η Σοφία Μανουσάκη

Με εννέα ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες παραγωγές σε 19 αρχαιολογικούς χώρους συμμετέχει το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στον νέο θεσμό «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός», που δημιουργήθηκε για πρώτη φορά φέτος από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, με στόχο την αξιοποίηση των αρχαιολογικών χώρων ολόκληρης της Ελλάδας και του εγχώριου καλλιτεχνικού δυναμικού, αυτό το δύσκολο καλοκαίρι.

Ανάμεσα στους σημαντικούς αυτούς αρχαιολογικούς χώρους είναι και το Κάστρο της πόλης μας όπου οι Αρτινοί θα έχουν την ευκαιρία το βράδυ της 23ης Ιουλίου να παρακολουθήσουν συναυλία του Στέφανου Κορκολή και της Σοφίας Μανουσάκη.
Οι εκδηλώσεις προσφέρονται δωρεάν από το ΥΠΠΟΑ. Το μόνο αντίτιμο είναι το εισιτήριο για την είσοδο σε κάθε χώρο. Είναι υποχρεωτική η προκράτηση θέσης στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://digitalculture.gov.gr/2020/07/oli-i-ellada-enas-politismos/
Η δράση «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» εγκαινιάζεται, για το Μέγαρο, στις 20 Ιουλίου με δύο εκδηλώσεις σε δύο διαφορετικούς χώρους.

Ο πιανίστας και συνθέτης Γιώργος-Εμμανουήλ Λαζαρίδης και η ανερχόμενη ερμηνεύτρια Δήμητρα Σελεμίδου προτείνουν μια Μουσική περιήγηση από τα ερωτικά τραγούδια του Γιαννίδη, στις Εικόνες από μια έκθεση του Mούσοργκσκι. Το ταξίδι τους θα αρχίσει από το Ρωμαϊκό Ωδείο Δίου (20/7) και θα συνεχιστεί με δύο σταθμούς στη Ρωμαϊκή Αγορά Θεσσαλονίκης (22/7) και στο Βυζαντινό Κάστρο Πλαταμώνα (25/7).
Την ίδια ημέρα (20/7) στο Φρούριο του Ρίου και την επομένη (21/7) στο Αρχαίο Θέατρο Ήλιδας, ο Μανώλης Μητσιάς και η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη (σε διπλό ρόλο ερμηνεύτριας και αφηγήτριας) παρουσιάζουν τη βραδιά Οι ποιητές μας τραγουδούν. Τους δύο αγαπημένους καλλιτέχνες πλαισιώνουν ο Αχιλλέας Γουάστωρ (πιάνο, ενορχηστρώσεις) και ο Ηρακλής Ζάκκας (μπουζούκι, μαντολίνο). Πρόκειται για μια περιδιάβαση στον μαγικό κόσμο της ελληνικής ποίησης, μέσα από στίχους του Κώστα Βάρναλη, του Ναπολέοντα Λαπαθιώτη, του Κώστα Καρυωτάκη, του Γιώργου Σεφέρη, του Οδυσσέα Ελύτη, του Γιάννη Ρίτσου, του Τάσου Λειβαδίτη, του Μανόλη Αναγνωστάκη, του Νίκου Καββαδία, του Νίκου Γκάτσου, του Ιάκωβου Καμπανέλη, και άλλων σπουδαίων ποιητών.

Στο Κάστρο της Άρτας

Ακολουθεί στις 23 Ιουλίου η συναυλία Τραγουδάμε τους ποιητές μας με τον Στέφανο Κορκολή (πιάνο, τραγούδι, ενορχηστρώσεις) και τη Σοφία Μανουσάκη (φωνή) που θα πραγματοποιηθεί στο Κάστρο της Άρτας. Θα ακουστούν τραγούδια αγαπημένων ελλήνων συνθετών (Θεοδωράκης, Χατζιδάκις, Πλέσσας, Μικρούτσικος, Λοΐζος, Λάγιος, Σπανός Ξαρχακος κ.ά), ποιήματα του Κ. Π. Καβάφη μελοποιημένα από τον Στέφανο Κορκολή σε πρώτη εκτέλεση και γνωστές συνθέσεις σε δική του διασκευή. Η νεαρή ερμηνεύτρια Σοφία Μανουσάκη είναι βασική και μόνιμη συνεργάτις του Στέφανου Κορκολή στις δισκογραφικές του δουλειές αλλά και στις συναυλίες του.
Στην κοινή εμφάνισή τους στην Άρτα, τους δύο καλλιτέχνες συντροφεύουν δύο εξαίρετοι μουσικοί, ο Κωστής Πυρένης (κιθάρες, τραγούδι) και ο Βασίλης Δεφίγγος (σαξόφωνο, φλάουτο).

Στους Δελφούς

Το «παρών» στις φετινές θερινές εκδηλώσεις του Μεγάρου, στο πλαίσιο της δράσης «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός», δίνει επίσης η Καμεράτα–Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής με την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, που επισκέπτονται τη Ρωμαϊκή Αγορά των Δελφών στις 18/8 και το Ιερό του Ποσειδώνα στο Σούνιο στις 22/8, έχοντας στις αποσκευές τους το μονόπρακτο μελόδραμα «Μήδεια» του Τσέχου Γκέοργκ Μπέντα. Το δημοφιλές αθηναϊκό σύνολο με την πλούσια και πολυσχιδή δραστηριότητα εντός και εκτός Ελλάδος, το οποίο φημίζεται διεθνώς για την ειδίκευσή του σε ιστορικές πρακτικές ερμηνείας με όργανα εποχής, διευθύνει ο διακεκριμένος τσεμπαλίστας και αρχιμουσικός Μάρκελλος Χρυσικόπουλος.

Ευχαριστίες του Μεγάρου Μουσικής

Tο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών ευχαριστεί θερμά για τη σημαντική συμβολή τους στην υλοποίηση των παραπάνω εκδηλώσεων:τις Εφορείες Αρχαιοτήτων Αργολίδας, Άρτας, Ανατολικής Αττικής, Δυτικής Αττικής, Αχαΐας, Ηλείας, Πόλεως Θεσσαλονίκης, Λακωνίας, Μεσσηνίας, Πιερίας, Φωκίδος τους Δήμους Αθηναίων, Αρταίων, Δελφών, Δίου-Ολύμπου, Ήλιδας, Θεσσαλονίκης, Λαυρεωτικής, Μεσσήνης, Ναυπλίου, Πατρέων, Σπάρτης, Χαϊδαρίου, τη Δημοτική Κοινότητα Πλαταμώνα το Πολιτιστικό και Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου και
την Πανελλήνια Ένωση Υπαλλήλων Φυλάξεως Αρχαιοτήτων, τα μέλη της οποίας συμμετέχουν και στηρίζουν αφιλοκερδώς τις εκδηλώσεις Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.