Περικλής Μίγδος: Εφαρμόζοντας τις οδηγίες και έχοντας πίστη θα τα καταφέρουμε !

Τις εξελίξεις σχετικά με κορωνοϊό, σχολίασε και ο Δήμαρχος Γ. Καραϊσκάκη, Περικλής Μίγδος, λέγοντας:
«Εξαιρετικά δύσκολες οι μέρες που έρχονται… Ας μας διακρίνει όλους υψηλό αίσθημα προσωπικής ευθύνης και συλλογικής συνείδησης.
Χρειάζεται σύνεση, ψυχραιμία σωστή ενημέρωση και πρόληψη.
Εφαρμόζουμε τους κανόνες υγιεινής, τηρούμε τις κατευθυντήριες γραμμές του Υπουργείου Υγείας, προστατεύουμε τις ευπαθείς ομάδες και αποφεύγουμε χώρους με μεγάλο συνωστισμό.

Η καλύτερη συμβουλή για τους μικρούς μας φίλους – τα παιδιά μας, είναι να ασχοληθούν με το διάβασμα ή κάποια άλλη δραστηριότητα στο σπίτι τους, να συνεργάζονται με τους γονείς τους και σύντομα θα είναι στις αλάνες και στους αγαπημένους τους χώρους με τις παρέες τους.
Ο Δήμος Γεωργίου Καραϊσκάκη συνεργάζεται πλήρως με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας που έχει αναλάβει τον συντονισμό όλων μας.
Οι δυσκολίες και τα προβλήματα είναι κομμάτι από την διαδρομή της ζωής μας.
Εφαρμόζοντας τις οδηγίες και τους κανόνες και έχοντας πίστη θα τα καταφέρουμε !»

Δήμος Βορείων Τζουμέρκων: πριν την επίσκεψη προηγείται τηλεφωνική επικοινωνία
Συνεδρίασε η ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων, με θέμα την πανδημία του κορωνοϊού και αφού επισημάνθηκε η σοβαρότητα της κατάστασης και η εξαιρετική ανάγκη επίδειξης συλλογικής και ατομικής υπευθυνότητας αποφασίστηκαν:
— Να αναρτηθούν σε όλες τις Τοπικές Κοινότητες ενημερωτικές οδηγίες.
— Η συνεχής συνεργασία και αλληλοβοήθεια με το Κέντρο Υγείας Πραμάντων.
— Η εγρήγορση των δομών “Βοήθεια στο Σπίτι” για την ενημέρωση των ευπαθών ομάδων και τον εντοπισμό ενδεχόμενων κρουσμάτων.
— Η καθημερινή συνεργασία με τους Ξενοδόχους, τους Συλλόγους και τις Εκκλησιαστικές Επιτροπές.

— Η τοποθέτηση σε όλους του δημοτικούς χώρους αντισηπτικών και απολυμαντικών.
— Η ενημέρωση όλων των δημοτών αλλά και των συνεργαζόμενων με το Δήμο (προμηθευτών, αναδόχων έργων και υπηρεσιών κ.λ.π.) ότι για το επόμενο χρονικό διάστημα οι υπηρεσίες του Δήμου μπαίνουν σε κατάσταση υπολειτουργίας, λόγω απουσίας, βάσει των μέτρων, μεγάλου αριθμού υπαλλήλων. Παρακαλούμε θερμά όπως, πριν την επίσκεψη σε υπηρεσία του Δήμου να προηγείται τηλεφωνική επικοινωνία, καθώς πολλές από τις υποθέσεις θα μπορούν να επιλύονται με αυτόν τον τρόπο, χωρίς άμεση προσωπική επαφή.
Τηλέφωνα επικοινωνίας:
Κεντρικό Δημαρχείο (Πράμαντα): 2659360200
Υπηρεσίες Καλεντζίου: 2659360000 / 2659360019

ΠΕ Άρτας: Καλές πρακτικές για τον χειρισμό των τροφίμων
Σε ανακοίνωσή της η ΠΕ Άρτας εφιστά την προσοχή των πολιτών στον χειρισμό των τροφίμων. Με βάση τα μέχρι τώρα επιστημονικά δεδομένα, δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι τα τρόφιμα αποτελούν πηγή ή δίοδο μετάδοσης του νέου ιού. Επιστήμονες και αρχές σε όλο τον κόσμο, που παρακολουθούν την εξάπλωση του ιού, δεν έχουν αναφέρει περιπτώσεις μετάδοσης του ιού μέσω των τροφίμων
Ωστόσο, καλές πρακτικές υγιεινής κατά τον χειρισμό και την προετοιμασία των τροφίμων που πρέπει να τηρούνται αυστηρώς:

– Τακτικό και επιμελές πλύσιμο των χεριών πριν, κατά την διάρκεια και μετά την προετοιμασία φαγητού
– Επιμελές πλύσιμο των χεριών κατά την εναλλαγή χειρισμού ωμού και μαγειρεμένου φαγητού
– Αποφυγή επαφής των χεριών με τη μύτη, το στόμα ή τα μάτια κατά την παρασκευή του φαγητού
– Επιμελές πλύσιμο των χεριών πριν την κατανάλωση φαγητού
– Χρήση διαφορετικών μαχαιριών και ξύλων κοπής για τα ωμά και τα μαγειρεμένα τρόφιμα
– Καλό μαγείρεμα των τροφίμων, ειδικά του κρέατος και των προϊόντων του
– Καλός καθαρισμός επιφανειών και σκευών ιδιαίτερα μετά τον χειρισμό ωμών τροφίμων (όπως κρέας, πουλερικά, θαλασσινά)
– Δεν καταναλώνουμε άρρωστα ζώα ή ζώα που έχουν πεθάνει από κάποια ασθένεια

