11ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός STEM 2025 Διακρίσεις για το 9ο Δημοτικό Σχολείο Άρτας

Με εξαιρετική επιτυχία ολοκληρώθηκε και φέτος ο 11ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός STEM 2025, ο οποίος διοργανώθηκε από τον Οργανισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, Επιστήμης, Τεχνολογίας & Μαθηματικών (STEM Education), στις 16 Μαρτίου 2025 στα Ιωάννινα και φιλοξενήθηκε στο

Αρσάκειο Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων.
Το θέμα του διαγωνισμού για το 2025 ήταν το εξής: «Can we survive on Mars?-Μπορούμε να επιβιώσουμε στον πλανήτη Άρη;». Στον Διαγωνισμό αυτό που διεξήχθη την Κυριακή 16 Μαρτίου 2025 συμμετείχαν 28 ομάδες, περίπου 120 μαθητές και μαθήτριες Δημοτικών και Γυμνασίων της Ηπείρου και το 4ο ΓΕΛ Ιωαννίνων.

Οι ομάδες ξεχώρισαν και βραβεύτηκαν για τα ιδιαίτερα έργα τους σε διαφορετικές κατηγορίες. Για κάθε βαθμίδα υπήρχαν διαφορετικοί εκπαιδευτικοί στόχοι, και ως εκ τούτου διαφορετικές διαγωνιστικές κατηγορίες και διαγωνιστικά κριτήρια. Οι ομάδες είχαν στη διάθεσή τους έξι (6) μήνες για την προετοιμασία και την παρουσίαση των έργων τους. Οι μαθητές και οι μαθήτριες κλήθηκαν ανά ομάδες, μαζί με τον προπονητή τους να σχεδιάσουν και να αναπτύξουν ρομποτικά έργα, τεχνολογικές εφαρμογές και αυτοματισμούς σε σχέση με το θέμα του διαγωνισμού.

Από τη ΔΙ.Π.Ε. Άρτας συμμετείχε το 9ο Δημοτικό Σχολείο Άρτας στον 1ο Μεσογειακό Διαγωνισμό STEM 2025, στην Αθήνα. Οι μαθητές και μαθήτριες του σχολείου παρουσίασαν τα έργα τους στον διαγωνισμό, όπου και προκρίθηκαν στην επόμενη φάση του τελικού. Συγκεκριμένα, δύο ομάδες από το 9ο Δημοτικό Σχολείο Άρτας διακρίθηκαν στην κατηγορία “Ποδόσφαιρο 2×2”, κατακτώντας την πρώτη και δεύτερη θέση.

Με αυτή την επιτυχία, το 9ο Δημοτικό Σχολείο Άρτας εκπροσώπησε την Περιφέρεια Ηπείρου στον 1ο Μεσογειακό Διαγωνισμό STEM 2025 ο οποίος διοργανώθηκε από τον Οργανισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, Επιστήμης, Τεχνολογίας & Μαθηματικών (STEM Education), και διεξήχθη στον εκθεσιακό χώρο HELEXPO, στο Μαρούσι Αττικής το Σάββατο 5 Απριλίου 2025, από τις 11:00 έως τις 17:00, με τη συμμετοχή ομάδων από τη Νότια Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση από την ΔΙΠΕ Άρτας, το 9ο Δημοτικό Σχολείο Άρτας συμμετείχε με 20 μαθητές και μαθήτριες των τάξεων Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄, οι οποίοι εκπροσώπησαν επάξια το σχολείο και την πόλη μας, αποδεικνύοντας τις υψηλές τους δεξιότητες στον τομέα της εκπαιδευτικής ρομποτικής. Την αποστολή συνόδευσαν γονείς καθώς και οι εκπαιδευτικοί: ο Διευθυντής του σχολείου κ. Ιωάννης Κούλης, ο υπεύθυνος Πληροφορικής κ. Ανδρέας Βαρελάς, οι εκπαιδευτικοί κ. Φωτεινή Τασούλα, κ. Ολυμπιάδα Τατσή και κ. Μαρία Παπαχρήστου.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες συμμετείχαν σε δύο κατηγορίες του διαγωνισμού: BASTEMBALL (ρομποτικό μπάσκετ) η οποία βασίζεται σε αντίστοιχες παιδαγωγικές αρχές και εισάγει τα παιδιά στον κόσμο της Εκπαιδευτικής Ρομποτικής μέσω του αθλήματος της καλαθοσφαίρισης και Ποδόσφαιρο 2×2 (ποδοσφαιρική ρομποτική). Σε αυτό το παιχνίδι 2 αντίπαλες συμμαχίες που αποτελούνται από 2 τηλεχειριζόμενα ρομπότ κερδίζουν πετυχαίνοντας περισσότερα γκολ πάνω σε ένα ειδικά διαμορφωμένο τραπέζι (γήπεδο ποδοσφαίρου).

 

Παρά τον έντονο ανταγωνισμό και τις πολυάριθμες συμμετοχές από ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, ακαδημίες ρομποτικής και ΚΔΑΠ, οι ομάδες του 9ου Δημοτικού Σχολείου Άρτας διακρίθηκαν επάξια, αποσπώντας σημαντικές θέσεις:
• 2η θέση στην κατηγορία BASTEMBALL
• 3η θέση στην κατηγορία ποδοσφαιρικής ρομποτικής

«Ευχαριστούμε θερμά τον Περιφερειάρχη Ηπείρου, κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη, για την ευγενική χορηγία της μετακίνησης της αποστολής, η οποία συνέβαλε καθοριστικά στην πραγματοποίηση της συμμετοχής του 9ου Δημοτικού Σχολείου Άρτας.

Θερμά συγχαρητήρια αξίζουν σε όλους τους μαθητές και μαθήτριες για την άψογη συμμετοχή τους, καθώς και στον εκπαιδευτικό Πληροφορικής κ. Ανδρέα Βαρελά για την πολύμηνη προετοιμασία και την καθοριστική συμβολή του στην επιτυχία των ομάδων.

Η Εκπαιδευτική Ρομποτική αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο μάθησης που βοηθά τους μαθητές και τις μαθήτριες να αναπτύξουν δεξιότητες όπως η επίλυση προβλημάτων, η δημιουργικότητα και η καινοτομία. Συνδυάζει διαφορετικά γνωστικά πεδία, επιτρέποντάς τους να εφαρμόζουν γνώσεις από τις Φυσικές Επιστήμες, την Τεχνολογία, τη Μηχανική και τα Μαθηματικά. Η συμμετοχή αυτή αποτέλεσε όχι μόνο εκπαιδευτική εμπειρία υψηλού επιπέδου αλλά και ευκαιρία ανάδειξης του 9ου Δημοτικού Σχολείου σε πανελλήνια κλίμακα με τους μαθητές και τις μαθήτριες να επιδεικνύουν εξαιρετικό πνεύμα ομαδικότητας, δημιουργικότητας και τεχνολογικής κατάρτισης» σημειώνεται στην ανακοίνωση της ΔΙΠΕ.