4 ευρώ ανά προβατίνα
Βάσει ΟΣΔΕ φαίνεται πως θα είναι τελικά η αποζημίωση στους αιγοπροβατοτρόφους
Στα 23,2 εκατομμύρια ευρώ, το ποσόν των ενισχύσεων
Εκτός έκτακτης ενίσχυσης όσοι δεν παρέδωσαν γάλα
Σε μια λύση που δεν βρίσκει σύμφωνους τους αιγοπροβατοτρόφους, φαίνεται να οδηγείται το ΥπΑΑΤ αφού σύμφωνα με δημοσιεύματα που επικαλούνται ανώτατη πηγή από το ΥπΑΑΤ η λύση που επελέγη ήταν να δοθεί αποζημίωση 4 ευρώ ανά ζώο και συγκεκριμένα ανά θηλυκή προβατίνα στους παραγωγούς που είχαν αιτηθεί συνδεδεμένη ενίσχυση.
Δηλαδή, βάσει ΟΣΔΕ φαίνεται πως θα είναι τελικά η αποζημίωση για τις επιπτώσεις του κορωνοϊού στους αιγοπροβατοτρόφους.
Αυτό μεταφράζεται σε συνολικά σε 5,8 εκατομμύρια αίγες και προβατίνες και 48.000 παραγωγούς που αναμένεται να λάβουν 23,2 εκατομμύρια ευρώ.
Πρόκειται για ενισχύσεις λίο πιο αυξημένες από το ποσό που φαίνεται να είχαν συμφωνήσει, ο υπουργός Αγροτική Ανάπτυξης και Τροφίμων Μ. Βορίδης και η υφυπουργός, αρμόδια για θέματα κτηνοτροφίας, Φ. Αραμπατζή.
Όπως μάλιστα δήλωσε η αρμόδια υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Φωτεινή Αραμπατζή οι κρατικές ενισχύσεις σχεδόν 24 εκατ. ευρώ θα δοθούν προκειμένου να αναπληρωθούν οι απώλειες το Πάσχα από τα αδιάθετα αμνοερίφια και τις χαμηλές τιμές του προϊόντος.
Σύμφωνα με αυτά η ενίσχυση θα ανέλθει στα 4 ευρώ το κεφάλι και οι προϋποθέσεις για την λήψη της είναι τρεις:
-Πρώτον ο παραγωγός να έχει κάνει αίτηση για συνδεδεμένη ενίσχυση,
-δεύτερον να έχει παραδώσει γάλα και
-τρίτον να έχει το λιγότερο 20 ζώα στη μονάδα του.
Όπως είπε η κα Αραμπατζή, με βάση τα στοιχεία των ανθρώπων του κλάδου, αντί για τις αναμενόμενες εξαγωγές 300.000 αμνοεριφίων το Πάσχα (κυρίως σε Ισπανία, Ιταλία), εξήχθησαν μόλις 60.000-80.000 αμνοερίφια
Μετά τα όσα έγιναν γνωστά, καταγράφηκαν οι πρώτες αντιδράσεις από κτηνοτρόφους, τόσο σχετικά με το ύψος του ποσού, το οποίο θεωρούν λίγο, όσο και για τα κριτήρια κατανομής, ιδίως όσον αφορά την δικλείδα για την παράδοση γάλακτος, η οποία αν ισχύσει τελικά, αφήνει πολύ κόσμο εκτός, ιδίως όσους έχουν ζώα για κρέας μόνον και περιπτώσεις παραγωγών σε μικρά νησιά και μικρά χωριά, που δεν παραδίδουν γάλα καθόλου.
Εξαγωγή ελληνικών ακτινιδίων στην αγορά της Νοτίου Κορέας
Η είδηση μπορεί να χαροποιήσει τους παραγωγούς ακτινιδίου και στην Άρτα, αφού η είδηση λέει πως το τελικό «ΟΚ» από την αρμόδια Αρχή Animal and Plant Quarantine Agency (APQA) της Νοτίου Κορέας για την εισαγωγή του στην χώρα της Ασίας, έλαβε το ελληνικό ακτινίδιο.
Σύμφωνα με ενημέρωση του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Πρεσβείας μας στην Σεούλ στον Σύνδεσμο Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT – HELLAS «κατά συνέπεια το ελληνικό ακτινίδιο δύναται πλέον να εξαχθεί στη Νότια Κορέα αρχής γενομένης από την 22 Απριλίου 2020».
«Το άνοιγμα της αγοράς της Νοτίου Κορέας αντιπροσωπεύει άλλο ένα σημαντικό βήμα για τον τομέα των εξαγωγών νωπών οπωροκηπευτικών της χώρας μας που έχει στοχεύσει πολλές διαφορετικές αγορές κατά την τελευταία δεκαπενταετία», δήλωσε ο ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT – HELLAS, Γιώργος Πολυχρονάκης προσθέτοντας: «Στα γραφεία μας έχουν αποσταλεί οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν οι αποστολές του προϊόντος, ώστε να μην προκύπτουν προβλήματα κατά την είσοδό τους στη Ν Κορέα. Επιπρόσθετα και κατάλογος με στοιχεία επικοινωνίας των σημαντικότερων Κορεατικών εταιρειών εισαγωγής-χονδρεμπορίας ακτινιδίου».
Η συγκεκριμένη χώρα εισάγει 33.303 τόνους ακτινιδίων ετησίως. Αναμένεται το επόμενο διάστημα να ακολουθήσουν τα κεράσια και τα δαμάσκηνα της χώρας μας.
