11ο Συνέδριο Γυναικείας Επιχειρηματικότητας στο Επιμελητήριο Άρτας

Γυναίκες σε πρώτο ρόλο

Ι. Γκολομάζος: «Οι γυναίκες της υπαίθρου έρχονται στο προσκήνιο»

Με επιτυχία οι εργασίες της πρώτης ημέρας

«Οι γυναίκες της υπαίθρου για χρόνια ήταν οι αφανείς ήρωες και τα τελευταία χρόνια έρχονται σιγά σιγά στο προσκήνιο και γίνονται ισότιμοι μέτοχοι και πολλές φορές πρωτοπόροι στην παραγωγή και διακίνηση των τοπικών μας προϊόντων», τόνισε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Άρτας κ. Ιωάννης Γκολομάζος ο οποίος καλωσόρισε στην Άρτα τους φιλοξενούμενους συνέδρους, ανοίγοντας τις εργασίες της πρώτης ημέρας του 11ου Συνεδρίου Γυναικείας Επιχειρηματικότητας Μακροπεριφέρειας Αδριατικής & Ιονίου, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου στην Άρτα.
Το συνέδριο συνδιοργανώνουν το Φόρουμ Επιμελητηρίων Αδριατικής και Ιονίου (AIC Forum) και το Επιμελητήριο Άρτας, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (μέλος της Uniadrion) και το Οικονομικό Επιμελητήριο του Spit (μέλος του φόρουμ AIC) υπό την αιγίδα της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, της Περιφέρειας Ηπείρου και του Δήμου Αρταίων.

Συμμετέχουν εκπρόσωποι 41 Επιμελητηρίων – μελών του Forum, που προέρχονται από τις χώρες Αλβανία, Βοσνία –Ερζεγοβίνη, Ιταλία, Κροατία, Μοντενέγκρο, Σερβία, Σλοβενία και Ελλάδα.
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Άρτας κ. Ιωάννης Γκολομάζος, καλωσόριζοντας στην Άρτα τους φιλοξενούμενους συνέδρους, αναφέρθηκε στα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τουριστικού προϊόντος της περιοχής που δεν είναι άλλα από την πλούσια αρχαία και βυζαντινή της ιστορία, αλλά και τις ιδιαίτερες φυσικές ομορφιές της.
«Τα Αθαμανικά όρη, ο Άραχθος, ο Αχελώος, η λίμνη Πουρναρίου και ο Αμβρακικός κόλπος προσφέρουν μαγευτικές εικόνες και διαδρομές. Ο αγροτουρισμός, ο ιαματικός, ο θρησκευτικός, ο αθλητικός, ο πολιτιστικός και ο γαστρονομικός τουρισμός είναι κλάδοι που δειλά δειλά αναπτύσσονται, αλλά υπάρχουν πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες και σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης. Η Περιφέρεια, οι Δήμοι και τα Επιμελητήρια της Ηπείρου τα τελευταία χρόνια συνεργάζονται στενά για την προώθηση του τουρισμού των τεσσάρων εποχών, την ανάδειξη των πολιτιστικών μας διαδρομών, των μονοπατιών μας» επισήμανε ο κ. Γκολομάζος και κάλεσε τους συνέδρους να επισκεφθούν εκ νέου το νομό Άρτας και να θαυμάσουν.

