Ερώτηση Όλγας Γεροβασίλη για τη δημιουργία προσφυγικής δομής στην Άρτα
Θα υπάρξει διαβούλευση;
-Δομή φιλοξενίας ανοιχτού ή κλειστού τύπου;
-Υπάρχει μέριμνα εξασφάλισης της αξιοπρεπούς διαβίωσης των προσφύγων;
Με αφορμή τις πρόσφατες αναταραχές, που προκάλεσε στην τοπική κοινωνία της Άρτας η φημολογούμενη δημιουργία δομής φιλοξενίας προσφύγων στην Άρτα, η Όλγα Γεροβασίλη, Γραμματέας της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ και Βουλευτής Άρτας, κατέθεσε προς τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη και τον Εθνικό Συντονιστή για το Μεταναστευτικό και Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας ερώτηση με θέμα: «ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ: Επικίνδυνοι Σχεδιασμοί της Κυβέρνησης ερήμην της τοπικής Κοινωνίας – Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων στην Άρτα»
«Πρέπει άμεσα να ξεκαθαριστεί πόσο κόσμο πρόκειται να φιλοξενήσει – ποια θα είναι η δυναμικότητά της δηλαδή, τί είδους δομή πρόκειται να δημιουργηθεί, αν θα είναι κλειστού ή ανοιχτού τύπου και σε τί ακριβώς συνίσταται η φημολογούμενη «ελεγχόμενη δομή φιλοξενίας» που συζητείται να δημιουργηθεί στην Άρτα» σημειώνει η βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ στην ερώτηση.
Η ερώτηση απευθύνεταο προς: 1) τον κο Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, 2) τον κο Υπουργό Εθνικής Άμυνας για θέματα αρμοδιότητας του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας με την ιδιότητά του ως Εθνικός Συντονιστής για την αντιμετώπιση και διαχείριση του μεταναστευτικού-προσφυγικού ζητήματος, 3) τον κο Υπουργό Προστασίας του Πολίτη και αναφέρει τα εξής:
«ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ: Επικίνδυνοι Σχεδιασμοί της Κυβέρνησης ερήμην της τοπικής Κοινωνίας – Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων στην Άρτα»
Η Κυβέρνηση, καίτοι «σαν έτοιμη από καιρό να κυβερνήσει», φαίνεται πως μόλις και μετά βίας τώρα, ένα εξάμηνο μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης, αρχίζει να αντιλαμβάνεται το χάος που επέφερε η ιδεοληπτική της στάση να ξηλώσει τις μεταρρυθμίσεις του ΣΥΡΙΖΑ και ιδιαίτερα σε σχέση με τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος.
Όπως, μάλιστα, παραδέχθηκε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, κος Κυρ. Μητσοτάκης, σε εντελώς πρόσφατη συνέντευξή του αναφορικά με την πρωτοβουλία του να καταργήσει το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής: «Αν ήξερα σήμερα, με βάση αυτά τα οποία γνωρίζω τώρα, αν τα γνώριζα πριν από 6 μήνες, θα σας έλεγα ότι δεν θα το καταργούσα.».
Αντί οποιασδήποτε μάλιστα ενέργειας, η Κυβέρνηση, για να διαχειριστεί επικοινωνιακά την απόγνωση των τοπικών κοινωνιών “συσκέπτεται” μετά των στελεχών της. Μισό χρόνο μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης, όμως, είναι μάλλον λίγο αργά για ..συσκέψεις. Με αφορμή, ωστόσο, την συμμετοχή στις συσκέψεις αυτές του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Άρτας, κου Στύλιου, του Περιφερειάρχη Ηπείρου, κου Καχριμάνη και του Δημάρχου Αρταίων, κου Τσιρογιάννη αλλά και λαμβάνοντας υπόψιν την έντονη φημολογία των τελευταίων ημερών με πλείστες όσες τοποθεσίες να εμφανίζονται ως πιθανές τοποθεσίες εγκατάστασης «ελεγχόμενης δομής φιλοξενίας» προσφύγων και μάλιστα με συχνότατη εναλλαγή, γεγονός που βέβαια μαρτυρά την προχειρότητα αλλά και παλινωδία από μεριάς της Κυβέρνησης, (π.χ. Επιχειρηματικό Πάρκο – Αμπέλια Αμμοτόπου / Στρατόπεδο ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ / Λάμπρα / Κρικούκια / Καλαμιά – Χανόπουλο – Ρόκκα – Καμπή / κάμπος Άρτας / Δήμος Νικ. Σκουφά, Σελλάδες, Κομπότι),
Τίθενται σοβαρότατα ερωτήματα σε σχέση με τη δομή που πρόκειται να δημιουργηθεί στην Άρτα.
