Θετικό πρόσημο για τα εσπεριδοειδή της Άρτας

Χαμόγελα για τους παραγωγούς

Mε αποδόσεις, Κλημεντίνες και Νόβα

Καλή απορρόφηση για Ναβαλίνες και Μέρλιν

Με θετικό πρόσημο στα εισοδήματα των Εσπεριδοπαραγωγών δείχνει πως κλείνει η φετινή παραγωγική περίοδος και στην Άρτα οι παραγωγοί κάνουν απολογισμούς με χαμόγελα. Η σεζόν τόσο για τα πορτοκάλια και τα μανταρίνια, όσο και τα λεμόνια, παρά τη σημαντικά μειωμένη παραγωγή σε πολλές περιοχές της
καλλιέργειας, εξελίσσεται σε καλά επίπεδα.

Τα χαμόγελα για τους μανταρινοπαραγωγούς της Άρτας έχουν να κάνουν με το γεγονός πως χωρίς προβλήματα στις αποδόσεις, επωφελήθηκαν φέτος από το γενικότερο κλίμα διαμόρφωσης ικανοποιητικών τιμών, λόγω της μειωμένης παραγωγής. Η συγκομιδή τόσο της Κλημεντίνης όσο και των Νόβα έχει ολοκληρωθεί, αφήνοντας πίσω μια σεζόν με θετικό απολογισμό, τόσο σε επίπεδο παραγωγής, όσο και σε επίπεδο τιμών.
Όπως δηλώνει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Άρτας-Φιλιππιάδας, Νίκος Γκίζας στο ypaithros, «Οι τιμές στις Κλημεντίνες δεν έπεσαν για τον παραγωγό κάτω από 36-38 λεπτά παραδοτέα, ενώ στα 38-42 λεπτά κινήθηκε η τιμή για τα Νόβα, με το 90% να εξάγεται». Αυτό δείχνουν και τα στοιχεία που επεξεργάζεται ο Incofruit-Hellas, ότι δηλαδή, οι εξαγωγές μανταρινιών φέτος είναι αυξημένες κατά 17% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Στα πορτοκάλια, η Ναβαλίνα «έκλεισε» στα 24-25 λεπτά μεικτά, ενώ στα 18-20 λεπτά παραδοτέα δίνουν οι παραγωγοί τα Μέρλιν. Οι παραγωγοί, όμως, εκφράζουν προβληματισμό για τις τιμές των ποσοτήτων που κατευθύνονται στη χυμοποίηση, οι οποίες διαμορφώνονται στα 6-7 λεπτά το κιλό, έναντι 8-8,5 λεπτών πέρσι. Σύμφωνα με τον Νίκο Γκίζα, αυτό οφείλεται επειδή «Οι εταιρείες υποστηρίζουν ότι υπάρχουν αποθέματα σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ αναπτύσσεται ραγδαία και η παραγωγή στη λεκάνη της Μεσογείου, όπως στην Αίγυπτο, στην Τυνησία και στο Μαρόκο δημιουργώντας πίεση στις τιμές των χυμοποιήσιμων πορτοκαλιών»,

Στις άλλες περιοχές
Σύμφωνα με την «ΥΧ», στις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας, τα πράγματα διαμορφώνονται ως εξής: Στην Αργολίδα, οι παραγωγοί, έχοντας ολοκληρώσει τη συγκομιδή της Ναβαλίνας που ήταν μειωμένη φέτος κατά 40%, έχουν ήδη ξεκινήσει να κόβουν Μέρλιν. Οι τιμές αυτή την περίοδο διαμορφώνονται στα 18-22 λεπτά το κιλό, ανάλογα με το μέγεθος και την ποιότητα. Θετικό πρόσημο δημιουργείται φέτος και στις Κλημεντίνες και στα Νόβα, η συγκομιδή των οποίων έχει ήδη ολοκληρωθεί, ενώ οι τιμές ξεκίνησαν από τα 45 λεπτά και δεν έπεσαν στη διάρκεια της εμπορίας κάτω από 35 λεπτά το κιλό. Μέχρι τα 23-24 λεπτά «κατέβηκε» στην πορεία της σεζόν η τιμή για τις Ναβαλίνες, από τα 27 λεπτά που ξεκίνησε, ενώ τα πρώτα Μέρλιν έπιασαν 19-22 λεπτά.

Στη Λακωνία, τα προβλήματα εντοπίζονται στις όψιμες ποικιλίες. Οι Κλημεντίνες στη Σκάλα Λακωνίας τελειώνουν αυτές τις μέρες με καλές αποδόσεις, χωρίς προβλήματα και την τιμή παραγωγού στα 28-32 λεπτά καθαρά, ενώ στα 32-35 λεπτά διαμορφώνεται η τιμή για τα Νόβα, η συγκομιδή των οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, με μειωμένη παραγωγή κατά 40%. Στην περιοχή, οι παραγωγοί θα αρχίσουν να μαζεύουν την ποικιλία Ορτανίκ η οποία καταλαμβάνει και το μεγαλύτερο ποσοστό της καλλιέργειας μανταρινιών.
Με μέση τιμή τα 20 λεπτά καθαρά στον παραγωγό «έφυγε» η Ναβαλίνα στο Μεσολόγγι, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η συγκομιδή των Lane Late στα οποία επενδύουν τα τελευταία χρόνια οι καλλιεργητές στην περιοχή. «Περιμένουμε καλή παραγωγή, με βάση, βέβαια, την ηλικία των δέντρων, τα οποία ακόμη δεν δίνουν την πλήρη απόδοσή τους. Η τιμή εκτιμούμε ότι θα ξεκινήσει στα 30-32 λεπτά καθαρά στον παραγωγό», δηλώνει ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣ Μεσολογγίου, Απόστολος Ευθυμίου.

