Παλεύουμε μαζί με τους εργαζόμενους της ΔΕΥΑ για να μείνει το νερό δημόσιο αγαθό
Την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2024, πραγματοποιήθηκε στα Γιάνεννα η 1η Προσυνεδριακή Ημερίδα της ΚΕΔΕ, ενόψει του Συνεδρίου της ΚΕΔΕ που θα πραγματοποιηθεί στην Ρόδο 7-9 Νοεμβρίου 2024.
Στην τοποθέτηση της η Βάσω Αμπελογιάννη, ως μέλος του Συντονισμού Αιρετών και δημοτική σύμβουλος του Δήμου Αρταίων, αναφέρθηκε σε δύο βασικά και καίρια ζητήματα, αυτά της ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης, διανομής αλλά και του ίδιου του νερού, αλλά και του πλαισίου Απόλλων που συστήνει αναγκαστικά κατ΄όνομα ενεργειακές κοινότητες σε περιφέρειες, δήμους, ΓΟΕΒ, ΤΟΕΒ.
Σχέδιο Απόλλων
Το καλοκαίρι του 2024, με συνοπτικές διαδικασίες, ψηφίστηκε στο κοινοβούλιο ένα σύνολο νομοθετικών ρυθμίσεων υπό τον ευφάνταστο τίτλο Απόλλων-Ενεργειακές Κοινότητες Περιφερειών, με το οποίο μετατρέπονται Περιφέρειες, Δήμοι, ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ σε ενδιαμέσους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ και σε αναγκαστικούς πελάτες των λίγων μεγάλων ιδιωτικών παραγωγών ενέργειας από ΑΠΕ, οι οποίοι αυτή την στιγμή παράγουν ή έχουν προδεσμεύσει μέσω της ΡΑΑΕΥ άδειες παραγωγής ενέργειας. Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με βάση το νομοθετικό πλαίσιο θα γίνεται από τρίτους και όχι από τους Δήμους ή τις Περιφέρειες, οι οποίοι τρίτοι μπορούν να έχουν εγκαταστάσεις και εκτός των ορίων της Περιφέρειας με την οποία είναι συμβαλλόμενοι. Οι περιφέρειες και οι Δήμοι στην συνέχεια που συμμετέχουν, σχεδόν αναγκαστικά, σε αυτές τις κατ΄ονομα ενεργειακές κοινότητες, θα καταναλώνουν την ενέργεια μέσω του συστήματος συμψηφισμού στα τιμολόγια.
Και αυτό γίνεται σε μια στιγμή που
•έχουν εκτιναχθεί, λόγω των τερατωδών υψηλών τιμών, οι δαπάνες για ενεργειακές ανάγκες
•η κυβέρνηση αρνείται να συνδέσει πάνω από 400 μικρούς παραγωγούς στο δίκτυο διανομής ρεύματος, ενώ όπως φαίνεται ψάχνει με όλους τους τρόπους να βρει αγορά για τους 4-5 μεγαλοπαραγωγούς ενέργειας
•αρνείται να συνδέσει όσους Δήμους έχουν συστήσει ενεργειακές κοινότητες (μάλιστα προβλέπεται ποινή για όσους Δήμους μπουν στο Απόλλων και έχουν ήδη ενεργειακή κοινότητα)
•σχεδόν η πλειοψηφία δήμων και περιφερειών γνωμοδοτεί αρνητικά για εγκαταστάσεις ΑΠΕ στα όρια ευθύνης τους
•δεν υπάρχει ούτε εθνικό ούτε τοπικό χωροταξικό για εγκαταστάσεις ΑΠΕ
Ο μόνος δρόμος για την αντιμετώπιση του ενεργειακού ζητήματος είναι αυτός που περνάει από την επαναφορά υπό δημόσιο έλεγχο της παραγωγής ενέργειας και την κατάργηση του χρηματιστηρίου ενέργειας, που είναι οι δυο πολίτικες και οι δυο μηχανισμοί που μας έχουν φέρει στην σημερινή κατάσταση.
Όπως κάναμε και στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αρταίων όταν συζητήθηκε το θέμα στις 5 Αυγούστου 2024, καλούμε τις Δημοτικές Αρχές να αρνηθούν να γίνουν αναγκαστικοί πελάτες για τους 4-5 μεγαλοπαραγωγούς ενέργειας της χώρας.
Ιδιωτικοποίηση νερού
Ετοιμάζονται να ιδιωτικοποιήσουν και το νερό. Ετοιμάζονται να δώσουν τα δίκτυα μεταφοράς και διαχείρισης της ύδρευσης και της αποχέτευσης στο ιδιωτικό κεφάλαιο να «επιχειρήσει» πάνω στο πρωτογενές και κύριο συστατικό της ύπαρξης και της ζωής: το νερό, ένα συνταγματικά κατοχυρωμένο δημόσιο και κοινό αγαθό, η πρόσβαση στο οποίο πρέπει να είναι καθολική και να μην ορίζεται από το κέρδος.
Η ιδιωτικοποίηση του νερού από πολυεθνικές εταιρείες σε όλο τον κόσμο δεν είχε μόνο σαν αποτέλεσμα την πολύ μεγάλη έως δραματική αύξηση της τιμής του νερού, αλλά και την υποβάθμιση έως καταστροφή του αστικού και φυσικού περιβάλλοντος. Οι ιδιωτικές εταιρείες για να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους μειώνουν τις επενδύσεις συντήρησης του δικτύου με αποτέλεσμα να μολύνονται οι λίμνες και τα ποτάμια του αστικού ιστού.
Όπου έγιναν ιδιωτικοποιήσεις (π.χ. Γιοχάνεσμπουργκ, Μπογκοτά, Λονδίνο, Παρίσι, Βερολίνο) είχαμε παρόμοια αποτελέσματα, είτε με το ξέσπασμα επιδημιών είτε με τη μόλυνση του δικτύου του υδροδοτικού συστήματος. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων το αίτημα σήμερα είναι η επιστροφή στον κρατικό/δημόσιο έλεγχο της διαχείρισης του νερού.
• Για να μην ζήσουμε σε λίγα χρόνια από τώρα, αυτό που ζούμε σήμερα με τα τιμολόγια της ενέργειας
• για να μην αποκλειστούμε από την χρήση του νερού
• για να μπορούμε να έχουμε πόσιμο νερό
• για να μπορούμε να ανοίγουμε την βρύση στα σπίτια μας,
• για να μπορούμε να βάζουμε πλυντήριο,
• για να μπορούμε να ποτίζουμε τα χωράφια μας,
• για να μπορούμε να κολυμπάμε στις λίμνες, στα ποτάμια και στις θάλασσες μας,
οφείλουμε σήμερα, τώρα να μπούμε μπροστά και να υπερασπιστούμε το νερό ως δημόσιο αγαθό.
Στεκόμαστε στο πλευρό και παλεύουμε μαζί με τους εργαζόμενους της ΔΕΥΑ. Θα πρωτοστατήσουμε μέσα και έξω από τα Δημοτικά Συμβούλια για να μην περάσει αυτό το σχέδιο, για να μείνει το νερό δημόσιο και κοινό αγαθό.