Στις εκδηλώσεις μίλησε ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Θοδωρής Κωτσαντής
«Το ΚΚΕ επέμεινε – κόντρα στο ρεύμα και στις πιέσεις – να παλεύει για την κοινωνία της απελευθέρωσης από τα δεσμά της εκμετάλλευσης. Δεν τα δίπλωσε όταν ανατρεπόταν ο σοσιαλισμός και άλλα ΚΚ υπέστειλαν τη σημαία με το σφυροδρέπανο! Βρήκε τη δύναμη να ανασυγκροτηθεί, να βγάλει συμπεράσματα και να επεξεργαστεί σύγχρονο επαναστατικό Πρόγραμμα. Επέμεινε στο όραμα του σοσιαλισμού – κομμουνισμού και του επαναστατικού μετασχηματισμού της κοινωνίας. Από αυτά τα ιδανικά άντλησαν δύναμη και αντοχή το Κόμμα και η ΚΝΕ και από τα ίδια αντλεί δύναμη και αντοχή το Φεστιβάλ και γράφει τη δική του ιστορία στο πέρασμα του χρόνου…».
Τα παραπάνω τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Θοδωρής Κωτσαντής, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, το βράδυ της Παρασκευής, από το βήμα του 50ού Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή» στην Άρτα, στην πόλη που φιλοξενεί εδώ και χρόνια ένα από τα πιο επιτυχημένα Φεστιβάλ στη χώρα.
Οι πύλες της «κόκκινης πολιτείας» στο εκθεσιακό κέντρο της Άρτας άνοιξαν για τρεις μέρες για να υποδεχτούν για ακόμη μια φορά χιλιάδες Αρτινούς κάθε ηλικίας. Στον χώρο λειτούργησαν μεγάλη έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής», έκθεση παρουσίασης του Λευκώματος «50 χρόνια Φεστιβάλ ΚΝΕ – “Οδηγητή”», παιδότοπος, καθώς και έκθεση με τίτλο «Γνώρισε τον επαναστάτη που έχεις μέσα σου». Παράλληλα, το πλούσιο καλλιτεχνικό και πολιτιστικό πρόγραμμα επιβεβαίωσε την υπόσχεση των διοργανωτών για μια πραγματικά τριήμερη λαϊκή γιορτή.
Από τη σκηνή του 50ού Φεστιβάλ στην Άρτα «παρέλασαν» οι Ρίτα Αντωνοπούλου με τους Ρεβάνς, ο Γιώργος Μαργαρίτης, ο Διονύσης Τσακνής, τα «Κίτρινα Ποδήλατα», η Μιρέλα Πάχου, οι «Replica music band», ο Νίκος Φαράκος και ο Κώστας Λιόντος, με ικαριώτικο και ηπειρώτικο γλέντι, αντίστοιχα. Παράλληλα, δεκάδες φοιτητές του Τμήματος Μουσικών Σπουδών Άρτας με τα μουσικά τους σχήματα συμμετείχαν σε αφιερώματα, πολλοί από αυτούς έδωσαν το «παρών» για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ.
«Γιορτή» για όλες τις γενιές ΚΝιτών
Ο Θ. Κωτσαντής στο ξεκίνημα της ομιλίας του υπογράμμισε ότι η 50ή επέτειος του Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή», φέτος, αποτελεί γιορτή για όλες τις γενιές ΚΝιτών, από το πρώτο Φεστιβάλ το 1975 μέχρι σήμερα. Σημείωσε ότι σε αυτήν τη διαδρομή εκατοντάδες χιλιάδες νέοι τραγούδησαν, χόρεψαν, ξενύχτησαν, αγωνίστηκαν για την κοινωνία της πραγματικής ελευθερίας, τον σοσιαλισμό – κομμουνισμό, γνωρίστηκαν με μεγάλους δημιουργούς και το έργο τους, έμαθαν για τους λαούς που αντιστέκονται στον ιμπεριαλισμό.
