8/10/81. Ιστορική Μέρα

Γράφει ο Άλκης Παπαχριστάκης

Ο Ανδρέας είχε υπογράψει ένα συμβόλαιο με το λαό, υποσχέθηκε από την πρώτη στιγμή την Αλλαγή και Πράγματι στις υποσχέσεις του ο Ανδρέας ήταν συνεπής, γιατί ήταν Ηγέτης, γιατί ήταν ο Ανδρέας. 18/10/81 είναι η μέρα που άλλαξε την ιστορία της χώρας καθως πέρασε η χώρα σε μία άλλη εποχή, στην εποχή της ισότητας και των ίσων ευκαιριών για όλους τους Έλληνες πολίτες. Η 18 Οκτώβρη ήταν Εξάλλου σημαδιακή ημερομηνία ειδικά για τον Αντρέα γιατί ήταν 18 Οκτώβρη όταν ο πατέρας του το 1944 είχε εισέλθει απελευθερωτής στην Αθήνα σαν πρωθυπουργός της Ελεύθερης Ελληνικής κυβέρνησης υψώνοντας την Ελληνική Σημαία στην Ακρόπολη.

Και έτσι μετά από 37 χρόνια ξανάρθε ο Ανδρέας με τον αέρα του Νικητή τον αέρα της Αλλαγής με μία μεγάλη εκλογική νίκη που χαρακτηρίζεται ως οι εκλογές που άλλαξαν τη χώρα. Μια ημερομηνία ορόσημο για την Ελλάδα και την ελληνική κοινωνία. Την επόμενη μέρα της Μεγάλης Νίκης των εκλογών οι εφημερίδες έγραψαν (να εξαιρέσουμε Φυσικά αυτές που διαλαλουσαν ότι θα χάσουν τα σπίτια τους) με πρωτοσέλιδα :Νικητής ο λαός, Επιτέλους αλλαγή, Μεγάλη Νίκη για ουσιαστική Αλλαγή, ΠΑΣΟΚ 48%, Ανδρέας: Νίκη, αλλαγή, συμφιλίωση, ο λαός στην εξουσία. Αλλαξε ο Ανδρέας και το ΠΑΣΟΚ την Ελλάδα; φυσικά την άλλαξε γιατί άλλαξε πολλά πράγματα στην Ελλάδα και στην κοινωνία . Πράγματι άλλαξε ριζικά την Ελλάδα την εκδημοκρατησε και κατοχύρωσε τις ατομικές ελευθερίες και τα κοινωνικά δικαιώματα Επίσης το ΠΑΣΟΚ έκανε σημαία τις μεταρρυθμισεις και τις πολιτικές τομές.

Να θυμηθούμε μερικές :
*Αναγνώρισε την Εθνική Αντίσταση.
*Αλλαξε το οικογενειακό δίκαιο με Προοδευτική κατεύθυνση.
*Αύξησε τους μισθούς και το βιοτικό επίπεδο του Έλληνα πολίτη.
*Εκανε το Ε. Σ. Υ.
*Εκανε τα ΚΑΠΗ.
*Έκανε τον ΑΣΕΠ.
*Είχαμε τις ανεξάρτητες αρχές.
*Έγινε η αναδιάταξη της τοπικής αυτοδιοίκησης με το σχέδιο Καποδίστρια και με το σχέδιο Καλλικράτης. *Εγιναν τα ΚΕΠ.
*Έγινε η βοήθεια στο σπίτι.

*Είχαμε την ανάθεση των Ολυμπιακών Αγώνων που διεκδικήσαμε επί ΠΑΣΟΚ.
*Εγινε το διεθνές αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος”.
*Έγινε η γέφυρα στο Ρίο-Αντίρριο.
*Ξεκίνησε το Μετρό της Αθήνας.
*Έγινε η Εγνατία Οδός.
*Έγινε η διαύγεια με μεγάλα κέρδη για την Ελληνική κοινωνία.
*Έγινε η ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Αυτά και πόσα άλλα να απαριθμησει κανείς που έφερε η διακυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και οι Έλληνες και Ελληνίδες τα θεωρούν πλέον δεδομένα όπως είναι ο νόμος 2462/82 που θεωρείται από τους πιο προοδευτικους νόμους της Ευρώπης, που ήταν ο νόμος του Ανδρέα και καμία κυβέρνηση δεν θέλησε να αλλάξει κάτι που σχεδιάζει σήμερα ο Μητσοτάκης,και πού θα βρει απέναντί του όλα τα κόμματα . Γιατί μέλημα της κυβέρνησης της Ν. Δ είναι να κάνει ένα κράτος δεξιό γυρίζοντας τον χρόνο πίσω σε άλλες δεκαετίες τότε που υπήρχαν τα χαρτιά κοινωνικών φρονιματων βολεύοντας τους ημετέρους, προωθεί την ηλεκτρονική ψηφοφορία στους εκπαιδευτικούς, μια αντιδημοκρατικη διαδικασία(που πιστεύω δεν θα περάσει),που διαλυει τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, που αδιαφορεί για τους χαμηλοσυνταξιούχους, που στραγγαλίζει την μικρομεσαία επιχείρηση.

