1875 παιδιά από 16 Δημοτικά της Άρτας

Σχολικός Διαγωνισμός «Πάμε Ανακύκλωση»

ΧΡ. ΤΣΙΡΟΓΙΑΝΝΗΣ: «Στόχος μας η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση όλων των πολιτών»

Με μια μεγάλη γιορτή για τα παιδιά που συμμετείχαν ολοκληρώθηκε σήμερα ο σχολικός διαγωνισμός «Πάμε Ανακύκλωση» που διοργάνωσε ο Δήμος Αρταίων, μαζί με την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Άρτας στα πλαίσια του προγράμματος περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και επιβράβευσης μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών, για την ανακύκλωση, Followgreen.
Στο διαγωνισμό συμμετείχαν 16 Δημοτικά Σχολεία με 1875 μαθητές και 120 εκπαιδευτικούς, ενώ σε διάστημα 4 μηνών οι μαθητές συγκέντρωσαν 4.320 κιλά χαρτί, 62 κιλά αλουμίνιο και 39 κιλά μπαταρίες. Την πρώτη θέση στο διαγωνισμό κατέκτησε το Δημοτικό Ελεούσας, τη δεύτερη θέση το Δημοτικό Ανέζας και την τρίτη θέση το 5ο Δημοτικό Σχολείο Άρτας. Στο διαγωνισμό συμμετείχαν, ακόμη, κερδίζοντας επαίνους τα σχολεία: 6ο Δημοτικό Σχολείο Άρτας, 7ο Δημοτικό Σχολείο Άρτας, Δημοτικό Σχολείο Γραμμενίτσας, Δημοτικό Σχολείο Κεραμάτων, 2ο Δημοτικό Σχολείο Άρτας, Δημοτικό Σχολείο Καμπής, Δημοτικό Σχολείο Κωστακιών, Δημοτικό Σχολείο Χαλκιάδων, Δημοτικό Σχολείο Αγ. Σπυρίδωνα, 3ο Δημοτικό Σχολείο Άρτας, Δημοτικό Σχολείο Αγ. Αναργύρων. Όλα τα σχολεία κέρδισαν δώρα από τους χορηγούς του διαγωνισμού.

«Στον Δήμο μας, η ευαισθητοποίηση και η ανάπτυξη της περιβαλλοντικής συνείδησης είναι πρώτιστης σημασίας. Η ευαισθητοποίηση ξεκινά από τις μικρές ηλικίες, για αυτό χαίρομαι ιδιαίτερα που η συμμετοχή των δημοτικών σχολείων στο διαγωνισμό είναι πάρα πολύ μεγάλη. Στο Δήμο έχουμε αναπτύξει την ψηφιακή πλατφόρμα η οποία «τρέχει» από τον Δεκέμβριο του 2018. Η πλατφόρμα προσφέρει εκπαίδευση, ενημέρωση και κίνητρα συμμετοχής μέσω της επιβράβευσης, ενώ ενισχύει την τοπική οικονομία. Οι δημότες μας είναι δίπλα στη περιβαλλοντική αυτή ενέργεια, καθώς μετά από ένα 5 μήνες επιτυχημένης λειτουργίας, τα εγγεγραμμένα μέλη ανέρχονται στα 430 και συνεχώς αυξάνονται. Οι τοπικές επιχειρήσεις έχουν δείξει την υποστήριξή τους στο πρόγραμμα, αφού 42 από αυτές μέχρι στιγμής έχουν ενταχθεί στην πλατφόρμα, προσφέροντας 60 προσφορές» ανέφερε, μεταξύ άλλων, στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης.