Συγκεκριμένα πρέπει άμεσα να ξεκαθαριστεί πόσο κόσμο πρόκειται να φιλοξενήσει – ποια θα είναι η δυναμικότητά της δηλαδή, τί είδους δομή πρόκειται να δημιουργηθεί, αν θα είναι κλειστού ή ανοιχτού τύπου και σε τί ακριβώς συνίσταται η φημολογούμενη «ελεγχόμενη δομή φιλοξενίας» που συζητείται να δημιουργηθεί στην Άρτα.
Θυμίζουμε ότι επί ΣΥΡΙΖΑ λειτουργούσαν στην ενδοχώρα ανοιχτές δομές φιλοξενίας αιτούντων άσυλο, οι οποίες ανήκαν στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Πέρα δηλαδή από τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) και τα Προαναχωρησιακά Κέντρα Κράτησης (ΠΡΟΚΕΚΑ) που αφορούσαν αναγκαστικές επιστροφές, στην ενδοχώρα υπήρχαν ανοιχτές αλλά φυλασσόμενες δομές, όπου παρεχόταν η αναγκαία φιλοξενία μέχρι να ολοκληρωθεί η εξέταση του αιτήματος ασύλου, να υλοποιηθεί η μετεγκατάσταση ή οικογενειακή επανένωση σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (μέσω relocationή familyreunification) ή να προχωρήσει η εθελούσια επιστροφή στις χώρες καταγωγής μέσω συγχρηματοδοτούμενων από την Ευρωπαϊκή Ένωση προγραμμάτων.
Επίσης, σημαντικότατες κατακτήσεις της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ήταν η υλοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων ESTIA και FILOXENIA(για τη φιλοξενία αιτούντων άσυλο σε διαμερίσματα και τουριστικά καταλύματα) και HELIOS(για τη σταδιακή ένταξη των προσφύγων στην κοινωνία) σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης αντιστοίχως, λύσεις πολύ αποτελεσματικότερες από τη δημιουργία κλειστών κέντρων κράτησης!
Έχει σκοπό η Κυβέρνηση να προβεί σε αντίστοιχες ενέργειες φιλοξενίας αιτούντων άσυλο και προσφύγων ή απλά σκοπεύει άκριτα να στοιβάξει ανθρώπους σε κλειστές δομές – κολαστήρια στην ενδοχώρα, παγιδεύοντας ταυτόχρονα τους ανθρώπους αυτούς σε καθεστώς νομικής αβεβαιότητας;
Ιδίως, ως προς την περιοχή που έχει επιλεγεί να δημιουργηθεί η σχετική δομή στην Άρτα οφείλει να ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα ώστε να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες προδιαγραφές της αξιοπρεπούς και οργανωμένης διαβίωσης των προσφύγων / μεταναστών ώστε να τελούν και σε αρμονική συνύπαρξη με την τοπική κοινωνία αλλά και ώστε να καταστεί δυνατή η ομαλή ενσωμάτωσή τους. Είναι αναγκαιότητα στην περιοχή δημιουργίας της δομής να υπάρχουν οργανωμένα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης, να βρίσκεται σε κατάλληλη τοποθεσία, ώστε π.χ. να μην πλήττεται από πλημμυρικά φαινόμενα (όπως συμβαίνει με μερικές από τις προταθείσες περιοχές).
