«Μια μελωδία για την Εύα» Β.Στούφη

Γράφει : Ο Κώστας Τραχανάς

Το μέλλον της Εύας Βάρναλη διαγραφόταν λαμπρό. Με τη θεϊκή φωνή της είχε κατακτήσει το απαιτητικό κοινό της όπερας και με την ομορφιά της την καρδιά του αριστοκράτη Νικολά Ντε Λούκα. Όταν η Εύα μαθαίνει ότι εκείνος την απατά με την αδελφή της, την Κάτια,ο κόσμος της καταρρέει και καταφεύγει στο γραφικό Τρούρο της Κορνουάλης προκειμένου να ξαναβρεί τον εαυτό της.
Εκεί η γνωριμία της με τον γοητευτικό Μπεν Άστον θα την βοηθήσει να ξεπεράσει την απογοήτευση. Όμως ο αινιγματικός Εγγλέζος φαίνεται να κατέχει σημαντικές αλήθειες για το παρελθόν της,που ακόμη και η ίδια αγνοεί.

Δύο φόνοι θα γίνουν η αφορμή να βγουν στην επιφάνεια καλά κρυμμένα μυστικά,που θα συνταράξουν την Εύα και θα θέσουν την ζωή της σε κίνδυνο, όταν πέφτει θύμα απαγωγής.
Η Κάτια Βάρναλη, αδελφή της Εύα, βρίσκεται στραγγαλισμένη. Η μητέρα των κοριτσιών, Ειρήνη Βάρναλη, πεθαίνει ξαφνικά.
Τώρα είναι η ώρα να αναλάβει τις υποθέσεις αυτές,ο επιθεωρητής Θάνος Δαρνέζης, ο οποίος αρχίζει να ερωτεύεται την Εύα, χωρίς να δείχνει φανερό το ενδιαφέρον του.
Ένα μικρό κίτρινο, κυλινδρικό αντικείμενο,θα ανακαλύψει σε ένα καλύβι, ο Θάνος Δαρνέζης. Ήταν ένα δοχείο για χάπια. Το κράτησε για να το χρησιμοποιήσει την κατάλληλη ώρα.
Η Εύα,ο Νικολά, η οικονόμος Άννυ, η Λίνα και ο γέρο Άντριου βρίσκονται στο δωμάτιο όλοι μαζί, γιατί τους ζήτησε ο επιθεωρητής. Ανάμεσά τους βρίσκεται ο δολοφόνος της Κάτιας Βάρναλη.

Η Κάτια Βάρναλη στραγγαλίστηκε με ένα κορδόνι κουρτίνας, το οποίο είχε κλαπεί από την αποθήκη του σπιτιού. Ήταν ληστεία, σεξουαλική εκμετάλλευση ή εκδίκηση ; Τα δύο πρώτα αποκλείστηκαν και έμεινε το τρίτο.Την εκδίκηση συνήθως υποκινεί το μίσος και η ζήλεια. Μόνο ένας άνθρωπος είχε τα προσόντα να μισεί την Κάτια και να κερδίσει από τον θάνατό της. Η αδελφή της,η Εύα. Διότι της είχε πάρει τον αρραβωνιαστικό της, τον Ντε Λούκα …
Στην βαλίτσα της Εύα,είχε βρει ο επιθεωρητής Θάνος Δαρνέζης, ένα κομμάτι κορδόνι πανομοιότυπο με εκείνο που είχε χρησιμοποιηθεί για να στραγγαλιστεί η Κάτια. Το κορδόνι όμως το είχε βάλει στην βαλίτσα της Εύα,η καμαριέρα η Λίνα, επειδή …ζήλευε την Εύα. Μετά από πίεση του Θάνου, η Λίνα ομολόγησε. Η Εύα, ο Νικολά και η Άννυ είχαν μείνει εμβρόντητοι από την ομολογία της Λίνας.
Ο Μπεν Άστον είχε ομολογήσει τον φόνο της Κάτιας,αν και ήταν αθώος. Το έκανε για να βοηθήσει την Εύα, νομίζοντας ότι αυτή σκότωσε την αδελφή της.

