3ο Συμπόσιο Γαστρονομίας Λάκκας Σουλίου

Αναδείχτηκαν παραδοσιακά εδέσματα
Ν. Καλαντζής: “Το πρόσημο ήταν θετικό”

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 3ο Συμπόσιο Γαστρονομίας Λάκκας Σουλίου στο Θεσπρωτικό το βράδυ της Κυριακής 28 Ιουλίου. Το πρόγραμμα της δεύτερης ημέρες άρχισε με ομιλίες για τη διατροφική αξία της ελιάς και του ελαιολάδου, αλλά και για τις ευεργετικές ιδιότητες στην καλή υγεία του ανθρώπου, από τον διατροφολόγο κ. Ευάγγελο Κίτσο και τον καρδιολόγο κ. Γεώργιο Χρήστου.

Στη συνέχεια τα παιδιά των ΚΔΑΠ Δήμου Ζηρού, έκλεψαν την παράσταση παρουσιάζοντας τα παρασκευάσματά τους, ενώ έπλασαν κουλούρια με ελαιόλαδο. Σε συνεργασία με τα μέλη της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδας οι μικροί φίλοι δημιούργησαν ένα πρωινό για παιδιά.
Επίσης μέλη του Εξωραϊστικού Συλλόγου Νικολιτσίου “Η Αναγέννησις” μαγείρεψαν παραδοσιακό τραχανά, ο οποίος αποτελούσε ένα από τα βασικά πρωινά γεύματα (κολατσιό) των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.

Η πρώτη ημέρα του 3ου Συμποσίου
Με τα μέλη των Συλλόγων να παρουσιάζουν καταπληκτικά παραδοσιακά εδέσματα φτιαγμένα με λακκιώτικη ελιά και ελαιόλαδο, και με παρουσιάσεις σκευών που χρησίμευσαν στη συλλογή και επεξεργασία της ελιάς, άνοιξε το βράδυ του Σαββάτου 27 Ιουλίου η αυλαία του 3ου Συμποσίου Γαστρονομίας Λάκκας Σουλίου.
Μετά τον καθιερωμένο αγιασμό ο Δήμαρχος Ζηρού κ. Νικόλαος Καλαντζής απηύθυνε χαιρετισμό, όπου υπογράμμισε την πρόθεση της Δημοτικής Αρχής για θεσμοποίηση του Συμποσίου, τονίζοντας τις προοπτικές που δύναται να ανοιχθούν για τα τοπικά προϊόντα και τη γαστρονομία της περιοχής. Αναφέρθηκε ακόμη την αταλάντευτη απόφαση του Δήμου για πολύπλευρη στήριξη του πρωτογενή τομέα. Αποκάλυψε ότι στο εξής ο Δήμος στο πλαίσιο της εξωστρέφειας την οποία επιθυμεί να αυξήσει, θα λαμβάνει μέρος σε εκθέσεις και εκδηλώσεις τοπικών προϊόντων και γαστρονομίας, αρχικά στην Ελλάδα και αργότερα και στο εξωτερικό. Κάλεσε τους παραγωγούς να συνεταιριστούν, να οργανώσουν ομάδες αλλά και ν’ αναπτύξουν καλές σχέσεις συνεννόησης μεταξύ τους, ώστε να είναι εκείνοι οι πρωταγωνιστές της προσπάθειας και να έχουν ουσιαστικό αντίκρυσμα στη δουλειά τους.

Επανέλαβε και υπογράμμισε ότι “μόνο μέσα από συλλογικές προσπάθειες και συνέργειες θα καταφέρουμε να πετύχουμε τον στόχο της ανάδειξης και ανάπτυξης της περιοχής και ο δρόμος ανοίγοντας παράλληλα τον δρόμο του γαστρονομικού τουρισμού”.
Τη διαδρομή της ελιάς και του ελαιολάδου στη μαγειρική ανέπτυξε σε ομιλία του ο επίτιμος πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδας ο κ. Τάσος Τόλης ο οποίος μαζί με τον εκπρόσωπο της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδας στο Νομό Πρέβεζας κ. Θανάση Βρεττό και άλλα μέλη της Λέσχης δίνουν το δικό τους ξεχωριστό χρώμα και τόνο στην εκδήλωση.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον κατά το πρόγραμμα της πρώτης ημέρας παρουσίασε η επίδειξη που έκανε το συλλέκτης λαογραφικών σκευών κ. Λαμπρούσης Αναστάσιος από την Τ.Κ. Άσσου, ο οποίος παρουσίασε την παραδοσιακή διαδικασία, από τη συλλογή της ελιάς με το βέργισμα’, μέχρι την εξαγωγή του λαδιού με υλικά και εργαλεία που χρησιμοποιούνταν παλαιότερα, όπως ήταν τα σακιά, τα κοφίνια, οι μπλάντρες, κ.ά.