Είναι ακόμη αναγκαίο να ενισχυθεί το τοπικό Αστυνομικό Τμήμα και Πυροσβεστικός Σταθμός σε προσωπικό κατ’ αναλογίαν αύξησης του τοπικού πληθυσμού, να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη πρόσβαση στην πρωτοβάθμιαπερίθαλψη υγείας. Ακόμη πρέπει να ληφθούν υπόψιν τα χαρακτηριστικά του πληθυσμού που πρόκειται να εγκατασταθεί και αντίστοιχα να εξασφαλιστεί η πρόσβαση σε υπηρεσίες και ιδίως η εκπαίδευση των παιδιών αλλά και η ύπαρξη διερμηνέων, ώστε να είναι δυνατή η επικοινωνία και συνύπαρξη των ανθρώπων αυτών με την τοπική κοινωνία.
Τέλος, τα αντισταθμιστικά οφέλη που έχουν εξαγγελθεί πρέπει να αποδοθούν σε όφελος της τοπικής κοινωνίας και να τελούν σε αιτιώδη συνάφεια με τις ανάγκες που θα προκαλέσει η ίδρυση και λειτουργία της συγκεκριμένης δομής φιλοξενίας στην τοπική κοινωνία. Διαφορετικά, αν συνδεθούν με αλλότρια – άσχετα έργα τα εξαγγελθέντα αντισταθμιστικά οφέλη κινδυνεύουν να αποτελέσουν απλά αντικείμενο πολιτικής συναλλαγής, χωρίς να εξασφαλίσουν κανένα ουσιαστικό όφελος για την τοπική κοινωνία που θα επιβαρυνθεί με τη δημιουργία της αντίστοιχης δομής φιλοξενίας.
Ερωτώνται οι κοι Υπουργοί:
1.Τι είδους δομή φιλοξενίας πρόκειται να δημιουργηθεί στην Άρτα (ανοιχτού ή κλειστού τύπου) και τι δυναμικότητα ακριβώς θα έχει;
2.Δεδομένης της εκπεφρασμένης ανησυχίας της τοπικής κοινωνίας θα υπάρξει πρότερη διαβούλευση ή μοιραία θα επιλεγεί η σχετική τοποθεσία εγκατάστασης της νέας δομής με κριτήριο το μικρότερο δυνατό πολιτικό κόστος από άποψη ψηφοφόρων, ως διαρρέεται στον Τύπο ότι θα συμβεί με επιλογή του Δήμου Ν. Σκουφά;
3.Προκειμένης της δημιουργίας της νέας αυτής δομής φιλοξενίας θα εξασφαλιστεί η ύπαρξη των ελάχιστων προδιαγραφών της αξιοπρεπούς και οργανωμένης διαβίωσης των προσφύγων; Ενδεικτικά, θα υπάρχουν στην τοποθεσία που θα επιλεγεί οργανωμένα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης, θα είναι σε κατάλληλο σημείο, ώστε π.χ. να μην πλήττεται από πλημμυρικά φαινόμενα (όπως συμβαίνει με μερικές από τις προταθείσες περιοχές) θα υπάρξει μέριμνα να αποφευχθούν φαινόμενα γκετοποίησης που μπορεί να δημιουργήσουν εντάσεις μεταξύ των φιλοξενούμενων, θα ενισχυθεί το τοπικό Αστυνομικό Τμήμα και Πυροσβεστικός Σταθμός σε προσωπικό κατ’ αναλογίαν αύξησης του τοπικού πληθυσμού, θα υπάρχει πρόσβαση σε υπηρεσίες ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του πληθυσμού που πρόκειται να εγκατασταθεί (υπηρεσίες Υγείας, Εκπαίδευση, διερμηνείς κ.ο.κ.);