Και συνέχισε: «Στόχος μας η ένταξη της ανακύκλωσης στην καθημερινότητα όλων μας. Μικρών και μεγάλων! Μέχρι σήμερα στο Δήμο Αρταίων ανακυκλώνουμε σε αρκετά μεγάλο βαθμό, έχοντας περίπου 4.000 τόνους το χρόνο. Προφανώς και θέλουμε να μεγαλώσουμε αυτό το νούμερο, αναπτύσσοντας με δράσεις την συνείδηση της ανακύκλωσης πρώτα στα παιδιά μας. Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά για τη συνεργασία τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Άρτας, την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, την ΑΕΙΦΟΡΙΚΗ ΗΠΕΙΡΟΥ, το πρόγραμμα ανακύκλωσης αλουμινίου «Κάθε Κουτί Μετράει» και την ΑΦΗΣ για την προσφορά τους, ώστε να υλοποιηθεί ο Σχολικός Διαγωνισμός «Πάμε Ανακύκλωση». Ευχαριστώ επίσης τους αρμοδίους Αντιδημάρχους Καθαριότητας Γιώργο Λιλή και Παιδείας Δημήτρη Σφήκα, καθώς τους υπαλλήλους του Δήμου. Επίσης, ευχαριστώ θερμά το Μουσικοφιλολογικό Σύλλογο «Ο ΣΚΟΥΦΑΣ» για την παραχώρηση της αίθουσας για τη σημερινή εκδήλωση. Τέλος, ευχαριστώ κυρίως εσάς τους μικρούς μας φίλους που δείξατε ότι είστε οι σημαντικότεροι σύμμαχοι για την προάσπιση του περιβάλλοντος!».

Για την διαχείριση των αδέσποτων ζώων 
Σχετικά με δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών για την διαχείριση των αδέσποτων ζώων στην Άρτα, ο Δήμος Αρταίων κάνει γνωστά τα κάτωθι:
Ο Δήμος Αρταίων εφαρμόζει τα τελευταία πέντε χρόνια ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων ζώων, σε άριστη συνεργασία με το Φιλοζωικό Σωματείο Άρτας. Επενδύουμε σε ετήσια βάση πλέον των 85.000€ για το πρόγραμμα αυτό, που μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει περισυλλογή από ειδικευμένο εκπαιδευτή ζώων, περίθαλψη από ιδιώτη κτηνίατρο, σκυλοτροφές για τις ανάγκες του καταφυγίου και για την ανατροφοδότηση των ταϊστρών η οποία ανατίθεται σε ιδιώτη.

Στο πρόγραμμα εντάσσονται, ετησίως, περισσότερα από 350 αδέσποτα σκυλιά, τα οποία εφόσον δεχθούν την περίθαλψη του κτηνιάτρου επανεντάσσονται ή υιοθετούνται. Μία φορά την εβδομάδα, κλιμάκιο το οποίο αποτελείται από υπάλληλο της Δημοτικής Αστυνομίας και υπάλληλο από την αρμόδια υπηρεσία διενεργεί ελέγχους τήρησης των κανόνων ευζωίας των ζώων και της υποχρέωσης της ηλεκτρονικής σήμανσης σε δεσποζόμενα ζώα, τόσο στις κοινότητες, όσο και στην Άρτα.
Λειτουργούμε καταφύγιο αδέσποτων ζώων με μόνιμο προσωπικό, ανοίγοντας τις πόρτες του προς το κοινό με ορισμένες ώρες επίσκεψης, προάγοντας το φιλοζωικό ένστικτο των συμπολιτών μας. Το καταφύγιο είναι νόμιμα αδειοδοτημένο από την Περιφέρεια Ηπείρου και λειτουργεί στις εγκαταστάσεις της ΚΟΜΔΕ. Επειδή απαιτείται μόνιμος κτηνίατρος για τη διενέργεια όλων των επεμβάσεων που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα, όπως είναι οι στειρώσεις, οι ηλεκτρονικές ταυτοποιήσεις, οι εμβολιασμοί, οι αποπαρασιτώσεις και οι κλινικές εξετάσεις, ο Δήμος μας έχει προτείνει πρόσληψη με τη διαδικασία της κινητικότητας, μόνιμου κτηνίατρου, δεδομένου ότι ένας ιδιώτης κτηνίατρος δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις συνεχείς και μόνιμες ανάγκες που προκύπτουν κατά τη λειτουργία του κτηνιατρείου.

