Με ιδιαίτερη υπερηφάνεια και συγκίνηση, οι Ηπειρώτες της Πάτρας, την 21 Απριλίου 2019, γιορτάζουμε τα 100 χρόνια από την ίδρυση του Συλλόγου μας. Ένας αιώνας κοινωνικής προσφοράς, ένας αιώνας πολιτισμικής δημιουργίας.
«Ο αιώνιος έφηβος της Πάτρας», όπως πολλοί αρέσκονται να χαρακτηρίζουν το Σύλλογό μας, αποτελεί το έργο τόσων δεκαετιών, που οδήγησε την τοπική κοινωνία, την αυτοδιοίκηση, τους εκπολιτιστικούς φορείς, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, τον τύπο και εκλεχτές προσωπικότητες των γραμμάτων και των τεχνών να τον αναγνωρίσουν σαν μια «ζωντανή κυψέλη, πηγή έμπνευσης και δημιουργίας» με όραμα και πίστη για τη διάδοση του ηπειρώτικου λαϊκού πολιτισμού, για πολιτιστική και πνευματική εξύψωση της κοινωνίας μας.
Οι χιλιάδες Ηπειρώτες, διαμέσου της πολύχρονης παρουσίασης τους, άφησαν βαθιά το αποτύπωμά τους στην οικονομική, πολιτική, κοινωνική, πνευματική, θρησκευτική και πολιτισμική ζωή της πόλης των Πατρών και της ευρύτερης περιοχής, κάνοντας τον Πανηπειρωτικό Σύλλογο Πατρών να χαίρει γενικής εκτίμησης και να υπολογίζεται στους σημαντικότερους φορείς παραγωγής πολιτισμού.
Αν κανείς περιδιαβεί τους δρόμους της Πάτρας και αναζητήσει τα έργα των ηπειρωτών ή ψάξει την ιστορία περιοχών, δεν μπορεί να μη κοντοσταθεί στο Στρούμπειο, στη Μητρόπολη Πατρών, στο Δημαρχιακό Μέγαρο, στο ηπειρώτικης τεχνοτροπίας σπίτι του 1832 που σήμερα στεγάζεται η επιχείρηση DUR, στο απέναντι ακριβώς 3όροφο παλατάκι νεοκλασικό αρχοντικό της οικογένειας Κρεμμύδη, στο δημοτικό θέατρο Απόλλων, στις περιοχής «Πράτσικα» και «Κουκούλη», στις εκτάσεις πέριξ του πυροσβεστείου της αρτινής οικογένειας Τζίνη, στις οικογένειες Πάνου και Λάππα, στον εμπορικό οίκο Πετσάλη-Παραμυθιώτη, στις επιχειρήσεις ΑΒΕΞ, Βοσινάκη, ΜΙΣΚΟ, κ.α. όλα έργα και επιχειρήσεις επώνυμων και ανώνυμων Ηπειρωτών. Επιπλέον, Ηπειρώτες δήμαρχοι της Πάτρας, όπως οι Γ. Τοπάλης, Δ. Βότσης και Γ. Πανταζής, αλλά και Ηπειρώτες υπουργοί και βουλευτές που εκλέγονται στην δεύτερη πατρίδα τους, συνθέτουν την μακραίωνη και πολυπληθή ηπειρώτικη οικογένεια.
Στο πέρασμα των 100 αυτών ετών ο Πανηπειρωτικός Σύλλογος Πατρών έδειξε και συνεχίζει να φανερώνει ιδιαίτερη αντοχή και αξιοσημείωτη συνοχή. Ένας σύλλογος δημοκρατικά ανοικτός σε γόνιμους προβληματισμούς, προτάσεις, ιδέες και καινοτόμες δράσεις, σε συνεργασίες με φορείς και ιδρύματα, αφουγκραζόμενος τους προσανατολισμούς της εποχής, πάντοτε, όμως, με γνώμονα τη διατήρηση και τη διάδοση της μοναδικής και ιδιαίτερης παράδοσης της Ηπείρου.
Το καύχημά μας, «το Σπίτι του Ηπειρώτη», έχει καταστεί χώρος κοινωνικοποίησης για τα παιδιά και συναναστροφής για τους μεγαλύτερους. Ένας χώρος πολιτισμού όπου στεγάζονται μουσείο λαϊκής τέχνης, αναγνωστήριο, δανειστική βιβλιοθήκη, ιματιοθήκη παραδοσιακών ενδυμασιών, καθώς και τμήματα χορευτικά, θεατρικά, μουσικά, χορωδιακά, πολυφωνικού τραγουδιού, σκακιού, πινκ πονκ, μπάσκετ και παρελάσεων. Μάλιστα από τον Ιούλιο του 2018 δημιουργήθηκε Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών, αποκτώντας έτσι σάρκα και οστά ένα αίτημα δεκαετιών εκατοντάδων Ηπειρώτων.
Δεν είναι, βέβαια, εύκολο να μιλήσει κανείς σε τόσες λίγες γραμμές για μια τόσο μεγάλη διαδρομή. Αποτελεί, εντούτοις, ανάγκη να μνημονεύσουμε τις ξεχωριστές προσωπικότητες που πέρασαν από τη θέση των προέδρων, αναφέροντας επιγραμματικά τους Γιώργο Χαραλάμπη, Δονάτο Σταυρόπουλο, Περικλή Σταματιάδη, Μιχάλη Θεμελή, Γεώργιο Ντόντη, Κ.Γκιόλα, Γ.Σίνα, Δημήτρη Μπογδανόπουλο, Γεώργιο Πανταζή, Χρήστο Αναστασίου, Κ. Κασίμη, Σταύρο Ράπτη, Ευάγγελος Τοπάλη, Κώστα Λιαρή, Μανόλη Μαγκλάρα και Κωνσταντίνο Τσίρη. Δίπλα τους τόσο τα μέλη των εκάστοτε διοικητικών συμβουλίων όσο και τα απλά μέλη του Συλλόγου μας, εργάστηκαν με ιδιαίτερο ζήλο και δημιουργική φαντασία για να υλοποιήσουν τους συλλογικούς στόχους, κάνοντας τον Πανηπειρωτικό σημείο αναφοράς.
Όλα τα παραπάνω είναι παρακαταθήκη πολύ σημαντική, ακόμα, όμως, σημαντικότερη θεωρούμε ότι είναι η προσπάθεια να τη διαχειριστούμε, να εμπνευστούμε από αυτή, να την εξελίξουμε, ακόμα και να τη μετασχηματίσουμε.
Σήμερα, στα 100τοστά γενέθλια του αγαπημένου συλλόγου μας, τιμώντας όλους όσοι εργάστηκαν και κόπιασαν γι’ αυτόν, δίνουμε μια υπόσχεση: να διατηρήσουμε ζωντανή την «προίκα» που παραλάβαμε και να προσπαθήσουμε να την πολλαπλασιάσουμε, προκειμένου μετά από 100 χρόνια οι επόμενες γενιές να μιλούν με κολακευτικά λόγια για εμάς, όπως εμείς πράττουμε σήμερα για τις προηγούμενες.
Χάιδας Αλέξανδρος
Πρόεδρος Πανηπειρωτικού Συλλόγου Πατρών