Υπήρχαν δύο ψυχές που ζητούσαν δικαίωση. Οι ψυχές της Κάτιας και της Ειρήνης.
Όμως η πραγματική μητέρα της Εύας δεν ήταν η Ειρήνη, αλλά η Ελίζαμπεθ Χάνσον!! Η Ελίζαμπεθ Χάνσον και ο πατέρας της Εύα ήταν πολύ ερωτευμένοι.Η Ειρήνη δεν είχε ποτέ το θάρρος να πει στην Εύα την αλήθεια, φοβούμενη ότι θα τη χάσει. Όλα είχαν γίνει στο όνομα της αγάπης και του εγωισμού με κοινό παρονομαστή τον συμβιβασμό. Έπρεπε η Εύα ή να τους μισήσει ή να τους συγχωρήσει και τους τρεις.Η Εύα προτίμησε το δεύτερο., επειδή ήταν ο μόνος τρόπος για να κλείσει οριστικά αυτός ο ψυχοφθόρος κύκλος προτού ανοίξει ένας νέος.
Ο πατέρας Ντε Λούκα πήρε τηλέφωνο τον γιο του Νικολά,που βρισκόταν στο Τρούρο,για να τον πληροφορήσει,για αυτή την πληροφορία, αλλά δεν γνώριζε ο πατέρας ότι η νύφη του, η Εύα είχε ακυρώσει τον αρραβώνα,επειδή ο Νικολά την απατούσε με την αδελφή της.
Η περιουσία της Ελίζαμπεθ Χάνσον ανερχόταν σε πεντακόσια εκατομμύρια δολάρια και όλα αυτά τα χρήματα θα πήγαιναν στην Εύα. Ο Νικολά Ντε Λούκα συνειδητοποίησε ότι είχε αφήσει να γλυστρίσει μέσα από τα χέρια του ένα χρυσορυχείο και αποφάσισε να ξανακερδίσει την καρδιά της Εύας.Μόνο που υπήρχε στη μέση ένα πρόβλημα : η Κάτια.Εκείνη θα τον έκανε διεθνώς ρεζίλι με αποτέλεσμα να καταστραφεί η καριέρα του.

Μόνο ένας τρόπος υπήρχε να της κλείσει το στόμα για πάντα.Να τη σκοτώσει.
Την ημέρα, που δολοφονήθηκε η Κάτια, είχε βγει ο Ντε Λούκα για ιππασία.Ξέσπασε καταιγίδα και για να προφυλαχτεί μπήκε στην καλύβα του Τομπάιας Φλιν. Εκεί έχασε ένα μικρό αντικείμενο, που βρήκε ο Θάνος.Ένα χρυσό κρίκο. Ήταν ένας κρίκος μέσα από τον οποίο περνούσε το κορδόνι, που στερεώνουν τις κουρτίνες. Ήταν προσδεδεμένο στο κορδόνι που στραγγάλισε την Κάτια Βάρναλη, αλλά κάπως λύθηκε ο κόμπος και γλύστρισε στην τσέπη του Ντε Λούκα, πριν την δολοφονία. Ο Ντε Λούκα δεν παραδέχεται ότι σκότωσε την Κάτια. Χωρίς αποδείξεις δεν μπορούσε ο Θάνος Δαρνέζης να τον κατηγορήσει και να τον καταδικάσει. Σκότωσε όμως ο Ντε Λούκα και την Ειρήνη Βάρναλη. Έβγαλε ο Θάνος Δαρνέζης από την τσέπη του το μπουκαλάκι με τα χάπια Sintrom,που είχε βρει. Ήταν τα χάπια που έπαιρνε η Ειρήνη για την καρδιά της. Τα αίτια του θανάτου της,ήταν η εκτεταμένη εγκεφαλική αιμορραγία, που προκαλούσε η υπερδοσολογία του φαρμάκου, σε συνδυασμό με την ασπιρίνη που έπινε. Ο Ντε Λούκα έριχνε κρυφά αρκετά χάπια Sintrom στα ποτά ή στο φαγητό της Ειρήνης.