Το Επιμελητήριο Άρτας έχει προγραμματίσει εξάλλου ξενάγηση στο αρχαιολογικό μουσείο, την Παρηγορήτισσα, το αρχαίο θεατράκι της Αμβρακίας και την Αγ. Θεοδώρα, στο περιθώριο της 2ης ημέρας του συνεδρίου, ενώ στο δείπνο μαθητές του Μουσικού Σχολείου Άρτας θα παρουσιάσουν κάποια από τα διαφορετικά μουσικά ιδιώματα που συναντάμε στον Ελλαδικό χώρο.
Σε ότι αφορά τη γυναικεία επιχειρηματικότητα, ο κ. Γκολομάζος τόνισε πως «χρόνο με το χρόνο, όλο και περισσότερες γυναίκες δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά, συνεισφέροντας σημαντικά στην προσπάθεια για τη διεύρυνση της γνώσης, την προώθηση της καινοτομίας, την εδραίωση της ποιότητας σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας.
Όπως είπε, γυναίκες επιχειρηματίες γίνονται πια συστατικό στοιχείο της παγκόσμιας οικονομίας, συμβάλλοντας στην αύξηση της παραγωγικότητας, στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, στην οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή. Ταυτόχρονα, αναφέρθηκε και στα εμπόδια και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες που προσπαθούν να δημιουργήσουν επιχειρήσεις που όπως είπε οφείλονται κυρίως στην νοοτροπία μας, τις κοινωνικές αντιλήψεις για το ρόλο των γυναικών και εν γένει στην κουλτούρα μας.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Άρτας επισήμανε εξάλλου την ανάγκη να υποστηριχθεί η γυναικεία επιχειρηματικότητα με τα απαραίτητα μέσα και εργαλεία, που θα βοηθήσουν τις γυναίκες, τονίζοντας πως απαιτούνται στοχευμένα προγράμματα και χρηματοδοτικά εργαλεία και κίνητρα για την ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας, με ταυτόχρονη εκπαίδευση σε θέματα διοίκησης και χρηματοοικονομικής διαχείρισης.
«Ταυτόχρονα χρειάζεται να ενισχυθούν οι δομές των υπηρεσιών σε εθνικό και τοπικό επίπεδο, ώστε να επιτρέπουν τη συμφιλίωση της οικογενειακής και της επαγγελματικής ζωής, να ενταχθεί η επιχειρηματικότητα στην εκπαίδευση, να στηριχθούν οι γυναικείοι συνεταιρισμοί, στο πλαίσιο μιας νέας εθνικής στρατηγικής για την αγροτική ανάπτυξη, και βεβαίως οι δραστηριότητες κοινωνικής οικονομίας», υπογράμμισε.
Ο κ. Γκολομάζος έκανε ειδική αναφορά στην γυναίκα αγρότισσα, με αφορμή την διεθνή ημέρα αγρότισσας που γιορτάζεται την 15η Οκτωβρίου κάθε έτους.

«Οι γυναίκες της υπαίθρου για χρόνια ήταν οι αφανείς ήρωες και τα τελευταία χρόνια έρχονται σιγά σιγά στο προσκήνιο και γίνονται ισότιμοι μέτοχοι και πολλές φορές πρωτοπόροι στην παραγωγή και διακίνηση των τοπικών μας προϊόντων». Όπως είπε, ο αγροτικός τομέας είναι σημαντικός στυλοβάτης της πραγματικής Οικονομίας, ιδιαίτερα στην χώρα μας και επηρεάζεται άμεσα από το δραματικά μεταβαλλόμενο κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον και χρειάζεται δυναμικές μεταβολές, με βάση τα νέα δεδομένα, ώστε να ανταποκριθεί στις νέες απαιτήσεις.
Κλείνοντας, τόνισε πως η ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας είναι ζωτικής σημασίας για τη μελλοντική πορεία τόσο της Ελλάδος όσο και της Ευρώπης. Και είναι απαραίτητο να αποτελεί οριζόντια στόχευση των κρατικών πολιτικών.
Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Πρόεδρος του AIC Forum Gino Sabatini, η Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Κροατίας κ. Terexa Orlic, o Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Παναγιώτης Σταμπουλίδης, η βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ κα Όλγα Γεροβασίλη, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο αντιδήμαρχος Αρταίων κ. Κωνσταντίνος Χαρακλιάς και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Τριαντάφυλλος Αλμπάνης.

Το συνέδριο συνεχίστηκε με σειρά τοποθετήσεων τόσο από γυναίκες επιχειρηματίες, εκπροσώπους Επιμελητηρίων και Πανεπιστημιακούς καθηγητές, οι οποίοι ανέλυσαν στατιστικά στοιχεία, παρουσίασαν βέλτιστες πρακτικές όσον αφορά τα θέματα που άπτονται της βελτίωσης της θέσεως των γυναικών.
Το συνέδριο συνεχίζεται και σήμερα Πέμπτη 17 Οκτωβρίου με κεντρικό θέμα τις «επιχειρηματικές δραστηριότητες στον τομέα του εναλλακτικού τουρισμού στην μακροπεριφέρεια Αδριατικής και Ιονίου».
Το συνέδριο παρουσίασε η δημοσιογράφος Βούλα Κεχαγιά.

