8 ΜΑΡΤΗ : ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

Παναττική 2ωρη στάση εργασίας από την ΓΣΕΕ

Η ΓΣΕΕ με απόφαση της Εκτελεστικής της Επιτροπής, θα πραγματοποιήσει την Παρασκευή 8 Μάρτη Παναττική 2ωρη στάση εργασίας (13:00 με 15:00) για τη διευκόλυνση συμμετοχής όσων επιθυμούν στις προγραμματισμένες διαδηλώσεις της 8 Μάρτη παγκόσμια ημέρα της γυναίκας.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, η ΓΣΕΕ τιμά την παγκόσμια ημέρα αναγνώρισης των γυναίκειων αγώνων αγωνίζεται για την ενίσχυση της συλλογικής φωνής των γυναικών, υπερασπίζεται δυναμικά τα θύματα διακρίσεων στην εργασία, προκηρύσσει Παναττικη 2ωρη στάση εργασίας για τη συμμετοχή στις διαδηλώσεις της 8 Μαρτη

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ
-Επαγγελματική και προσωπική ζωή με ισότητα και έμπρακτο σεβασμό στην ελευθερία επιλογών
-Ουσιαστική ισότητα και εξάλειψη των διακρίσεων λόγω φύλου, ως κύριου ακόμα λόγου άνισης μεταχείρισης σε βάρος των γυναικών, μαζί και με όλα τα άλλα είδη διακρίσεων
-Σταθερή και πλήρη εργασία με ίσους όρους, συλλογική συμμετοχή με ίσους όρους και προστασία του συνδικαλιστικού δικαιώματος στις εκλεγμένες γυναίκες – Κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας
-Ίση αμοιβή και ίσες ευκαιρίες επαγγελματικής ανέλιξης
-Ελεύθερη συνδικαλιστική δράση χωρίς κρατικό και εργοδοτικό παρεμβατισμό στην άσκηση των συλλογικών δικαιωμάτων των εργαζομένων
-Ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις και συλλογικές ρυθμίσεις για την ουσιαστική ισότητα και την ίση μεταχείριση, επαναφορά του κατώτατου μισθού/ημερομισθίου στην Εθνική Γενική ΣΣΕ και αποκατάσταση της καθολικότητάς της, διασφάλιση των κλαδικών/ομοιοεπαγγελματικών ΣΣΕ, της αρχής της εύνοιας και της ολικής μετενέργειας των όρων ΣΣΕ υπέρ των εργαζομένων.

-Διασφάλιση του απεργιακού δικαιώματος από προληπτικές και κατασταλτικές πράξεις παρεμπόδισης και ποινικοποίησής του και δίωξης των εκπροσώπων των εργαζομένων
-Αποτελεσματική αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας και της ψευδώς δηλωμένης εργασίας
-Ενίσχυση της προστασίας από τις απολύσεις (ατομικές και ομαδικές). Αυστηρή προστασία των όρων εργασίας και της απασχόλησης ευάλωτων σε διακρίσεις και βία ομάδων λόγω των χαρακτηριστικών τους (γυναίκες, νέοι, εργαζόμενοι μετά από εργατικό ατύχημα, άτομα με αναπηρία, ΛΟΑΤΚΙ, μετανάστες).
-Ενίσχυση όλων των ελεγκτικών μηχανισμών για την αντιμετώπιση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας και παραβατικότητας
-Μέτρα αποτελεσματικής προστασίας των εργαζόμενων μητέρων, της μητρότητας και της οικογένειας, ενίσχυση των δημόσιων υποστηρικτικών δομών για τη φροντίδα των παιδιών, των ηλικιωμένων και των ατόμων με αναπηρία
-Διασφάλιση της καθολικής πρόσβασης σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και παροχές υγείας