Αντιλαμβανόμενοι τις ανάγκες που υπάρχουν, τόσο στην πόλη της Άρτας, όσο και σε όλες τις τοπικές κοινότητες έχουμε τοποθετήσει ταΐστρες σε όλο το εύρος του Δήμου. Ειδικά για την Άρτα, η τοποθέτηση ταϊστρών έχει ενταχθεί, στο παρελθόν και ως έργο στα πλαίσια της εφαρμογής προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας. Παρόλα αυτά υπήρξαν επανειλημμένες καταστροφές των ταϊστρών. Οι περισσότερες επανατοποθετήθηκαν στα σημεία για τα οποία λήφθηκαν οι σχετικές αποφάσεις από τα τοπικά συμβούλια και φέτος ήδη δρομολογήθηκε -και εντός των επομένων ημερών θα ολοκληρωθεί- η ανάθεση για την ανατροφοδότηση των ταϊστρών για τη σίτιση των επανενταγμένων ζώων συντροφιάς στο Δήμο Αρταίων. Επιπλέον τοποθετήθηκε ταΐστρα με σύστημα ανακύκλωσης μπουκαλιών στο παραλίμνιο πάρκο, η οποία ελέγχεται και ανατροφοδοτείται μια φορά την εβδομάδα, με σκοπό την προώθηση της ανταπόδοσης μέσω της ανακύκλωσης. Να τονισθεί ιδιαίτερα, ότι το Φιλοζωικό Σωματείο Άρτας, με τους εθελοντές του συμβάλλει καθημερινά στην σίτιση των επανενταγμένων ζώων, ειδικά στην πόλη της Άρτας, σε χώρους, όπως είναι το «Τρίγωνο», το παραλίμνιο πάρκο, το κέντρο της πόλης, το Εκθεσιακό κέντρο.

Παράλληλα, έχει θεσμοθετηθεί με απόφαση Δημάρχου και προβλέπεται με σχετικό Νόμο 5μελής επιτροπή, η οποία αποτελείται από έναν κτηνίατρο, από έναν εκπαιδευτή σκύλων, από δύο μέλη του Φιλοζωικού Σωματείου Άρτας και από έναν υπάλληλο του Δήμου, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την εφαρμογή των προγραμμάτων διαχείρισης αδέσποτων ζώων. Η συγκεκριμένη επιτροπή η οποία συνεδριάζει τακτικά σε μηνιαία βάση αλλά και έκτακτα, έχει λάβει αποφάσεις και έχει δώσει σημαντικές λύσεις σε πολύ σοβαρά θέματα που προέκυψαν κατά την εφαρμογή του προγράμματος αυτού.

Να σημειωθεί, ότι η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου μας τηρεί ηλεκτρονικό αρχείο-μητρώο των αδέσποτων ζώων που εντάσσονται στα προγράμματα διαχείρισης αδέσποτων ζώων, από το έτος 2014. Ούτως ή άλλως, δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια ο Δήμος μας χρηματοδοτείται για το πρόγραμμα της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων από το ΥΠΑΑΤ, τα συγκεκριμένα στοιχεία ζητούνται από την εποπτεύουσα υπηρεσία του ΥΠΑΑΤ. Επιπρόσθετα ο Δήμος μας έχει ενταχθεί ήδη, ορίζοντας υπάλληλο-χρήστη της ψηφιακής εφαρμογής παρακολούθησης της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων του ΥΠΑΑΤ, στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει την καταγραφή όλων των αδέσποτων ζώων, από την περισυλλογή και την ηλεκτρονική ταυτοποίησή του, μέχρι την υιοθεσία ή την επανένταξή του.

Για όλα τα παραπάνω γίνεται διαρκής ενημέρωση των πολιτών με ημερίδες και συγκεντρώσεις, ενώ κατά το πρόσφατο παρελθόν εκδόθηκαν φυλλάδια προς όλους τους δημότες μας. Οργανώθηκαν στα περισσότερα σχολεία του Δήμου μας ενημερώσεις των μαθητών, σε συνεργασία με το Φιλοζωικό Σωματείο Άρτας και την οργάνωση ΖΩ.Ε.Σ. (Ζωοφιλικές Ενημερώσεις Σχολείων), διανέμοντας έντυπο υλικό και παραδίδοντας μαθήματα από ειδικούς εκπαιδευτές σκύλων για την σωστή συμπεριφορά του ανθρώπου απέναντι στα ζώα συντροφιάς.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ο/η οποιοσδήποτε υποψήφιος για τις προσεχείς εκλογές επιθυμεί να διατυπώσει επιπλέον προτάσεις για την διαχείριση των αδέσποτων ζώων καλό θα ήταν πρώτα να ενημερωθεί εκτενέστερα για τις πολυάριθμες δράσεις του Δήμου μας πάνω στο πολύ ευαίσθητο θέμα της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων και να απευθυνθεί στην αρμόδια υπηρεσία του Δήμου μας.

Προτεινόμενα για εσάς