Και ερχόμαστε στο σήμερα αφού περάσαμε τις συμπληγάδες και όλες τις ενστάσεις το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει για τη Νέα Αλλαγή, γιατί έχουμε όλα τα πλεονεκτήματα έναντι των άλλων κομμάτων χάρη στην στάση που κρατήσαμε από το 10 και μετά και βλέπουμε το σήμερα και το αύριο του ελληνικού λαού για την πρόοδο, για την ανάπτυξη, για την οικονομία, για την ευημερία, γιατί το ΠΑΣΟΚ βλέπει τη νέα εποχή που ανατέλλει και αφορά το αύριο της ελληνικής κοινωνίας, τους νέους ανθρώπους. Το ΠΑΣΟΚ κινητήριος μοχλός του κινήματος αλλαγής θα φέρει τη Νέα Αλλαγή που θα είναι η Προοδευτική διέξοδος της χώρας απέναντι στη συντήρηση .

Εμείς μιλάνε για Ανάπτυξη, κοινωνική προστασία που αφορά τους πολλούς, τους νέους, τους μικρομεσαίους, τους αγρότες, τους μικροσυνταξιούχους. Ενδιαφέρομαστε για την παιδεία, για την υγεία, για την εργασία, για την οικονομία. Γιατί έχουμε προτάσεις, οπως:
*προτάσεις για το κοινωνικό κράτος,
*προτάσεις για τον αγροτικό κόσμο,
*προτάσεις για την αντιμετώπιση κόκκινων στεγαστικών δανείων,
*προτάσεις για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις,
*προτάσεις για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας,
*θέσεις για την παιδεία, εκπαίδευση, και την δια βίου μάθηση,
*προτάσεις για την βιώσιμη ενεργειακή μετάβαση των λιγνιτικων περιοχών,
*προτάσεις για την αντιμετωπιση του δημογραφικου,
*προτάσεις για τον τουρισμό,
*προτάσεις για τον αθλητισμό και τον πολιτισμό, γιατί έχουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο το “Σχέδιο Ελλάδα”.

Επίσης από την πρώτη στιγμή τις εκδήλωσής τής κρίσης λόγω covid – 19 για να είναι όρθια η κοινωνία και ζωντανή η οικονομία, με προτάσεις του κινήματος αλλαγής και ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση των συνεπειών γιατί πολλά από τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση είναι δικές μας προτάσεις.
Ο Ανδρέας τη νύχτα της 18/10/81 απευθύνθηκε προς το λαό προς τους Έλληνες και τις Ελληνίδες και τους είπε :Πέρα από το ότι είμαι συγκινημένος για τη μεγάλη εμπιστοσύνη που μου δειξατε, ταυτόχρονα έχω ένα αίσθημα βαριάς ευθύνης για την πραγματοποίηση του έργου της αλλαγής. Γιατί η αλλαγή είναι η επιβίωση του έθνους και η ευημερία του λαού. Επίσης είπε: απόψε γιορτάζουμε τη νίκη της αλλαγής και να μην ξεχνάει ο λαός ότι το ΠΑΣΟΚ είναι η κυβέρνηση όλων των Ελλήνων. Λήθη στο παρελθόν και οικοδόμηση της νέας Ελλάδας.

Αυτό λέμε σήμερα, λήθη στο παρελθόν και οικοδόμηση της νέας Ελλάδος με τη Νέα Αλλαγή γιατί το ΠΑΣΟΚ μπορεί να πετύχει την ολική ανατροπή και να ανοίξει νέους δρόμους στην πολιτική και στη ζωή του τόπου μας

Προτεινόμενα για εσάς