-Αποτελεσματική πρόσβαση στις Αρχές και τη Δικαιοσύνη στα θύματα διακρίσεων
-Δράσεις ένταξης των προσφύγων και μεταναστών στην κοινωνία και την εργασία και προστασία των ασυνόδευτων παιδιών
-Σεβασμός στα συμμετοχικά δικαιώματα των εργαζομένων και αποκατάσταση της λειτουργίας όλων των θεσμικών δομών κοινωνικού διαλόγου για θέματα ισότητας και ίσης μεταχείρισης
-Συστηματική και διαρκή εκπαίδευση στα ανθρώπινα δικαιώματα
-Δράσεις για την παγκόσμια ειρήνη
ΚΑΛΟΥΜΕ
Όλες και όλους, άνδρες και γυναίκες να αντισταθούμε στις πολιτικές οικονομικής, κοινωνικής, πολιτικής και πολιτιστικής εξατομίκευσης και να συστρατευθούμε στα συνδικάτα μας για να κρατήσουμε δυνατή τη συλλογική μας φωνή και δράση, τη μόνη σταθερή και πραγματική πηγή δύναμης και δυναμικής.

Ημέρα της Γυναίκας
Γράφει η Κατερίνα Σχισμένου
Φέτος αφιερώσαμε την ημέρα της γυναίκας στην γυναίκα εθελόντρια. Το κάναμε αυτό για να τονίσουμε την μέγιστη προσφορά της γυναίκας που εθελοντικά προσφέρει όχι από τη φύση της αλλά από την ψυχή της. Προσφέρει τα πάντα ως μητέρα, ως αιώνια μαυροφορεμένη , ως μόνη να πολεμά και να μάχεται σε κάθε πόλεμο εσωτερικό και εξωτερικό, μόνη και με όλες μαζί. Γυναίκες ηρωίδες που μεγάλωσαν μόνες τους τα παιδιά τους, γυνα΄λικες που από το υστέρημά τους σπούδασαν και ανέθρεψαν παιδιά, χωρίς ποτέ καμία τιμή και έπαινο. Γυναίκες που μέσα από δύσκολες συνθήκες συγκέντρωσαν αίμα, το δικό τους αίμα, έπλεξαν ρούχα, βρήκαν τρόφιμα βοήθησαν στην επιβίωση του Ανθρώπου, του κάθε ανθρώπου, γιατί αυτόν έφεραν στον κόσμο και αυτόν εκπροσωπούν. Γυναίκα, η μεγάλη Θεά και ο μεγάλος Πόνος και Οδύνη, σε κάθε καταστροφή, πόλεμο, ισοπέδωση που απ΄το τίποτα ξαναχτίζει με τα άξια χέρια της τα πάντα. Γυναίκα Ηπειρώτισσα το μεγαλύτερο θαύμα μας. Αυτή τη γυναίκα τιμάμε, γιατί αυτή έχουμε δίπλα μας και παράδειγμά μας. Αυτή συναντάμε καθημερινά στο διάβα μας, μ΄αυτήν μεγαλώσαμε, αυτήν είχαμε γιαγιά και μάνα, αυτήν έχουμε κόρη και εγγονή. Την φεγγαροπρόσωπη, την χιλιοτραγουδισμένη, την μοναδική. Αυτήν που έχτισε γεφύρια να περνάνε ο κόσμος… Αυτήν τιμάμε.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ του Συλλόγου Γυναικών Άρτας της ΟΓΕ για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας
Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) στέλνει μήνυμα αγώνα και διεκδίκησης, μπροστά στην 8η Μάρτη, την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας σε όλες τις εργαζόμενες και τις άνεργες, τις αυταπασχολούμενες της πόλης και της υπαίθρου, τις νέες μητέρες και τις φοιτήτριες, τις συνταξιούχους, τις μετανάστριες και πρόσφυγες. Η ΟΓΕ απευθύνεται σε σένα τη γυναίκα του καθημερινού μόχθου.
Πριν από 109 χρόνια η καθιέρωση της 8ης Μάρτη ως Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, μετά από πρόταση της αγωνίστριας του εργατικού κινήματος Κλάρας Τσέτκιν, αναδείκνυε τους μεγάλους γυναικείους εργατικούς αγώνες των προηγούμενων δεκαετιών, για ίση αμοιβών των γυναικών με τους άνδρες συναδέλφους τους, για μείωση των ωρών εργασίας και ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς.

