7ο Θερινό Σχολείο Τζουμέρκων και Νοτιοανατολικής Πίνδου

Τρωγοπίνοντας στο Συρράκο από 25 έως 30 Αυγούστου

Μια μεγάλη εκδήλωση διοργανώνουν στο Συρράκο Ιωαννίνων, από 25 έως 30 Αυγούστου, Tο Θερινό Σχολείο Τζουμέρκων και Νοτιοανατολικής Πίνδου(ΘΕΣΤ) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας / Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας , σε συνεργασία με τον Δήμο Βορείων Τζουμέρκων, την Περιφέρεια Ηπείρου, τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, Περιστερίου και Χαράδρας Αράχθου και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης / Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας (Εργαστήριο Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας ΠΜΣ «Τοπική ιστορία – διεπιστημονικές προσεγγίσεις) με Σύμπραξη της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Τζουμέρκων, του περιοδικού Τζουμερκιώτικα Χρονικά, του Brigade of Gastronomy, του Ομίλου Φίλων Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης «Θ.Παπαγιάννης», του ΚΑΝΤΟ ΜΕΝΤΙΤΕΡΡΑΝΕΟ, της Εκκλησιαστικής Επιτροπής του Αγίου Νικολάου και του Ορειβατικού Ομίλου Συρράκου.

Το 7ο Θερινό Σχολείο, που θα πραγματοποιηθεί από 25 (Κυριακή) έως 30 (Παρασκευή) Αυγούστου 2019 στο Συρράκο του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων, Π.Ε. Ιωαννίνων και το θέμα του φετινού Θερινού Σχολείου είναι:
«Τρωγοπίνοντας. Πολιτισμικές και κοινωνικές προσεγγίσεις της (αγρο)διατροφικής παράδοσης.
Θεματικοί Άξονες των εργασιών είναι οι:
1.Η διατροφή ως κοινωνικό και πολιτισμικό φαινόμενο.
2.Η τροφή στη σύγχρονη γεωπονική και διατροφική έρευνα.
3.Γαστρονομία και πολιτισμός.
4.Η χρήση και «κεφαλαιοποίηση» της τοπικής πολιτισμικής διατροφικής παράδοσης.
Το Θερινό Σχολείο έχει εξελιχθεί σε θεσμό ταυτισμένο με την περιοχή των Τζουμέρκων. Με τον τρόπο του δημιουργεί προϋποθέσεις συνεργασίας ανάμεσα στους επιστημονικούς φορείς, την τοπική αυτοδιοίκηση(Περιφέρεια Ηπείρου, Δήμος Βορείων Τζουμέρκων), τους πολιτιστικούς συλλόγους και μουσεία.

Πρόγραμμα
Κυριακή 25 Αυγούστου
18.00 –18.30 Έναρξη εργασιών, χαιρετισμοί
Εισηγήσεις – Κεντρικές ομιλίες
18:30-18.50 Βασίλης Ντερμάρης, Αγροδιατροφικοί πόροι στην περιοχή ενδιαφέροντος του 7ου Θερινού Σχολείοι
18:50–19:20 Ανδρομάχη Οικονόμου, Η τροφή-διατροφή ως «ολικό κοινωνικό φαινόμενο». Η αγροδιατροφική παράδοση σήμερα.
19.20–19.40 Κωνσταντίνος Πέτσιος, “Αἱ ὧραι αἴτιαι”: κλίμα και διατροφή στην ιπποκρατική ιατρική και την αρχαία ελληνική φιλοσοφική σκέψη.
19:40-20:00 Ελευθερία Γκαρτζονίκα – Κώτσικα. Παρουσίαση τόμου εργασιών του 5ου Θερινού Σχολείου Τζουμέρκων & Ν.Α. Πίνδου.
Β΄. Εργαστήρια(Workshops)

Πρώτο Εργαστήριο, Δευτέρα πρωϊ, 26 Αυγούστου,
Ενότητα :Η διατροφή ως κοινωνικό και πολιτισμικό φαινόμενο
9:30–9:50 Κωνσταντίνα Μπάδα, αφ. Καθηγήτρια Παν. Ιωαννίνων, Κοινωνικές και πολιτισμικές διαστάσεις και σημασίες της διατροφής.
Κυριακή Χρυσού – Καρατζά, Η διατροφή ως στοιχείο μεταβαλλόμενης κοινωνικής διαστρωμάτωσης στις Κυκλάδες.
10:10-10:30 Επαγγελματίες της περιοχής: Ζάγκλης Ναπολέων, Εστιατόριο – Ταβέρνα Καλαρρύτες.
10:30-11.30, Συζήτηση
11.30.12.30, Συζήτηση ανά ομάδες
12.30-1.30, Παρουσιάσεις ομάδων