Σύμφωνα με άλλες δηλώσεις στον ΑγροΤύπο ο κ. Γ. Πολυχρονάκης, ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών Incofruit – Hellas, «Μετά από σημερινή (18/5) ενημέρωση του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Πρεσβείας μας στην Σεούλ, η αρμόδια Κορεατική Αρχή Animal and Pland Quarantine Agency (APQA) με έγγραφό της πιστοποιεί την ολοκλήρωση της φυτουγειονομικής διαδικασίας εξαγωγής ελληνικού ακτινιδίου προς τη Νότια Κορέα. Κατά συνέπεια το ελληνικό ακτινίδιο δύναται πλέον να εξαχθεί στη Νότια Κορέα αρχής γενομένης από την 22 Απριλίου 2020. Το άνοιγμα της αγοράς της Νοτίου Κορέας αντιπροσωπεύει άλλο ένα σημαντικό βήμα για τον τομέα των εξαγωγών νωπών οπωροκηπευτικών της χώρας μας που έχει στοχεύσει πολλές διαφορετικές αγορές κατά την τελευταία δεκαπενταετία. Έχοντας δοθεί το πράσινο φως από τις αρχές της Ν. Κορέας, είμαστε ήδη έτοιμοι να εφαρμόσουμε όλα όσα απαιτούνται για να καταστήσουμε αυτήν την αγορά προσβάσιμη και σε άλλα προϊόντα μας, όπως τα κεράσια, δαμάσκηνα για τα οποία εκκρεμεί σχετικό αίτημα της χώρας μας, όσο και για πορτοκάλια ή επιτραπέζια σταφύλια, που θα χρειασθεί να υποβληθούν συμπληρωμένα ερωτηματολόγια-αίτηματα (PRA)».
Ανοίγει η ηλεκτρονική υπηρεσία greekfarms.gov.gr
Προβολή σε όλο τον κόσμο για τα ελληνικά αγροδιατροφικά προϊόντα
Ένα νέο «παράθυρο» στην πρωτογενή παραγωγή και τη μεταποίηση των ελληνικών αγροδιατροφικών προϊόντων, ανοίγει η ηλεκτρονική υπηρεσία greekfarms.gov.gr η οποία τέθηκε σε λειτουργία πριν από μερικές ημέρες. Ο παραγωγός, ο έμπορος, ο μεταποιητής θα μπορεί να εισέρχεται στην πλατφόρμα, να δημιουργεί το προφίλ του και μέσω της ιστοσελίδας να προβάλλει τα προϊόντα που έχει προς πώληση σε ένα καταναλωτικό κοινό χωρίς σύνορα. «Είναι ένα “παράθυρο” που δίνει τη δυνατότητα σε όλους, τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδος, να επισκέπτονται την εφαρμογή και να βλέπουν τα αγροδιατροφικά …προϊόντα που παράγει η Ελλάδα» δήλωσε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Σκρέκας.
Στόχος της ψηφιακής αυτής πλατφόρμας είναι να μειωθεί ο κίνδυνος έλλειψης διατροφικών προϊόντων στα ράφια, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού και των πιθανών εμποδίων που εγείρει στην εφοδιαστική αλυσίδα, ενώ από την άλλη τα εγχωρίως παραγόμενα αγροτικά προϊόντα μένουν αδιάθετα και καταστρέφονται.
Παράλληλα, θα δίνεται η δυνατότητα στο σύνολο της ελληνικής παραγωγής και ιδιαίτερα των νωπών και ευαλλοίωτων προϊόντων να διατίθενται άμεσα στην αγορά, ώστε να εξασφαλιστεί η επάρκεια σε ποιοτικά ελληνικά αγροτικά προϊόντα.
Προσωπική του ιστοσελίδα
«Κάθε παραγωγός θα έχει τη δική του ιστοσελίδα» δήλωσε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξής σημειώνοντας ότι «η καρτέλα του κάθε παραγωγού θα μετατραπεί σε μια προσωπική ιστοσελίδα για αυτόν». Αυτό σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα θα έχει θετικό αντίκτυπο στους χρήστες της πλατφόρμας γιατί ο κάθε επισκέπτης από την Ελλάδα αλλά και από τις χώρες του εξωτερικού θα μπορεί να δει τα προϊόντα τα οποία προσφέρει προς πώληση και να επιλέξει αυτό για το οποίο ενδιαφέρεται.
Μάλιστα σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα ο κάθε παραγωγός «το επόμενο διάστημα θα μπορεί να ανεβάζει βίντεο, λινκ από τη φάρμα του» προκειμένου ο υποψήφιος αγοραστής να βλέπει από πού προέρχεται το προϊόν το οποίο θα αγοράσει. Από την πλευρά του ο χονδρέμπορος, μπορεί να αναζητά προϊόντα με βάση την κατηγορία, τον τύπο, το είδος, τις πιστοποιήσεις, τη γεωγραφική περιοχή παραγωγής και διάθεσης, να συλλέγει πληροφορίες και να επικοινωνεί με τον παραγωγό, ομάδα παραγωγών ή συνεταιρισμό, για τις ποσότητες, τη διαθεσιμότητα και άλλες εμπορικές προδιαγραφές.
Προκειμένου ένας αγρότης ή ένα νομικό πρόσωπο να εισέλθει στην εφαρμογή θα πρέπει να δημιουργήσει προφίλ, χρησιμοποιώντας τους κωδικούς του TAXISnet. Χρήση της πλατφόρμας μπορούν να κάνουν αγρότες που είναι ήδη εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ) του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αλλά και συνεταιρισμοί, εγγεγραμμένοι στο Εθνικό Μητρώο Αγροτικών Συνεταιρισμών και άλλων Συλλογικών Φορέων.
Οι έμποροι, που είναι εγγεγραμμένοι στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (Γ.Ε.ΜΗ) για να εισέλθουν στην πλατφόρμα, θα πρέπει να δώσουν τους κωδικούς TAXISnet του ΑΦΜ της εμπορικής τους δραστηριότητας.