Το Διοικητικό Συμβούλιο ευχαριστεί θερμά για τη συμβολή τους στη διοργάνωση του συνεδρίου, τους χορηγούς της εκδήλωσης: ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΗΠΕΙΡΟΥ, η εταιρεία KNOWLEDGE BROADBAND SERVICES, οι εταιρείες UNI PHARMA & INTERMED του Ομίλου ΤΣΕΤΗ, η ΝΕΑ ΟΔΟΣ ΑΕ, ο ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΕΩΣ ΑΚΤΙΝΙΔΙΩΝ KIWI FRUIT, ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΟΛΙΟΥ ΑΒΕΕ, η Κ.ΡΟΠΟΚΗΣ & ΣΤ.ΤΣΟΛΑΚΟΣ Ο.Ε KROP, η FILIPPOS FLAVORS – ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΜΠΕΗΣ, ΑΡΤΟΠΟΙΪΑ ΓΙΟΛΔΑΣΗΣ ΑΒΕΕ, ΠΟΤΟΠΟΙΪΑ ΓΑΤΣΙΟΣ ΕΠΕ, ΦΑΡΜΑ ΧΗΤΑΣ ΑΕ, ΛΟΥΞ ΜΑΡΛΑΦΕΚΑΣ Α.Β.Ε.Ε,ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΗΠΕΙΡΟΥ ΚΑΡΑΛΗΣ ΑΕ, ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΑΡΤΑΣ, ΠΗΓΕΣ ΚΩΣΤΗΛΑΤΑ ΑΕ, ΚΟΝΤΟΔΗΜΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ- AMVRELIA, Κ. ΤΡΟΜΠΟΥΚΗΣ – Ι. ΡΑΜΜΟΣ ΙΚΕ, ΦΑΡΜΑ ΜΙΧΑΣ- ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Π. ΜΙΧΑΣ, ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ ΑΕ, ΙΟΝ ΑΕ, ΣΥΝ/ΜΟΣ ΕΡΓΟΛΑΒΩΝ ΥΔΡΑΥΛΙΚΩΝ Ν.ΑΡΤΑΣ «ΥΔΡΩ», ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΙΚΟΣ -ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ BOΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗ ΑΕΒΕ, ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΩΛΟΓΙΩΝ και ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ του ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ & την ΕΡΤ ΑΕ.

Όλγα Γεροβασίλη: παράθυρο ευκαιρίας για την ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας
«Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη που η πόλη μας φιλοξενεί το 11ο συνέδριο γυναικείας επιχειρηματικότητας του φόρουμ των επιμελητηρίων της μακροπεριφέρειας Αδριατικής και Ιονίου. Η Άρτα, με την πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου της, δίνει βήμα διαλόγου σε μια σημαντική συζήτηση που αφορά και το μέλλον της ίδιας της πόλης μας αλλά και της Περιφέρειας της Ηπείρου» τόνισε η πρώην υπουργός και βουλευτής Άρτας Όλγα Γεροβασίλη στο 11Ο συνέδριο γυναικείας επιχειρηματικότητας μακροπεριφέρειας Αδριατικής και Ιονίου, στην Άρτα.
Στην παρέμβασή της η κ. Γεροβασίλη είπε:
«Αγαπητές φίλες, αγαπητοί φίλοι,
Η συζήτηση για τη συμβολή της γυναικείας επιχειρηματικότητας στην ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού γίνεται στην πόλη μας που διαθέτει γυναίκες που τολμούν να επιχειρήσουν και πετυχαίνουν.

Ωστόσο, ανήκουμε σε μια Περιφέρεια που αν και είναι προικισμένη με μοναδικές φυσικές ομορφιές, βίωσε έντονες οικονομικές ανισότητες και κοινωνικές αντιθέσεις.
Η φτώχεια και η ανεργία πρώτα και πάνω από όλα έπληξε τους νέους και τις γυναίκες της Ηπείρου. Τις ίδιες γυναίκες που ο ποιητής αναγνώρισε σαν “ξαφνιάσματα της φύσης”.
Τα προβλήματα αυτά είναι κοινά για όλους όσους ζούμε στη μεγάλη αυτή περιοχή που συσκέπτεται εδώ σήμερα.

