3 Μήνες Μόραλης

Έκθεση για τον μεγάλο ζωγράφο στη Δημοτική Πινακοθήκη

Από τον Οκτώβριο έως και τα τέλη Δεκεμβρίου 2021

Συμπράττουν ο Δήμος Αρταίων και το «Εργαστήριο Γιάννης Μόραλης»

Ένα μεγάλο πολιτιστικό γεγονός, που θα προβάλει την Άρτα, βρίσκεται σε εξέλιξη από τον Δήμο Αρταίων και τον Δήμαρχο Χρήστο Τσιρογιάννη. Η «Εταιρεία μελέτης, έρευνας και προβολής της νεοελληνικής τέχνης / Εργαστήριο Γιάννης Μόραλης» και ο Δήμος Αρταίων συμπράττουν για τη διοργάνωση έκθεσης για τον ζωγράφο Γιάννη Μόραλη. Η ιδιαίτερη πατρίδα του καλλιτέχνη, η Άρτα, θα υποδεχτεί για πρώτη φορά έκθεση αφιερωμένη σ’ εκείνον.

Πιο συγκεκριμένα, η έκθεση με τίτλο «Γιάννης Μόραλης. Στη γενέτειρα» θα παρουσιαστεί στη Δημοτική Πινακοθήκη Άρτας που φέρει το όνομά του, από τον Οκτώβριο έως και τα τέλη Δεκεμβρίου 2021.
Ο Γ. Μόραλης υπήρξε ένας από τους κορυφαίους Έλληνες εικαστικούς καλλιτέχνες του 20ού αιώνα που επηρέασε καθοριστικά το τοπίο της μεταπολεμικής τέχνης στην Ελλάδα τόσο με το έργο του όσο και με τη διδασκαλία του. Η έκθεση πραγματεύεται τη ζωή και το έργο του ζωγράφου παρουσιάζοντας χαρακτηριστικά έργα απ’ όλες τις περιόδους δημιουργίας του, ακόμα και από την παιδική του ηλικία, τα οποία δημιούργησε στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Άρτα. Ζωγραφικά έργα, σχέδια και χαρακτικά, μελέτες, μακέτες, γλυπτά, και κεραμικά αντικείμενα, εικονογραφήσεις βιβλίων και εξώφυλλα δίσκων αποτυπώνουν το εύρος της δημιουργίας του καλλιτέχνη, καθώς και το ενδιαφέρον του για τις εφαρμοσμένες τέχνες.

Προσωπικά αντικείμενα του Γ. Μόραλη, ψηφιακές εφαρμογές, πλούσιο εποπτικό υλικό (κείμενα, επιστολές και φωτογραφίες από το οικογενειακό αρχείο του ζωγράφου) πλαισιώσουν τα έργα τέχνης, ενισχύοντας την εκπαιδευτική και βιωματική διάσταση της εμπειρίας του επισκέπτη, ο οποίος θα γνωρίσει τον καλλιτέχνη και άνθρωπο Γιάννη Μόραλη από τα πρώτα του βήματα έως το τέλος της εικαστικής διαδρομής του.
Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση ο Δήμος Αρταίων και η Καλλιτεχνική Επιτροπή της Δημοτικής Πινακοθήκης Άρτας «Γιάννης Μόραλης» εργάζονται ήδη για την πραγματοποίηση του σπουδαίου αυτού πολιτιστικού γεγονότος που θα έχει όχι μόνο τοπική αλλά και πανελλήνια εμβέλεια.

Το υλικό της έκθεσης ανήκει στην «Εταιρεία μελέτης, έρευνας και προβολής της νεοελληνικής τέχνης / Εργαστήριο Γιάννης Μόραλης». Αρκετά από τα έργα που θα εκτεθούν -ιδιαίτερα αυτά της πρώιμης περιόδου δημιουργίας του καλλιτέχνη-, καθώς και σχέδια, μελέτες, φωτογραφικό υλικό και επιστολές που ανήκουν στην οικογένεια του Γ. Μόραλη παρουσιάζονται στο κοινό για πρώτη φορά. Μία έκθεση φόρος τιμής στον ζωγράφο αλλά και στη γενέτειρά του, που προβάλλει τις αφετηρίες των καλλιτεχνικών του αναζητήσεων, τις εικαστικές του καταβολές, τη δημιουργική πορεία του και τη σύνδεσή του με το ευρύτερο καλλιτεχνικό γίγνεσθαι.

ΗΧΩteam

Προτεινόμενα για εσάς