Οι αγώνες των εργατριών που σήκωσαν το ανάστημά τους απέναντι στην εργοδοσία και το κράτος της φωτίζουν και σήμερα την ανάγκη της οργάνωσης και πάλης των εργαζόμενων και άνεργων γυναικών για μια ζωή με σύγχρονα δικαιώματα.
Σήμερα, στη χαραυγή του 21ου αιώνα, υπάρχουν όλες οι επιστημονικές και τεχνολογικές δυνατότητες που μπορούν να εξασφαλίσουν μια ζωή όπως αξίζει σε μας και τα παιδιά μας. Υπάρχουν οι δυνατότητες για να έχουμε όλες μια ζωή με μόνιμη και σταθερή εργασία, με ολόπλευρη προστασία της μητρότητας από το κράτος, με ελεύθερο χρόνο που θα τον αξιοποιούμε δημιουργικά και θα μπορούμε να συμμετέχουμε στην κοινωνική δράση.
Οι ανάγκες μας όμως σκοντάφτουν στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των κυβερνήσεων και των αντιλαϊκών περιφερειακών, τοπικών διοικήσεων, που υπηρετούν τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων κι όχι τις λαϊκές ανάγκες.
Δε θα τους αφήσουμε!

Να μη συμφιλιωθούμε με τη βαρβαρότητα της γυναικείας ανεργίας, της μερικής απασχόλησης, της εργασίας χωρίς δικαιώματα.
Να μη συμβιβαστούμε με τη βαρβαρότητα της εργοδοσίας και του κράτους που μας εκβιάζουν να μη μείνουμε έγκυες γιατί η μητρότητα αποτελεί κόστος γι αυτούς. Οι επιχειρηματικοί κολοσσοί, όπως η Apple και η Facebook, προωθούν την κρυοσυντήρηση των ωαρίων των εργαζομένων γυναικών για να αποφασίζουν επί της ουσίας αυτοί αν και πότε θα γίνουμε μητέρες.
Να μην αποδεχτούμε η μία πτυχή της ζωής μας να έρχεται σε αντίθεση με την άλλη, να μη μπορεί η μία να συνδυαστεί και να συνυπάρξει με την άλλη.
Οι ανάγκες μας δε χωράνε στην πολιτική Ευρωπαϊκής Ένωσης και κυβερνήσεων
Η διέξοδος για μας τις γυναίκες του καθημερινού μόχθου βρίσκεται
στη συλλογική δράση, στην αγωνιστική στάση ζωής και τη διεκδίκηση

Ο καλύτερος τρόπος για να τιμήσουμε την 8η Μάρτη, την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, είναι να δυναμώσουμε το ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα, τα εργατικά σωματεία, τις ενώσεις αυταπασχολουμένων, τους αγροτικούς και φοιτητικούς συλλόγους, να εντείνουμε την πάλη μας για το μέλλον που αξίζει σε εμάς και τα παιδιά μας.
Όλες και όλοι στην εκδήλωση του Συλλόγου Γυναικών Άρτας της ΟΓΕ την Τετάρτη 6 Μάρτη 2019 στις 7 το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο Άρτας με θέμα: «Προσχολική Αγωγή – Δικαίωμα Κάθε Παιδιού

Εκδήλωση τομέα γυναικών ΝΟ.Δ.Ε. ΑΡΤΑΣ
Σε ανακοίνωση για τον τομέας γυναικών της ΝΟ.Δ.Ε. Άρτας που υπογράφει η Άννα – Μαρία Κουτρούμπα, σημειώνεται πως το απόγευμα της Παρασκευής 15 Μαρτίου 2019 ο Τομέας Γυναικών της Νομαρχιακής Διοικούσας Επιτροπής Ν.Δ. Άρτας και της Οργάνωσης Νέων Νέας Δημοκρατίας Άρτας, θα πραγματοποιήσει ανοικτή εκδήλωση – συζήτηση στην αίθουσα του Μουσικοφιλολογικού συλλόγου Άρτας «ΣΚΟΥΦΑΣ» με θέμα σχετικό με το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας, τον οικογενειακό προγραμματισμό και την ανεργία στον γυναικείο πληθυσμό της χώρας.
Επίσημες καλεσμένες και εισηγήτριες θα είναι η βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κα Ελίζα Βόζεμπεργκ και η κα Μαρία Συρεγγέλα, Γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής & Ισότητας των Φύλων Ν.Δ. και αντιπρόεδρος γυναικών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Προτεινόμενα για εσάς