3ο Συμπόσιο Γαστρονομίας Λάκκας Σουλίου από τον Δήμο Ζηρού
Νικόλαος Καλαντζής: ελάτε, να θυμηθούμε παραδοσιακές γεύσεις
– Διήμερο μαγειρικής και γεύσεων –
Κεράσματα και επιδείξεις προϊόντων από τους παραγωγούς
Εδέσματα με βάση την ελιά από τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδος
Στην τελική ευθεία έχουν μπει οι προετοιμασίες για το 3ο Συμπόσιο Γαστρονομίας Λάκκας Σουλίου το οποίο θα διοργανωθεί το διήμερο 27 και 28 Ιουλίου στον αύλειο χώρο του εμβληματικού πέτρινου κτιρίου του πρώην 1ου Δημοτικού Σχολείου Θεσπρωτικού.
Τοπικοί παραγωγοί, επιχειρήσεις και σύλλογοι ετοιμάζονται να παρουσιάσουν τα εξαιρετικά τοπικά προϊόντα αλλά και την ξεχωριστή γαστρονομική κουλτούρα του τόπου μας.
Σημειώνεται ότι το 3ο Συμπόσιο Γαστρονομίας Λάκκας Σουλίου, θα έχει για θέμα τη λακκιώτικη ελιά και το λάδι.
Ο Δήμαρχος Ζηρού κ. Νικόλαος Καλαντζής, σε δήλωσή του καλεί όλο τον κόσμο να επισκεφθεί το 3ο Συμπόσιο Γαστρονονίας Λάκκας Σουλίου. Συγκεκριμένα σημειώνει:
“Με ιδιαίτερη χαρά σας προσκαλούμε στο 3ο Συμπόσιο γαστρονομίας Λάκκας Σουλίου το οποίο θα διοργανωθεί στις 27 και 28 Ιουλίου στον αύλειο χώρο του πέτρινου και εμβληματικού κτιρίου του πρώην 1ου Δημοτικού Σχολείου Θεσπρωτικού. Έπειτα από τη σημαντική επιτυχία που γνώρισαν οι δύο προηγούμενες εκδηλώσεις, πιστοί στις δεσμεύσεις μας ότι το Συμπόσιο Γαστρονομίας θα γίνει θεσμός για τον Δήμο και την περιοχή μας, διοργανώνουμε και φέτος, σε συνεργασία με τον Περιβαλλοντικό – Πολιτιστικό Σύλλογο πρ. Δήμου Θεσπρωτικού, τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδας και τη συμμετοχή Συλλόγων, φορέων, παραγωγών και επιχειρήσεων της περιοχής τους οποίους ευχαριστούμε ιδιαίτερα για μία ακόμη φορά, το 3ο Συμπόσιο Γαστρονομίας.
Με ικανοποίηση και χαρά διαπιστώνουμε ότι χρόνο με το χρόνο το Συμπόσιο Γαστρονομίας Λάκκας Σουλίου, αποκτά όλο και μεγαλύτερη απήχηση και εδραιώνεται στη συνείδηση του κόσμου.
Μέσα απ’ αυτή τη συλλογική εκδήλωση θα προσπαθήσουμε φέτος να προβάλλουμε την εξαιρετικής ποιότητας ‘λακκιώτικη’ ελιά, που είναι ένα προϊόν ταυτισμένο με τη Λάκκα Θεσπρωτικού, το ελαιόλαδο και τα παράγωγά του.
Στόχος μας είναι να αναδείξουμε το συγκεκριμένο προϊόν, να θυμηθούμε παραδοσιακές γεύσεις, αλλά και ξεχωριστές στιγμές και ιστορίες απ’ όλη την καλλιεργητική και παραγωγική διαδικασία της ελιάς.
Ακόμη δίνουμε τη δυνατότητα στον κάθε παραγωγό, στη μικρή ή μεγάλη επιχείρηση της περιοχής μας, και φυσικά στους συλλόγους και φορείς του τόπου μας, να προβληθούν και να αναδείξουν τα προϊόντα και τα παρασκευάσματά τους.
Ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να γευθεί παραδοσιακά εδέσματα με βάση την ελιά και το ελαιόλαδο, να γνωρίσει τη γαστρονομική κουλτούρα του τόπου μας και φυσικά να διασκεδάσει”.
Το Πρόγραμμα 3ου Συμποσίου γαστρονομίας Λάκκας Σουλίου
1η ημέρα
Σάββατο 27 Ιουλίου 2019
19.30: Αγιασμός
19.45: Έναρξη με τη Φιλαρμονική “ΑΠΟΛΛΩΝ”Θεσπρωτικού.
20.00: Χαιρετισμός Δημάρχου κ. Νικόλαου Καλαντζή.
20.10: Χαιρετισμοί επισήμων.
20.30: Ομιλία με θέμα: “Η ιστορική διαδρομή της ελιάς”.
21.00: Παρουσίαση παραδοσιακού τρόπου παραγωγής λαδιού σε όλα τα στάδια της επεξεργασίας του.
21.20: Παρουσιάσεις εδεσμάτων και φαγητών με βάση την ελιά και το ελαιόλαδο, από τα μέλη Συλλόγων, και Συνεταιρισμών.
– Άτυπος διαγωνισμός.
– Κεράσματα και επιδείξεις προϊόντων από τους παραγωγούς και τις επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο Συμπόσιο.
2η ημέρα
Κυριακή 28 Ιουλίου 2019
19.30:Έναρξης 2ης ημέρας.
19.45: Ομιλία με θέμα: “Η διατροφική αξία της ελιάς” από τον διατροφολόγο κ. Ευάγγελο Κίτσιο.
20.00: Σχολιασμός από τον καρδιολόγο κ. Γιώργο Χρήστου.
20.10: Μαγειρεύουμε με τα παιδιά.
Παιδιά από τα ΚΔΑΠ του Δήμου Ζηρού θα παρασκευάσουν εδέσματα με βάση την ελιά και το ελαιόλαδο και σε συνεργασία με μέλη της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος θα φτιάξουν πρωινό για παιδιά.
20.30: Παρουσίαση παραδοσιακού πρωινού (κολατσιού) από μέλη συλλόγων.
21.00: Παρουσίαση παραδοσιακών σκευών και περιγραφές χρήσης τους από τον Συλλέκτη λαογραφικών σκευών κ. Αναστάσιο Λαμπρούση.
21.30: Συμπεράσματα Συμποσίου.
* Παρουσίαση συντελεστών και παραγωγών. Ευχαριστίες – Απονομές.
* Κεράσματα.
* Φύτεμα ελιάς στον περιβάλλοντα χώρο του Συμποσίου.
Θα ακολουθήσει διασκέδαση με το συγκρότημα του Ηλία Πλαστήρα.