Με το hashtag #IStandWithGreece χιλιάδες μηνύματα συμπαράστασης προς την Ελλάδα
Αλληλεγγύη στο Twitter!
-Πρόσφυγες και μετανάστες, συνωστίζονται στα ελληνοτουρκικά σύνορα
-Βόρειο Αιγαίο: σε δύσκολη θέση στελέχη των ΜΚΟ σε Λέσβο-Χίο-Σάμο
Παρότι τα μέτρα φύλαξης σε ξηρά και θάλασσα ενισχύθηκαν κατά τη διάρκεια της Καθαράς Δευτέρας, ωστόσο οι επιτελείς της Αστυνομίας, του Στρατού και του Λιμενικού βρίσκονται σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού καθώς, όπως όλα δείχνουν, το σχέδιο Ερντογάν για την προώθηση χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα – και ακολούθως στις χώρες της ΕΕ – βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Ήδη στις Φέρες του Έβρου έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 1.000 πρόσφυγες και μετανάστες οι οποίοι από το απόγευμα της Δευτέρας έκαναν διαδοχικές προσπάθειες να περάσουν στην ελληνική επικράτεια. Παράλληλα άσκηση με πραγματικά πυρά από ελαφρύ και βαρύ οπλισμό ευθυτενούς τροχιάς πραγματοποιήθηκε χθες σε θαλάσσιες περιοχές ανατολικά των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου από τη νήσο Σαμοθράκη μέχρι Μεγίστη.
Από το άλλο μέρος, όλο και περισσότεροι δηλώνουν την αλληλεγγύη τους στη χώρα μας για το προσφυγικό και την ασφυκτική κατάσταση που δημιούργησε στην ελληνοτουρκική μεθόριο, αλλά και στα νησιά ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Όπως αναφέρουν TANEA, δημιουργείται διεθνές κύμα αλληλεγγύης προς την Ελλάδα στο Twitter. Χρήστες απ’ όλο τον κόσμο αναρτούν τα τελευταία 24ωρα χιλιάδες μηνύματα συμπαράστασης προς την Ελλάδα, μετά την επίθεση που δέχονται τα σύνορά της, με το hashtag #IStandWithGreece (Στο πλευρό της Ελλάδας).
Παράλληλα, όμως δύσκολη είναι η κατάσταση στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου. Μετά την απόφαση της κυβέρνησης να στείλει ισχυρές δυνάμεις καταστολής και να προχωρήσει σε επίταξη των εκτάσεων για να κατασκευαστούν κλειστά κέντρα κράτησης για τους πρόσφυγες, -αγνοώντας τη βούληση της τοπικής κοινωνίας- που πυροδότησε μπαράζ επεισοδίων και βίας, η κατάσταση σε Λέσβο-Χίο-Σάμο παραμένει τεταμένη.
Αν και μηδενικές ροές στα νησιά του βορείου Αιγαίου παρατηρούνται από τα μεσάνυχτα της Κ.Δευτέρας, σε άτυπο καταυλισμό έχει μετατραπεί το επιβατηγό λιμάνι της Μυτιλήνης και συγκεκριμένα ο περιφραγμένος χώρος δίπλα στο παλιό κολυμβητήριο της πόλης.
Συνολικά 334 πρόσφυγες και μετανάστες διαφόρων εθνικοτήτων διαμένουν εκεί, ενώ τα βράδια κοιμούνται μέσα σε λεωφορεία που έχουν μεταφερθεί στο σημείο από το Λιμενικό Σώμα.
Πρόκειται για όλους αυτούς που έφτασαν στη Λέσβο το Σαββατοκύριακο και δεν μεταφέρθηκαν στο Κέντρο υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας, αφού οι κάτοικοι της περιοχής με μπλόκα δεν το επέτρεψαν.
Στους παραπάνω 334 – όπως αναφέρει το ΑΠΕ – ΜΠΕ – στον ίδιο χώρο θα προστεθούν άλλοι 174 που, από την άφιξη τους προχθές, παραμένουν στα σημεία άφιξής τους στην Εφταλού ή στη Σκάλα Συκαμνιάς και διανυκτέρευσαν σε σκηνές που έστησε ο Δήμος Δυτικής Λέσβου για τους πρόσφυγες στην παραλία της Σκάλας Συκαμνιάς, μετά το κάψιμο του χώρου προσωρινής φιλοξενίας το βράδυ του περασμένου Σαββάτου.
Στο σύνολό τους οι παραπάνω πρόσφυγες και μετανάστες, αφού καταγραφούν θα παραμείνουν στο λιμάνι της Μυτιλήνης μέχρι τη μεταφορά τους σε κλειστό κέντρο παραμονής στο εσωτερικό της Ελλάδας.
Κινητοποιήσεις
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, τοπικών ΜΜΕ, σε κλοιό κινητοποιήσεων βρίσκεται για 3η συνεχή ημέρα το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της ΒΙ.ΑΛ. στο Χαλκειός, με τους κατοίκους της Χίου να απαγορεύουν την δίοδο οχημάτων τροφοδοσίας, καθαριότητας αλλά και εργαζομένων στο hotspot. Την ίδια ώρα συνεχίζεται η αποχώρηση από την Μυτιλήνη εργαζομένων σε εθελοντικές οργανώσεις μετά από επιθέσεις που δέχτηκαν από εξαγριωμένους κατοίκους σε διάφορα σημεία της Λέσβου, της Χίου και της Σάμου.