Κορονοϊός……….
Τι να ψωνίσετε για 14ήμερη καραντίνα……………
Ενώ ο κορονoϊός εξαπλώνεται και στη χώρα μας και η καραντίνα είναι ο καλύτερος τρόπος για να περιοριστεί η διασπορά του ιού στον πληθυσμό. Το ερώτημα είναι ποιες προμήθειες χρειαζόμαστε για την 14ήμερη καραντίνα;
Τα τρόφιμα μακράς διαρκείας όπως μακαρόνια, ρύζι, όσπρια, κονσέρβες και κατεψυγμένα προϊόντα είναι απαραίτητα για εύκολα καθημερινά γεύματα και δεν πρόκειται να χαλάσουν. Θα χρειαστούμε (ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε νοικοκυριού) 4 πακέτα μακαρόνια, ρύζι και όσπρια, 5 – 6 κονσέρβες ψάρια και ντοματάκια και 3 – 4 πακέτα κατεψυγμένα λαχανικά και θαλασσινά.

Σύμφωνα με τις οδηγίες, καλό είναι να έχουμε διαθέσιμα σνακ όπως ξηρούς καρπούς, μπάρες δημητριακών, αλλαντικά, τυρί και συσκευασμένους χυμοί φρούτων. Για να διατηρήσουμε τα αλλαντικά και τα τυριά καλύτερα και περισσότερο, καλό είναι αφού βγουν από τη συσκευασία τους, να τα μοιράσουμε σε μικρότερες ποσότητες και να τα διατηρήσουμε στην κατάψυξη.
Το κρέας είναι τροφή πλούσια σε πρωτεΐνη και δεν πρέπει να λείπει από τη διατροφή μας, ειδικά όταν κάποιος είναι άρρωστος. Για να φτιάξουμε σούπα ή άλλο γεύμα, θα χρειαστούμε 3 – 4 μερίδες μοσχάρι ή κοτόπουλο ανά εβδομάδα.
Για τους λάτρεις του καφέ δεν υπάρχει χειρότερο σενάριο από το μείνει κανείς χωρίς το αγαπημένο του ρόφημα. Καλό είναι λοιπόν να ελέγξουμε αν έχουμε αρκετό καφέ ή τσάι και ζάχαρη.

Περιφέρεια Ηπείρου: Επιχορήγηση 196.000 ευρώ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου
Mε πέντε αποφάσεις που υπέγραψε σήμερα ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης επιχορηγείται το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, που έχει οριστεί ως Νοσοκομείο Αναφοράς (Αναπληρωματικό) για τον κορωνοϊό με το ποσό των 196.000 ευρώ για την άμεση προμήθεια ιατρομηχανολογικού εξοπλισμού.

Συγκεκριμένα πρόκειται για:
-¨Προμήθεια αναλυτή Real Time PCR¨), προϋπολογισμού 40.000 ευρώ
-Προμήθεια τεσσάρων (4) αναπνευστήρων ενηλίκων για τις ανάγκες της ΜΕΘ – ΜΑΦ, προϋπολογισμού 100.000 ευρώ.
-Προμήθεια τεσσάρων (4) απινιδωτών τριφασικών για τις ανάγκες της ΜΕΘ – ΜΑΦ¨), προϋπολογισμού 16.000 ευρώ.
-Προμήθεια πέντε (5) μόνιτορ για τις ανάγκες της ΜΕΘ – ΜΑΦ¨), προϋπολογισμού 25.000 ευρώ
-Τηλεμετρία τεσσάρων (4) θέσεων για δύο (2) θαλάμους της μονάδας λοιμωδών¨), προϋπολογισμού 15.000 ευρώ.

Αναστολή Δράσεων από το Κέντρο Πρόληψης
Σε συνέχεια οδηγιών του Υπουργείου Υγείας για την πρόληψη της περαιτέρω εξάπλωσης των κρουσμάτων του κορωνοϊού 2019- nCoV και στοχεύοντας στην προστασία των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, αναστέλλονται οι δράσεις που έχουν προγραμματιστεί από το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων & Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ν. Άρτας, όπως και των Κέντρων Πρόληψης σε όλη την Ελλάδα, μέχρι νεότερης ανακοίνωσης από τον Οργανισμό Κατά των Ναρκωτικών.

Αναστολή εκδηλώσεων από τον Σύλλογο Άρτης «O ΣΚΟΥΦΑΣ»
Από το Μουσικοφιλολογικό Σύλλογο Άρτης «O ΣΚΟΥΦΑΣ» ανακοινώνεται ότι στο πλαίσιο των μέτρων για την πρόληψη της εξάπλωσης του κορονοϊού στη χώρα μας, αναστέλλονται μέχρι νεωτέρας οδηγίας του Υπουργείου Υγείας όλες οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις του Συλλόγου, καθώς και η λειτουργία των τμημάτων του, η λειτουργία της Πνευματικής Στέγης του Συλλόγου, του Λαογραφικού και του Ιστορικού Μουσείου, καθώς και του αναγνωστηρίου της Βιβλιοθήκης.
Ο «ΣΚΟΥΦΑΣ» καλεί τα μέλη, τους φίλους του και όλους τους αρτινούς να δείξουν το πνεύμα υπευθυνότητας που χρειάζεται ο τόπος μας αυτές τις στιγμές και να πειθαρχήσουν στις προτροπές των ειδικών.