Στη συνέχεια επισήμανε ότι στο Φεστιβάλ χιλιάδες νέοι ήρθαν σε επαφή με την επαναστατική ανατρεπτική πολιτική του ΚΚΕ, με τους αγώνες, την ιστορία του λαού που έγραψε σελίδες λαμπρές κάθε φορά που συνδέθηκε με τις πρωτοπόρες ιδέες του Κόμματός μας.
«Γιατί το Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του “Οδηγητή”, πριν απ’ όλα, είναι ένα πολιτικό Φεστιβάλ που δεν κρύβει την ταυτότητά του, αντιθέτως την επιδεικνύει με υπερηφάνεια και κοιτώντας πίσω στον χρόνο γίνεται καθαρό ότι το Φεστιβάλ μας άντεξε γιατί άντεξε το Κόμμα μας», σημείωσε χαρακτηριστικά.
«50 χρόνια ένα παράθυρο ανοιχτό στη λιακάδα»
«Εδώ στην Άρτα το Φεστιβάλ ΚΝΕ – “Οδηγητή” έχει αφήσει το δικό του πολιτιστικό αποτύπωμα, έχει καταξιωθεί και έχει γίνει θεσμός για τον λαό και τη νεολαία της περιοχής. Η παρούσα έκδοση αποτυπώνει την πορεία του Φεστιβάλ στον νομό και μέσα από τις σελίδες της, που ο αναγνώστης μπορεί να καταλάβει ότι το Φεστιβάλ πέρασε από χίλια κύματα για να μπορεί σήμερα να είναι ένα καθιερωμένο σημείο συνάντησης χιλιάδων και χιλιάδων κάθε χρόνο». Το παραπάνω απόσπασμα από τον πρόλογο του Θοδωρή Κωτσαντή, Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, στο Λεύκωμα για τα 50 χρόνια Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή» στην Άρτα, αποτυπώνει εύστοχα το γεγονός ότι «κάθε γωνιά της χώρας έχει να διηγηθεί – και να περηφανευτεί – τη δική της ιστορική διαδρομή του Φεστιβάλ», όπως τονίζεται σε άλλο σημείο του προλόγου.
Αυτήν την ιστορική διαδρομή αποτυπώνει η καλαίσθητη έκδοση της ΚΟ Άρτας και του ΤΣ της ΚΝΕ με τίτλο «50 χρόνια ένα παράθυρο ανοιχτό στη λιακάδα». Η έκδοση κατέστη δυνατή μέσα από την ουσιαστική συμβολή δεκάδων Αρτινών που παρέδωσαν με ενθουσιασμό φωτογραφίες και στοιχεία για την ολοκλήρωση αυτής της κοπιαστικής δουλειάς. Το εξώφυλλο της έκδοσης του λευκώματος φιλοξενεί έργο του ζωγράφου σ. Τάκη Βαρελά, η σελιδοποίηση είναι της σ. Στέλλας Παναγιώτου, ενώ η επιμέλεια των κειμένων του σ. Μάνου Βελεγράκη, που εργάστηκαν ακούραστα και εθελοντικά για την ολοκλήρωσή της.
Μέσα από φωτογραφίες, ανταποκρίσεις του «Ριζοσπάστη» και τοπικών εφημερίδων κ.ά. αποτυπώνεται η πορεία του Φεστιβάλ στην Άρτα, από τα πρώτα δύσκολα βήματα το 1976 στην πόλη μέχρι σήμερα. Μέσα από τις σελίδες του Λευκώματος αποτυπώνεται η κινητήρια δύναμη που δίνει διαχρονικά ώθηση στη μαχητική προσφορά των μελών της ΚΝΕ. Είναι η αμέριστη βοήθεια του Κόμματος, η πίστη στον επιστημονικό σοσιαλισμό, η «γεύση» που νιώθεις για όλα όσα μπορεί να πετύχει η εργατική τάξη και η νεολαία της ως οργανωμένη δύναμη, με επικεφαλής το Κόμμα.