Κατά την έναρξη του 3ου Συμποσίου Γαστρονομίας Λάκκας Σουλίου διαβάστηκε χαιρετισμός της νέας Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κας Λίνας Μενδώνη, που ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:
“Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε,
Μας τιμά η πρόσκλησή σας. Πράγματι, η γαστρονομία έχει ευθεία σύνδεση με τον Πολιτισμό. Είναι η Τέχνη της απόλαυσης στην οποία το έδεσμα όχι μόνο παρασκευάζεται με εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα για να αναδείξει την γεύση, αλλά και παρουσιάζεται στο πιάτο με τρόπο τολμηρό, όπου τα χρώματα και τα σχήματα κάνουν τα μάτια να απολαμβάνουν. (…) Με συγκινεί βαθύτατα ότι το φεστιβάλ γαστρονομίας γίνεται στη Λάκκα Σουλίου, μια περιοχή με σπουδαίο πολιτιστικό απόθεμα και ανθρώπους του μόχθου. Σας υπόσχομαι το τέταρτο Συμπόσιο να το εγκαινιάσουμε μαζί. Σας εύχομαι κάθε επιτυχία!»

Καλαντζής: “Το πρόσημο ήταν θετικό”
Ο δήμαρχος Ζηρού κ. Νικόλαος Καλαντζής, κάνοντας τον απολογισμό του 3ου Συμποσίου Γαστρονομίας Λάκκας Σουλίου, τόνισε ως γενικό συμπέρασμα ότι “το πρόσημο είναι θετικό”. Στάθηκε ιδιαίτερα στις συμμετοχές των νέων ως παραγωγοί, επιχειρηματίες αλλά και μέλη Συλλόγων. Εξήρε και συνεχάρη την προσπάθεια όλων των συμμετεχόντων, ευχαρίστησε θερμά τα μέλη των Συλλόγων τα οποία για μία ακόμη χρονιά έφτιαξαν καταπληκτικές δημιουργίες, τα μέλη της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδας τα οποία από την πρώτη χρονιά είναι βασικοί στυλοβάτες του Συμποσίου… Κλείνοντας σημείωσε το εξής: “Παραμένουμε προσηλωμένοι στο στόχο και συνεχίζουμε την προσπάθεια που για να έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα πρέπει να είναι συλλογική”. Το πρόγραμμα έκλεισε με παραδοσιακή μουσική από το συγκρότημα του Ηλία Πλαστήρα.

Όλοι ανανέωσαν το ραντεβού για το καλοκαίρι του 2020 για ένα ακόμη πιο αναβαθμισμένο 4ο Συμπόσιο Γαστρονομίας Λάκκας Σουλίου.

Στο ευχαριστήριο του Δήμου Ζηρού, τονίζονται τα εξής: Υπενθυμίζουμε και ευχαριστούμε θερμά. Την ΕΡΤ (μέσω της ΕΡΤ -3 και της ΕΡΤ Ιωαννίνων) η οποία ήταν και φέτος ο μεγάλος Χορηγός Επικοινωνίας. Τους μεγάλους υποστηρικτές τις εταιρίες ΝΕΑ ΟΔΟΣ Α.Ε. και το πολυβραβευμένο Φυσικό Μεταλλικό Νερό ΘΕΟΝΗ. Τους πολύ σημαντικούς χορηγούς επικοινωνίας, το τηλεοπτικό κανάλι ART TV, τις εφημερίδες: “Το ΒΗΜΑ της Πρέβεζας”, “Η Πρέβεζα”, “Τοπική Φωνή” η “ΗΧΩ της ΑΡΤΑΣ” και η “Κιβωτός της Ορθοδοξίας”, το περιοδικό STeP, τους ενημερωτικούς ιστότοπους: www.inthecity.gr, www.atpreveza.gr, www.prevezabest.gr, www.mypreveza.gr, www.tzourlakos.com, www.Hpeiros.gr, EpirusNow.gr, periodikostep.gr,και τα blog: www.Romianews.blogspot.com, και www.Ziros.blogspot.com.