Οι αστυνομικοί έβαλαν χειροπέδες στον Νικολά Ντε Λούκα και έφυγαν παίρνοντας μαζί τους και την Λίνα και τον γέρο-Άντριου, οι οποίοι είχαν να λογοδοτήσουν για τα αδικήματα που είχαν διαπράξει.
Στην αίθουσα τώρα απέμεινα ο Θάνος, η Εύα και η Άννυ.
Η Άννυ έφυγε από το Τρούρο και μετακόμισε στο Μπρίστολ για να είναι κοντά στην φυλακή του Μπεν. Ο Μπεν είχε σκοτώσει τους αδελφούς Φίσερ.
Ο παντρεμένος Τζέφρι δεν αγάπησε ποτέ την Άννυ και είχε πάει μαζί της μόνο και μόνο να αποκτήσει τον κληρονόμο,τον Μπεν, που δεν μπορούσε να του δώσει η γυναίκα του. Η Άννυ δεν ήταν η νταντά, αλλά η μητέρα του Μπεν…

Τι τραγική ειρωνεία! Ο Μπεν μεγάλωνε με μια γυναίκα που νόμιζε για νταντά του και η Εύα μεγάλωνε με μια γυναίκα που τη θεωρούσε μητέρα της.
Ο Θάνος αγαπούσε την Εύα, αλλά εκείνη έφυγε από το Τρούρο και από τη ζωή του γενικά. Η Εύα για να ξαναβρεί τον εαυτό της έπρεπε να κάνει αυτό που αγαπούσε και την γέμιζε : να ακολουθήσει την καριέρα της στην Όπερα.Η νέα της γιαγιά, η Αμπιγκέιλ,την συμβουλεύει να μην αρνηθεί τον έρωτα για χάρη της καριέρας της.
Ο Θάνος επέστρεψε στην Αθήνα. Έχουν καμιά φορά και οι αστυνομικοί αισθήματα … Αλλά ο Θάνος δεν είχε εκδηλώσει τα αισθήματά του για την Εύα.

Πότε ο Θάνος θα βγάλει τη μάσκα του ; Και το πρόσωπο που θα αποκαλυφθεί θα ήταν ανεπανάληπτο και μοναδικό,αρχέγονο, αλλά πάντα νέο, ελπιδοφόρο, φωτεινό. Σαυτό το πρόσωπο έχει όνομα …το λένε Αγάπη.
Αγάπη και απώλεια, ζήλια και δολοφονίες, έρωτας και θάνατος, ανθρώπινη και θεία δικαιοσύνη.
Πρόκειται για ένα συγκλονιστικό,καθηλωτικό, ερωτικό και αστυνομικό μυθιστόρημα, αλλά και μια θαρραλέα εξερεύνηση στα ύψη και τα βάθη της ανθρώπινης ψυχής, που θα συνταράξει κάθε ευαίσθητο και ευσυνείδητο αναγνώστη.

Η Βίκυ Στουφή γεννήθηκε στα Ιωάννινα και λόγω του επαγγέλματος του πατέρα της, που ήταν στρατιωτικός, είχε την ευκαιρία από πολύ νωρίς να ταξιδέψει και να διευρύνει του ορίζοντές της, γνωρίζοντας συνεχώς νέους ανθρώπους και πόλεις. Σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και επιστρέφοντας στην Ελλάδα απασχολήθηκε στον Ασφαλιστικό κλάδο, στον τομέα ανάπτυξης και ανάλυσης λογισμικού. Το πρώτο της βιβλίο Ηλέκτρα κυκλοφόρησε το 2007 από τις εκδόσεις Λιβάνη και έκτοτε έχει γράψει άλλα πέντε βιβλία τα οποία κυκλοφορούν από τον ίδιο εκδοτικό οίκο και είναι τα εξής: Λευκός Άγγελος, Η σφραγίδα του ρόδου, Με τα μάτια της άλλης, Το αίνιγμα της πεταλούδας και Εσπερία.

Εκδόσεις Ωκεανός 2019 σελ. 706