Δεύτερο Εργαστήριο , Δευτέρα απόγευμα, 26 Αυγούστου
Ενότητα :Η τροφή στη σύγχρονη διατροφική έρευνα
18.00–18.20 Αντωνία Ματάλα, Από την τροφοσυλλογή στην παραγωγή τροφής. Επιπτώσεις, ερωτήματα και προοπτικές για το μέλλον
18.20-18.40 Βάιος Καμινιώτης, Διδάκτωρ Λαογραφίας. Η μαγική διάσταση της διατροφής / μαγειρικής.
18.30.-18.50 Κωνσταντίνος Νέσσερης , Διευθυντής παραγωγής της Δωδώνη Α.Ε.
18.50-19.10 Συζήτηση
19.10-20.10 Συζήτηση ανά ομάδες
20.10- 21.30, Παρουσιάσεις ομάδων

Τρίτο Εργαστήριο, Τρίτη πρωϊ, 27 Αυγούστου
Ενότητα :Γαστρονομία και πολιτισμός
9.30-9.50, Αντωνία Ματάλα, Τοπική κουζίνα και η σημασία της στη βελτιστοποίηση της διατροφής
9.50-10.10, Κυριακή Χρυσού – Καρατζά, Η πολιτισμική σημασία της συνεστίασης. Το παράδειγμα της Σαντορίνης.
10.10-10.30, Θεόδωρος Παπαγιάννης,Το ψωμί ως σύμβολο της επιβίωσης του ανθρώπου
10.30 – 11.20, Συζήτηση
11.20-12.20, Συζήτηση ανά ομάδες
12.20-13.30, Παρουσιάσεις ομάδων

Τέταρτο Εργαστήριο, Τρίτη απόγευμα, 27 Αυγούστου
Η διατροφή ως πολιτιστική κληρονομιά στη σύγχρονη εποχή
6.00- 6.20, Ανδρομάχη Οικονόμου: Η διατροφή ως υλική και άυλη πολιτιστική κληρονομιά. Η χρήση και η «κεφαλαιοποίηση» της τοπικής πολιτισμικής διατροφικής παράδοσης.
6.20- 6.40, Βασίλης Δαλκαβούκης, Αγροδιατροφική παράδοση και σύγχρονη κρίση: αιτία ή εργαλείο;
6.40-7.00 διάλειμμα
7.00-.0. Στρογγυλό τραπέζι με θέμα «διατροφή και επιχειρηματικότητα».
7.00-7.20 Βασίλης Αυδίκος, Τοπικά παραγωγικά συστήματα στον αγροτοδιατροφικό τομέα και βιώσιμη ανάπτυξη

7.20-7.40 Χρήστος Κατσάνος, Brand Strategist της TROPOS BRANDING (GKG Group).
7:40-8:00 Παρεμβάσεις: Γιώργος Βαϊτσης/Συρράκο/Εστίαση-Ξενώνας , Κούλα Κουτσούμπα/Πράμαντα/Εστίαση-Βιοτεχνία γλυκών, Παν. Λαμπράκης/Ράμια/οινοποιός, Ηλίας Μπαλάφας/Συρράκο/κτηνοτρόφος
8.00 – 8:20, Συζήτηση
8.20-9.00, Συζήτηση ανά ομάδες
9.00-9.30, Παρουσιάσεις ομάδων

Γ. Επιτόπια Έρευνα

Τετάρτη πρωί , 28 Αυγούστου
8:30-10:00 Θεωρητική και μεθοδολογική συζήτηση (Β.Δαλκαβούκης, Α.Οικονόμου, Ε. Αυδίκος)
10.00-13.30, Επιτόπια έρευνα στο Συρράκο.
Τετάρτη απόγευμα, 28 Αυγούστου
Ελεύθερος χρόνος
Πέμπτη πρωί , 29 Αυγούστου
Επιτόπια έρευνα (οι τόποι θα ανακοινωθούν)
Πέμπτη βράδυ, 29 Αυγούστου, λαϊκό γλέντι
Παρασκευή, 30 Αυγούστου
9.30-13.00, Παρουσίαση των ερευνητικών πορισμάτων από τις ομάδες
Λήξη εργασιών