Κοινοί μας στόχοι είναι:
• η ανάδειξη της φυσικής ομορφιάς και των παραδόσεών μας,
• η δημιουργία υποδομών που διευκολύνουν την πρόσβαση και υποστηρίζουν την οικονομική δραστηριότητα
• και δομών που διευκολύνουν και ενδυναμώνουν την οικονομική και κοινωνική συμμετοχή των γυναικών,
Τα κριτήρια για την επιτυχία της προσπάθειάς μας είναι:
• η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος,
• η συντήρηση και ανάδειξη των μνημείων μας,
• η διαρκής μέριμνα για την αναβάθμιση της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων και των παρεχόμενων υπηρεσιών μας

Τα τελευταία χρόνια, υλοποιήθηκε στην Ήπειρο ένα πλάνο ολοκληρωμένης περιφερειακής πολιτικής ανάπτυξης. Στην περίοδο αυτή:
• ολοκληρώθηκαν οι μεγάλοι οδικοί άξονες,
• αναβαθμίστηκαν τα λιμάνια και το αεροδρόμιο των Ιωαννίνων,
ανοίγοντας έτσι διάπλατα τις πύλες της Ηπείρου για να υποδεχθεί τους μελλοντικούς επισκέπτες της.
Η σύνδεση των Κεντρικών Τζουμέρκων και το μεγάλο οδικό έργο του κάθετου άξονα της Ιόνιας Οδού προς τα Τζουμέρκα, θα δώσουν τη δυνατότητα και στις πλέον δυσπρόσιτες περιοχές να συμμετέχουν ισότιμα στην οικονομική ζωή της Περιφέρειας. Πλέον, η Ήπειρος μπορεί να διαφοροποιήσει το τουριστικό της προϊόν, να επιμηκύνει την τουριστική περίοδο, φέρνοντας περισσότερα έσοδα για τις επιχειρήσεις, την τοπική αυτοδιοίκηση και το κράτος. Έτσι οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού που ήδη αξιοποιούνται και οδηγούν στη δημιουργία ευκαιριών για την προσέλκυση ποιοτικού τουρισμού και αύξησης της γυναικείας επιχειρηματικότητας μπορούν να ενταθούν και να βελτιωθούν.

Η ποιότητα της εμπειρίας των επισκεπτών από δραστηριότητες όπως ο θρησκευτικός τουρισμός, ο αγροτουρισμός, ο οικοτουρισμός, ο τουρισμός περιπέτειας, ο πολιτιστικός τουρισμός, ο αρχαιολογικός τουρισμός, ο αθλητικός τουρισμός αναψυχής αναβαθμίζεται περαιτέρω.
Έγιναν λοιπόν πολλά το προηγούμενο διάστημα. Απομένουν να γίνουν πολλά περισσότερα.
Για την υγιή και επιτυχή άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας και την αξιοποίηση των νέων ευκαιριών, είναι απαραίτητη η έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση, εκπαίδευση και επιμόρφωση όλων των ενδιαφερομένων.

Ήδη, διαθέτουμε στην περιοχή μας παραδείγματα επιχειρηματιων, μεταξύ αυτών αρκετές γυναίκες, που ακόμα και στα δύσκολα χρόνια της κρίσης πάλεψαν. Αγωνίστηκαν απέναντι στην οικονομική δυσπραγία και τη γραφειοκρατία, δημιουργώντας εξαιρετικές τουριστικές μονάδες και καταλύματα. Πρωτοπορώντας σε διάφορες μορφές εναλλακτικού τουρισμού και παρασκευάζοντας τοπικά προϊόντα με όρους ποιότητας.Η διεθνής πρωτοβουλία η οποία υλοποιείται σήμερα στην πόλη μας, είναι ένα παράθυρο ευκαιρίας για την ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας αλλά και της γυναικείας συμμετοχής στην κοινωνική και οικονομική ζωή.
Είναι ζήτημα ευημερίας. Είναι ζήτημα δημοκρατίας.