Γάλα: μειωμένα αποθέματα, μεγάλη ζήτηση, χαμηλές τιμές
Ελπίδες πως τα γάλα θα πάρει ξανά τις τιμές που του αξίζουν, άρχισαν να δημιουργούνται στους κτηνοτρόφους ανα την Ελλάδα, έναν κλάδο που δοκιμάστηκε σκληρά στην μνημονιακή περίοδο της οικονομικής κρίσης. Κι αυτό επειδή, τα στοιχεία δείχνουν πως πλέον τα σταθερά μειωμένα αποθέματα φέτας και το λιγότερο γάλα (έως και 20%), πιέζουν τους αγοραστές να προσφέρουν καλύτερες τιμές για να κερδίσουν μερίδια στην αγορά.
Βέβαια, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «ΥΧ», η θετική προοπτική φαίνεται να αφορά κυρίως τις μεγάλες οργανωμένες μονάδες που μπορούν να φθάσουν ένα υψηλό τονάζ και τις περιοχές της χώρας, όπου η ζήτηση για γάλα είναι υψηλότερη και ο ανταγωνισμός έχει αρχίσει και πάλι να ενεργοποιείται.

Η στρατηγική της ΜΕΒΓΑΛ, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της «ΥΧ», που ενέταξε νέες περιοχές στις ζώνες γάλακτος που δραστηριοποιείται, είναι ενδεικτική των νέων δεδομένων που διαμορφώνονται στην αγορά του αιγοπρόβειου. Πρόθεση της επιχείρησης –λέει- είναι να προμηθευτεί φέτος 50% περισσότερο αιγοπρόβειο γάλα σε σχέση με πέρσι, γεγονός που σημαίνει ότι θα διεκδικήσει παραγωγούς από άλλες επιχειρήσεις.
Μάλιστα όπως δήλωσε, ο Αρτινός γαλακτοβιομήχανος Κώστας Καράλης, της ομώνυμης επιχείρησης, στην «ΥΧ»: «Είναι γεγονός ότι υπάρχει μείωση στα αποθέματα φέτας, ενώ και οι ποσότητες γάλακτος φαίνεται να είναι περιορισμένες. Ορισμένοι τυροκόμοι, που δεν είχαν γάλα φέτος, ανοίχτηκαν πανελλαδικά για να βρουν γάλα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ήταν διατεθειμένοι από την αρχή να το πληρώσουν ικανοποιητικά. Ως έναν βαθμό λειτούργησε ο ανταγωνισμός μεταξύ των εταιρειών.

Πρέπει πάντως να πούμε ότι σε πολλές περιοχές οι κτηνοτρόφοι τα τελευταία χρόνια δεν υπέφεραν μόνο από τις χαμηλές τιμές αγοράς του γάλακτος, αλλά και από τις καθυστερημένες πληρωμές».
Ο πρόεδρος των τυροπαραγωγών Θεσσαλίας, Νίκος Τάχας, δηλώνει ότι «Τα τοπικά τυροκομεία που δραστηριοποιούνται στη Θεσσαλία έδωσαν φέτος το ανώτερο 86 με 88 λεπτά. Επίσης, στο γίδινο γάλα που πάει προς εμφιάλωση οι τιμές φτάνουν τα 64 λεπτά, χωρίς όμως αυτό να αντικατοπτρίζει τον μέσο όρο των τιμών.

Σε ό,τι αφορά την ποιότητα, μπορούμε να πούμε ότι ένα γάλα με λιποπρωτεΐνες γύρω στο 11,5% – 12% αγοράζεται στις ανωτέρω τιμές. Προς το παρόν, φαίνεται πως υπάρχει μια μείωση στις ποσότητες του γάλακτος γύρω στο 10% – 15%, όμως θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να δούμε πώς θα εξελιχθεί η χρονιά, για να βγάλουμε κάποιο συμπέρασμα… Για να μειώσουν το κοστολόγιό τους οι κτηνοτρόφοι άφησαν τα ζώα να γεννήσουν αργότερα, έτσι ώστε να εκμεταλλευτούν την άνοιξη και να μειώσουν το κόστος εκτροφής των ζώων. Ανάλογα με τις βοσκές της άνοιξης, θα δούμε πώς θα πάει η χρονιά ως προς τις ποσότητες», συμπλήρωσε ο κ. Τάχας.

Κατά τον Μπάμπη Ματενίδη, κτηνοτρόφο από τη Φλώρινα, «στην ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Ελλάδος οι τιμές είναι σημαντικά χαμηλότερες σε σχέση με τη Θεσσαλία. Για ποσότητες άνω των 60 τόνων, θεωρώ ότι οι συμφωνίες που κλείστηκαν –στα λόγια πάντα– κινήθηκαν στα 85 λεπτά».
Ελαφρώς βελτιωμένες τιμές βλέπει να επικρατούν ο πρόεδρος του ΑΣ Δημητριακών και Κτηνοτροφικών προϊόντων Καστοριάς, Δημήτρης Μόσχος: «Οι τιμές στην περιοχή μας είναι καλύτερες με πέρσι, πάντως κάτω από τα 80 λεπτά. Φαίνεται ότι οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή (Κολιός, Όμηρος, Μπέλλας, Σαράντης) ανταγωνίζονται για να προμηθευτούν γάλα, γι’ αυτό και έδωσαν 3-4 λεπτά παραπάνω σε σχέση με πέρσι. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι άλλαξε κάτι θεαματικά προς το καλύτερο για τους κτηνοτρόφους».