Δόθηκε στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο και αναμένεται να ψηφισθεί εντός του Φεβρουαρίου

Νέες συντάξεις: Από 12 ευρώ το μήνα μέχρι 252 ευρώ η αύξηση

Η αύξηση των ποσοστών αναπλήρωσης της ανταποδοτικής σύνταξης αποτελεί τη βασικότερη διάταξη του νομοσχεδίου που δίδεται στη δημοσιότητα και αναμένεται να ψηφισθεί εντός του Φεβρουαρίου και αναμένεται να ξεπεράσει το 50% για όσους αποχώρησαν ή θα αποχωρήσουν με πλήρη ασφαλιστικό βίο 40 ετών. Οι αυξήσεις στο τελικό ποσό της κύριας σύνταξής τους θα ξεκινούν και θα κλιμακώνονται από τα 30 έτη και μία ημέρα ασφάλισης. Με το νομοσχέδιο καθιερώνεται νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης νοητής κεφαλαιοποίησης και δίδεται η δυνατότητα σε εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους να υπαχθούν σε αυτό. Επίσης περιέχεται η δημιουργία μηχανισμού στήριξης των χαμηλοσυνταξιούχων και – προς τούτο – προβλέπεται αυξημένη ετήσια χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος κατά 0,5% του ΑΕΠ.

Τις μεγαλύτερες αυξήσεις στις κύριες συντάξεις τις παρουσιάζουν:
– όσοι παίρνουν μισθό 3.500 ευρώ μικτά με 40 χρόνια εργασίας θα λάβουν με το νέο σύστημα 2.134 ευρώ κύρια σύνταξη, δηλαδή αυξημένη κατά 252 ευρώ από αυτήν που παίρνουν σήμερα.
– όσοι παίρνουν μισθό 3.500 ευρώ μικτά με 39 χρόνια εργασίας θα λάβουν με το νέο σύστημα 2.045 ευρώ σύνταξη, δηλαδή αυξημένη κατά 233 ευρώ από αυτήν που παίρνουν σήμερα.
Παράλληλα σε όσους ο μισθός τους κυμαίνεται μεταξύ 1.000 – 1.500 ευρώ και συνταξιοδοτηθούν ή έχουν συνταξιοδοτηθεί με 40 χρόνια εργασίας θα πάρουν αυξημένη σύνταξη από 72 ως 108 ευρώ.
Σε ότι αφορά τους συνταξιούχους με 30 χρόνια ασφάλισης δεν θα δουν καμία αύξηση στην σύνταξη τους καθώς το ποσοστό αναπλήρωσης παραμένει στο 26,37%,όπως είναι και σήμερα. Όμως για κάθε επιπλέον χρόνο εργασίας ο συντελεστής αυξήθηκε κατά 0,56% και διαμορφώθηκε στο 1,98% απο 1,42%. Έτσι στα 35 έτη φτάνει στο 37,31% από 33,81%,στα 40 χρόνια στο 50,01% από 42,80%.

Αλλαγές
Οι πέντε μεγαλύτερες αλλαγές που εισάγονται με το νέο ασφαλιστικό είναι οι εξής:
–Επανυπολογισμός συντάξεων: Με την εφαρμογή των νέων ποσοστών αναπλήρωσης θα χρειαστεί – εκ νέου – επανυπολογισμός όλων των συντάξεων κύριας ασφάλισης. Τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης θα φέρουν αναδρομικές αυξήσεις σε ορισμένες κατηγορίες συνταξιούχων, ενώ σε άλλους (όσους έχουν προσωπική διαφορά από τον προηγούμενο επανυπολογισμό) θα οδηγήσουν σε αντίστοιχη μείωση της συγκεκριμένης διαφοράς.
–Επικουρικές συντάξεις: Μεσοσταθμική αύξηση 99,5 ευρώ, που θα κυμαίνεται σε ένα εύρος από 5 έως 200 ευρώ, αναμένεται να προκύψει με την εφαρμογή των διατάξεων του νομοσχεδίου και στις επικουρικές συντάξεις. Οι αυξήσεις υπολογίζεται ότι αφορούν περίπου 300.000 με 320.000 συνταξιούχους που υπέστησαν περικοπές με τον Νόμο Κατρούγκαλου.

–Ποσοστά αναπλήρωσης: Αυξήσεις συντάξεων αναμένεται να προκύψουν για ασφαλισμένους με 30 έτη ασφάλισης και άνω από την αύξηση των ποσοστών αναπλήρωσης που θα περιλαμβάνει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο κλιμακωτά μέχρι τα 40 έτη ασφάλισης. Σύμφωνα με το Βήμα, αναμένεται η αύξηση των ποσοστών ανταπόδοσης μετά τα 30 έτη, με στόχο η ανταπόδοση να ξεπερνά (αθροιστικά) το50% στα 40 έτη ασφάλισης. Σήμερα η αναπλήρωση της ανταποδοτικής για όσους αποχωρούν με 40 χρόνια είναι 42,80%.
–Οι εκκρεμείς συντάξεις: Με το νομοσχέδιο θα επιχειρηθεί να αντιμετωπισθεί το μείζον θέμα των «ασφαλιστικών εκκρεμοτήτων» που προσδιορίζονται σε πάνω από 1.000.000.
–Απασχόληση συνταξιούχων: Αύξηση στο ποσό της σύνταξης που δικαιούνται οι συνταξιούχοι που εργάζονται θα επιφέρει το νομοσχέδιο. Συγκεκριμένα, σήμερα οι συνταξιούχοι αυτής της κατηγορίας λαμβάνουν το 40% της σύνταξης και μετά την ισχύ των νέων διατάξεων θα λαμβάνουν το 70% της σύνταξης. Δηλαδή σήμερα η σύνταξη μειώνεται κατά 60% και με την ισχύ του νομοσχεδίου θα μειώνεται κατά 30%.

Αυξήσεις
Αυξήσεις θα δουν ουσιαστικά οι εξής κατηγορίες :
-Νέοι συνταξιούχοι από όλα τα πρώην Ταμεία του ιδιωτικού τομέα και το Δημόσιο που έχουν αποχωρήσει µετά τις 13 Μαΐου 2016 και δεν έχουν προσωπική διαφορά. Θα λάβουν όλο το ποσό της αύξησης εφόσον έχουν πολλά χρόνια ασφάλισης ως αναπροσαρμογή του μεικτού ποσού.
– Παλαιοί συνταξιούχοι που αποχώρησαν πριν από τις 13 Μαΐου 2016 και έχουν αρνητική προσωπική διαφορά, δηλαδή έχουν λάβει αύξηση από 1/1/2019 εφόσον έχουν πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης.
– Παλαιοί συνταξιούχοι που αποχώρησαν πριν από τις 13 Μαΐου 2016 και έχουν πολύ μικρή θετική προσωπική διαφορά.