Κέντρο Πρόληψης Ν. Άρτας

Εκπαιδευτικό βιωματικό σεμινάριο ψυχοσεξουαλικής ανάπτυξης με τίτλο: «Ο Ρούλης Κουβαρούλης και η Ρίτσα Κουβαρίτσα»

Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων & Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ν. Άρτας σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων & Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ν. Πέλλας «ΟΡΑΜΑ», στο πλαίσιο της ανάπτυξης δράσεων στην Α’/θμια Εκπαίδευση, υλοποίησε εκπαιδευτικό βιωματικό σεμινάριο ψυχοσεξουαλικής ανάπτυξης με τίτλο: «Ο Ρούλης Κουβαρούλης και η Ρίτσα Κουβαρίτσα» το οποίο απευθύνεται σε νηπιαγωγούς προκειμένου να πραγματοποιήσουν αντίστοιχα προγράμματα στα Νηπιαγωγεία.

Πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που έχει την έγκριση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) με το υπ’ αρ. πρωτ. 149967/2017 έγγραφο του ΥΠ.Π.Ε.Θ και απευθύνεται κυρίως σε νηπιαγωγούς. Άμεσοι ωφελούμενοι του προγράμματος είναι τα νήπια και έμμεσοι ωφελούμενοι οι γονείς, αφού ενημερώνονται διαρκώς καθ’ όλη τη διάρκεια μέσα από κατάλληλο ενημερωτικό υλικό.
Το πρόγραμμα στοχεύει στο να βοηθήσει τα νήπια να λύσουν βασικές απορίες τους για το πώς ήρθαν στον κόσμο και για το πώς θα μπορέσουν να προστατέψουν τον εαυτό τους από διάφορους κινδύνους με πιο σημαντικό τον κίνδυνο κάποιας σεξουαλικής παρενόχλησης ή κακοποίησης.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα είναι αποτέλεσμα 3ετούς συλλογικής εργασίας δεκατεσσάρων (14) νηπιαγωγών και μίας (1) Βρεφονηπιοκόμου με την επιστημονική καθοδήγηση και εποπτεία του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ν. Πέλλας «Όραμα».

Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 14 & το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2020 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Κέντρου Πρόληψης, με υπεύθυνο της εκπαίδευσης τον κ. Λάζαρο Σιάντση, Κλινικό Ψυχολόγο/ Ψυχοθεραπευτή, Επιστημονικό Υπεύθυνο του Κέντρου Πρόληψης Ν. Πέλλας «ΟΡΑΜΑ».
Έγινε γνωριμία των μελών της εκπαιδευτικής ομάδας, ακουστήκαν οι ανάγκες και οι προσδοκίες των μελών, όπως επίσης και η αναγκαιότητα εφαρμογής τέτοιων προγραμμάτων (κίνδυνος σεξουαλικής παρενόχλησης ή και κακοποίησης σε μικρά παιδιά), δόθηκαν κάποιες μελέτες περίπτωσης για επεξεργασία και συζήτηση, παρουσιάστηκε το θεωρητικό υπόβαθρο καθώς και αναλυτικά το περιεχόμενο του προγράμματος, πραγματοποιήθηκαν εργαστήρια ευαισθητοποίησης και συζήτησης με στόχο την εμβάθυνση και την καλύτερη κατανόηση της έννοιας της σεξουαλικότητας, έγινε αναφορά σε προηγούμενες προσπάθειες εφαρμογής προγραμμάτων, δυσκολίες που προέκυψαν από την εφαρμογή τους, κτλ. και μοιράστηκε το υλικό για μια πρώτη επαφή.

Σε δεύτερο χρόνο θα πραγματοποιηθεί πιλοτική εφαρμογή κάποιων καρτελών του προγράμματος μεταξύ των μελών της ομάδας και η αξιολόγηση της εκπαίδευσης από τα επιστημονικά στελέχη του Κέντρου Πρόληψης Ν. Άρτας.
Στο σεμινάριο παρευρέθησαν 20 άτομα & λόγω του ότι υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον από την πλευρά των νηπιαγωγών για την συγκεκριμένη δράση, υπήρξε η δέσμευση για μελλοντική εκπαίδευση με τη νέα σχολική χρονιά, κατόπιν συνεννοήσεων με την Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου του ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Ηπείρου κα Παπαγεωργίου Αικατερίνη.
Η επιστημονική ομάδα του Κέντρου Πρόληψης Ν. Άρτας ευχαριστεί θερμά τον κ. Σιάντση Λάζαρο, Κλινικό Ψυχολόγο/ Ψυχοθεραπευτή, Επιστημονικό Υπεύθυνο του Κέντρου Πρόληψης Ν. Πέλλας «ΟΡΑΜΑ» για την εκπαίδευση στο υλικό ψυχοσεξουαλικής ανάπτυξης με τίτλο: «Ο Ρούλης Κουβαρούλης και η Ρίτσα Κουβαρίτσα», τις νηπιαγωγούς που συμμετείχαν, καθώς επίσης την κ. Παπαγεωργίου Αικατερίνη, Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου του ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Ηπείρου & τον κ. Γκόρο Λεωνίδα, Διευθυντή Α΄/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Άρτας για την στήριξή τους.
Ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ
ΠΑΙΔΟΨΥΧΙΑΤΡΟΣ