Παράλληλα, ολοένα και αυξάνεται η φύλαξη των θαλασσίων συνόρων, με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας να επιστρατεύει ακόμη και στρατιωτικούς σκύλους στις ακτές των νησιών. Οι συγκεκριμένοι σκύλοι χρησιμοποιούνται συνήθως για φύλαξη στις αποθήκες με τα πυρομαχικά και οι περισσότεροι ανήκουν σε μονάδες της ΜΕΡΥΠ, έχοντας ως αποστολή την ανακάλυψη εισβολέων και τον εντοπισμός της θέσης τους, μέσω της εξαιρετική όσφρηση τους.
Χίος: Εμπρησμός σε αποθήκη
Ενώ σύμφωνα με δημοσιεύματα οι κάτοικοι της Χίου εμφανίζονταν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, διαμαρτυρόμενοι για τον υπερπληθυσμό στη ΒΙΑΛ, αλλά και την καταπάτηση των περιουσιών τους περιμετρικά του κέντρου από χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, την ίδια ώρα σε εμπρησμό, οδηγούν τα πρώτα στοιχεία, σε ότι αφορά στη μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε αποθήκη των αλληλέγγυων Χίου, τα ξημερώματα της Τρίτης 3/3 στην περιοχή της Παναγίας Λέτσαινας. Σε δηλώσεις του στα τοπικά Μ.Μ.Ε. ο ιδιοκτήτης της αποθήκης, που μένει στον επάνω όροφο, ανέφερε ότι άκουσε θορύβους καθώς και τους γείτονες που καλούσαν σε βοήθεια, με αποτέλεσμα να κινητοποιηθεί άμεσα η Πυροσβεστική Υπηρεσία Χίου, που έσπευσε στο σημείο δίνοντας 3ωρη μάχη για την κατάσβεση της πυρκαγιάς. Σημειώνεται ότι μέσα στην αποθήκη υπήρχαν ρούχα και παπούτσια από δωρεές Χιωτών, που μοιράζονταν σε όσους πρόσφυγες και μετανάστες τα είχαν ανάγκη, ειδικά τη χειμερινή περίοδο.
Αποχωρούν ΜΚΟ
Επίσης, πολλοί εργαζόμενοι, κυρίως ξένοι υπήκοοι, σε εθελοντικές οργανώσεις και ΜΚΟ, αποχωρούν μαζικά από την Λέσβο μετά τις επιθέσεις που δέχτηκαν τις προηγούμενες μέρες από αγανακτισμένους πολίτες σε διάφορα σημεία της Λέσβου. Μεταξύ άλλων εξαγριωμένοι κάτοικοι έσπασαν αυτοκίνητα στελεχών ΜΚΟ ενώ στην Σάμο άγνωστοι έβαλαν φωτιά σε βανάκι ΜΚΟ το βράδυ της Κυριακής λίγο μετά τις 8, το οποίο ήταν σε χώρο στάθμευσης, πλησίον του 2ου δημοτικού σχολείου στη πόλη της Σάμου.
Με ανακοίνωσή τους ο Σύλλογος Σκαμιωτών Λέσβου «Παναγιά η Γοργόνα» και το Κοινοτικό Συμβούλιο Σκαμιάς αντιδρούν στις επιθέσεις κατά υπαλλήλων ΜΚΟ και μεταξύ άλλων τονίζουν:«Τα πρόσφατα γεγονότα βίας απέναντι σε αιτούντες άσυλο, στελέχη ανθρωπιστικών οργανώσεων, δημοσιογράφων ακόμη και πολιτών σε διάφορες περιοχές του νησιού προκαλούν αλγεινή εντύπωση και δυσφημούν το νησί μας….Καμιά πράξη μισαλλοδοξίας, τυφλού φανατισμού και βίας δεν μπορεί να αμαυρώσει το χωριό μας».
Στον Εβρο οι επικεφαλής της Ε.Ε.
Εν τω μεταξύ, την Τρίτη, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πέταξαν με ελικόπτερο Σινούκ κατά μήκος των συνόρων του Έβρου προκειμένου να δουν την κατάσταση που επικρατεί.
Στη συνέχεια προσγειώθηκαν στην Ορεστιάδα και κατευθύνθηκαν στο στρατιωτικό Φυλάκιο 1 των Καστανιών.
Δείτε επίσης: Το Gossip Girl επιστρέφει: Αυτή είναι η εντυπωσιακή διάδοχος της Μπλέικ Λάιβλι
Μεθοδευμένη τουρκική πίεση στα σύνορα
Εκεί οι κ. Michel, κα. von der Leyen, κ. Sassoli, Μαργαρίτης Σχοινάς και Andrej Plenković είδαν κατεστραμμένα οχήματα από πέτρες που είχαν πεταχτεί από την άλλη πλευρά καθώς και καπνογόνα τουρκικής προέλευσης που εκτοξεύτηκαν κατά των ελληνικών δυνάμεων. Επισκέφτηκαν το σημείο που υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση ατόμων που θέλουν να περάσουν στην Ελλάδα και επέστρεψαν στο Φυλάκιο όπου έγινε ενημέρωση από τον Α/ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνο Φλώρο.