ΣΗΜΕΙΟΝ ΑΝΤΙΛΕΓΟΜΕΝΟΝ

Υπό του Πρωτοπρεσβυτέρου
Ιωάννου Λάκκα Θεολόγου
Συνταξιούχου – εκπαιδευτικού

Ήταν προφητικά τα λόγια του πρεσβύτη Συμεών, όταν κρατούσε στα χέρια του τον χριστό, όταν ήταν βρέφος. Έχοντας στην αγκαλιά του το βρέφος Ιησού ομολογεί ο πρεσβύτης Συμεών, ότι το βρέφος είναι ο Σωτήρας του κόσμου, τον οποίον περίμενε με λαχτάρα και προφητεύει: ”ούτος κείται εις πτώσιν και ανάστασιν πολλών και εις σημείον αντιλεγόμενον”. Ο Χριστός ήταν και είναι πάντοτε “σημείον αντιλεγόμενον”.
Πλήθη πιστών θα τον δεχτούν ως Σωτήρα και λυτρωτή. Θα τον βάλουν στην καρδιά τους και θα τον αγαπήσουν μέχρι μαρτυρίου. Θα τον θέσουν ως θεμέλιο της ζωή τους. Θα στηριχθούν επάνω στον αιώνιο βράχο του. Θα του δώσουν με ειλικρίνεια όλη την καρδιά τους. Θα βρούν κοντά του λύτρωση, ηρεμία, ειρήνη, χαρά, επανάπαυση, σωτηρία πραγματική. Θα κηρύξουν το όνομά Του “ως το μοναδικό όνομα”. Θα φωνάζουν σαν τον Ναθαναήλ:

“ευρήκαμεν ον έγραψαν Μωσής και οι Προφήται”. Θα τον υμνήσουν με δύναμη ψυχής και ειλικρίνεια καρδιάς. Θα νιώσουν πανευτυχείς πλησίον του. Αλλά και πάρα πολλοί θα απιστήσουν. Θα μείνουν με τα μάτια της ψυχής τους κλειστά, από ανθρώπινο εγωϊσμό. Το κήρυγμά Του θα τους φανεί ανοησία. Θα σκανδαλισθούν με τον Σταυρό Του και θα σκοντάψουν επάνω στο βράχο Του και θα συνθλιβούν και θα πέσουν και θα βρεθούν στο χάος, “θα κείται εις πτώσιν”. Σημείον αντιλεγόμενον ο Χριστός. Η προφητεία του Σημεών επαναλαμβάνεται. Σήμερα μάλιστα βρίσκεται στο αποκορύφωμά της. Παρά τη θεοποίηση του ανθρώπινου εγώ και των ανθρώπινων επιτευγμάτων, παρά την πνευματική παραζάλη της σύγχρονης εποχής, ο Χριστός για μυριάδες ανθρώπων είναι και παραμένει ο αληθινός Θεός της αγάπης, ο μαγνίτης των ψυχών, το μοναδικό στήριγμα της ζωής, το φως το αληθινό, ο αληθινός δρόμος της ζωής, ο μοναδικός σωτήρας των ανθρώπων.
Όμως δυστυχώς και πάμπολλοι συνάνθρωποί μας παραμένουν στο σκοτάδι της πλάνης. Ο Χριστός γι΄αυτούς είναι ο μεγάλος άγνωστος.

Δεν τον χρειάζεται. Τα καταφέρνουν μόνοι τους. Έχουν για στήριγμά τους το ανθρώπινο μυαλό. Τους φτάνει η σύγχρονη τεχνολογία. Ο Χριστός τους είναι περιττός. Αγνοούν τη σωστική μοναδική διδασκαλία Του. Τους φθάνουν οι ανθρώπινες ιδέες τους. “κείται εις πτώσιν”. Ο Χριστός σημείον αντιλεγόμενον. Πολλοί άνθρωποι του καιρού μας ευχαρίστως πιστεύουν στη μάγισσα και στον αστρολόγο. Ευχαρίστως καθοδηγούνται από την πλάνη και το ψέμα. Ευχαρίστως στηρίζονται στα ζώδια και την απάτη. Μόνο το Χριστό δεν καταδέχονται. Το φως Του τους ενοχλεί. Η αλήθειά Του τους ελέγχει ανυπόφορα. Τους αρέσει καλύτερα ό,τι κατασκευάζει το ανθρώπινο μυαλό. Δεν έχουν τη δύναμη να τον δεχτούν ως σωτήρα. Τους λείπει η δεκτικότητα της καρδιάς. Αρνούνται πεισματικά την παρουσία Του και διολισθαίνουν από το κακό στο χειρότερο και παραπαίουν και μένουν άδειοι και πλάθουν ανθρώπινα στηρίγματα για να ικανοποιήσουν τις αδυναμίες τους.
“Εις τα ίδια ήλθε, και οι ίδιοι ου παρέλαβον”.

Ήρθε για να αναπλάσει, για να αναμορφώσει και για να σώσει τον άνθρωπο. Έγινε άνθρωπος για να θεώσει τον άνθρωπο. Αλλά πολλοί άνθρωποι κλείνουν ερμητικά τις ψυχές τους στο ακτινοβόλο θεϊκό φως Του. Τους φθάνει η ανθρώπινη πυγολαμπίδα. Αυτοκαταδικάζονται και ευρίσκονται πάντοτε “εις πτώσιν”. Ο καθένας μας ας κάνει την αυτοεξέτασή του για να μπορέσει να ελέγξει τον εαυτό του, αν ανήκει στην ομάδα των αναστημένων ή των πεπτωκότων χριστιανών. Ας ρίξουμε μια ματιά στη ζωή μας με ειλικρίνεια. Ας ερευνήσουμε τη συνείδησή μας και ας δώσουμε την απάντηση στον εαυτό μας. Είμαστε από τους αναστημένους πνευματικά εν Χριστώ ή από αυτούς οι οποίοι θεληματικά παραμένουν πνευματικά πεπτωκότες;