Οργανωτική Επιτροπή
Πρόεδρος: Αυδίκος Ευάγγελος, ομ.Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Ά΄Αντιπρόεδρος: Γκίζας Νικόλαος, Πρόεδρος της Τ.Κ. Συρράκου Δήμου Β. Τζουμέρκων
Β΄Αντιπρόεδρος: Φελέκης Μάκης, πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου, Τζουμέρκων , Περιστερίου και Χαράδρας Αράχθου
Γ΄Αντιπρόεδρος: Ιπποκράτης Αλέξης, Πρόεδρος του Συνδέσμου Συρρακιωτών Ιωαννίνων
Γραμματέας: Γιωτόπουλος Ευάγγελος, πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Βορείων Τζουμέρκων
Μέλος Γραμματείας: Φωτεινή Λεοντάρη, φιλόλογος

Μέλη
Σκαμνέλος Χρήστος, Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Βορείων Τζουμέρκων
Καραμάνη Καλλιόπη (Κέλλυ), Γεν. Γραμματέας του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου, Τζουμέρκων , Περιστερίου και Χαράδρας Αράχθου, Περιφερειακή Σύμβουλος Περιφέρειας Ηπείρου
Γκαρτζονίκας Ηλίας, εκλεγμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Περιφέρειας Ηπείρου
Ζαλοκώστα Άννα, Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Βορείων Τζουμέρκων
Μπάζιος Σπύρος, μέλος Τοπικού Συμβουλίου Κοινότητας Συρράκου
Βαϊτσης Γιώργος, εκπρόσωπος επιχειρηματιών Συρράκου/εκλεγμένος πρόεδρος ΤΚ
Γκαρτζονίκα Ελευθερία, τέως Σχολική Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής/πρόεδρος Συνδέσμου Συρρακιωτών Αθήνας
Κατσάνος Γιώργος, γιατρός

Σούλτης Θεόδωρος, Αντίλαλοι του Συρράκου/Συντακτική Επιτροπή
Παπάς Γιώργος, πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Ματσουκιωτών Ιωαννίνων «Η Βύλιζα»
Στάμου Λαμπρινή, Πρόεδρος Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Τζουμέκων(ΙΛΕΤ)
Μαργώνης Κωνσταντίνος, υπεύθυνος περιοδικού Τζουμερκιώτικα Χρονικά/ΙΛΕΤ
Ντερμάρης Βασίλης, Γεωπόνος, μέλος του Σ.Σ. Πρέβεζας
Γείτονας Θεμιστοκλής, Εκκλησιαστική Επιτροπή Αγίου Νικολάου Συρράκου
Μπαλάφας Ηλίας, κτηνοτρόφος/πτυχιούχος Παντείου Πανεπιστημίου
Παπαϊωάννου Βασίλειος, Όμιλος Φίλων του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης «Θόδωρος Παπαγιάννης».

Παπακώστας Νίκος, ΚΑΝΤΟ ΜΕΝΤΙΤΕΡΡΑΝΕΟ ΑΜΚΕ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Φωτιάδης Νίκος, Brigade of Gastronomy
Ιωάννου Βαγγέλης, Πρόεδρος Ορειβατικού Ομίλου Συρράκου
Σκαμνέλου Βούλα, τ. Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων
Ζήδρου Ντίνα, αρχαιολόγος, Μάστερ στη Βυζαντινή Αρχαιολογία και Τέχνη/Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Παπουτσή Κλεοπάτρα, διδάσκουσα 407/80 τουρκικής γλώσσας Πανεπιστημίου Μακεδονίας
Τζαχρίστα Βασιλική, Αρχαιολόγος/Διεθνής Ολυμπιακή Ακαδημία
Ευαγγελίου Βίκυ, Δημοσιογράφος ARTTV
Κεϊσογλου Γιάννης, ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε.
Καραμήτσιος Φιλήμων, δημοσιογράφος /Ελευθερία
Τζόκας Παναγιώτης, Δημοσιολόγος/Παραγωγός ΕΡΑ Ιωαννίνων