3η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

“Μπορώ να προσφέρω ό,τι κι εσύ, φτάνει να μου δώσεις τα εφόδια και την ευκαιρία… “

Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία δίνει την ευκαιρία σε όλες τις κοινωνίες του κόσμου να εστιάσουν, έστω και για μία ημέρα, την προσοχή τους στα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ανθρώπων με αναπηρία με σκοπό να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους και να υλοποιήσουν μεταρρυθμίσεις που θα αναπτύξουν νέες προοπτικές για την κοινωνική τους ενσωμάτωση. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο αριθμός των ατόμων με αναπηρία ανέρχεται σε 37 εκατομμύρια άτομα, αριθμός που αντιστοιχεί στο 10% του πληθυσμού. Στην Ελλάδα, ο αριθμός των ατόμων με αναπηρία, υπολογίζεται γύρω στο 1 εκατομμύριο. Τα στοιχεία στηρίζονται σε ποσοστά της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας και των επίσημων φορέων του κράτους.

Η Ένωση Φίλων και Πασχόντων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας Β.Δ. Ελλάδας, είναι ένα μη κυβερνητικό, μη κερδοσκοπικό σωματείο που ιδρύθηκε το 1997 από τους πάσχοντες με σκλήρυνση κατά πλάκας και τις οικογένειες τους, αποτελώντας αργότερα ιδρυτικό μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας. Εξυπηρετεί, στα πλαίσια του εθελοντισμού, πάσχοντες από όλη τη Βορειοδυτική Ελλάδα, μιας και οι περισσότεροι από αυτούς απευθύνονται για την παρακολούθηση τους στους ιατρούς της Νευρολογικής Κλινικής του Π.Γ.Ν. Ιωαννίνων.
Στην προσπάθεια της Ένωσης Φίλων και Πασχόντων με ΣΚΠ Β.Δ. Ελλάδας να προσφέρει στα μέλη της τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες και να συμβάλλει στα δρώμενα της περιοχής με πνεύμα καλής συνεργασίας, συμμετέχει ως ιδρυτικό μέλος και μέλος του Δ.Σ. στην Αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «ΜΕΡΙΜΝΑ» Ιωαννίνων.
Έδρα του σωματείου τα Ιωάννινα και το γραφείο του είναι επί της οδού Γ. Παπανδρέου 2, στο Παλαιό Χατζηκώστα. Το τηλέφωνο επικοινωνίας είναι 26510-93521.

ΑΙΤΗΜΑΤΑ
1. Τα Υπουργεία Υγείας και Εργασίας να εντάξουν στις ΑΝΙΑΤΕΣ ΧΡΟΝΙΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ και τους ασθενείς με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας και το ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ τους στις επιτροπές ΚΕΠΑ από τον πίνακα ΚΕΒΑ να ξεκινά τουλάχιστον από 50% και άνω δίνοντας σημασία στα πολλά και αφανή προβλήματα της πάθησης τα οποία καθιστούν τον πάσχοντα δυσλειτουργικό.
2. Να δοθεί διευκρίνιση στους γιατρούς των επιτροπών ΚΕΠΑ για τα πολλαπλά και αφανή συμπτώματα των πασχόντων με ΣΚΠ έτσι ώστε εφόσον οι μαγνητικές τομογραφίες των ασθενών το δικαιολογούν, να τους δίνουν το ποσοστό 67% ΠΑΡΑΠΑΡΕΣΗ ώστε να δικαιούνται το Εξωιδρυματικό Επίδομα, χωρίς να έχουν την απαίτηση να είναι στο καροτσίδιο για αυτό. Τα άτομα με ΣΚΠ έχουν το δικαίωμα να παλέψουν για να είναι όρθια και όσο γίνεται λειτουργικά.

3. Να εγκριθεί ΕΠΙΔΟΜΑ για τα άτομα με ΣΚΠ για κάθε έναν που πιστοποιείται η πάθηση.
4. Να υπάρχει το απεριόριστο στις φυσικοθεραπείες τους.
5. Να απαλλαγούν όλοι από τη συμμετοχή σε όλα τα φάρμακα που χρειάζεται να παίρνουν.
6. Να δοθεί δικαίωμα συμμετοχής στην υποβολή αιτήσεων στις θέσεις που προκηρύσσονται ανά διαστήματα σύμφωνα με το νόμο 2643 και σε ένα από τα παιδιά των ατόμων με χρόνιες παθήσεις, όχι μόνο σε έναν από τους γονείς, αδέρφια και συζύγους των ΑμεΑ.

7. Να δίνονται μόρια στους συζύγους ή στα παιδιά των ΑμεΑ 67% σε όλες τις προκηρύξεις .
8. Να δοθεί το δικαίωμα στα άτομα με ΣΚΠ να παίρνουν τα φάρμακα τους χωρίς να κρίνονται αυτά από επιτροπές οι οποίες σκοπό θα έχουν την ελαχιστοποίηση του κρατικού κόστους.
9. Να διαμορφωθεί η απόφαση λειτουργίας των ΤΟΜΥ έτσι ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να συνταγογραφούν οι Παθολόγοι τα φάρμακα για την πάθηση, τις φυσικοθεραπείες και ότι άλλο χρειάζεται, προσκομίζοντας μία ετήσια βεβαίωση από τον Νευρολόγο του νοσοκομείου. Έτσι θα αποσυμφορηθεί η Β’βάθμια Περίθαλψη.