Ιουλία Τσέτη

Η αρτινή επιχειρηματίας, στα χνάρια των Ηπειρωτών ευεργετών

Δωρίζει στο Κράτος 24 εκατομμύρια δόσεις χλωροκίνης

Την παράδοση των μεγάλων Ηπειρωτών εθνικών ευεργετών που όταν το Ελληνικό κράτος χρειάστηκε στήριξη την έδωσαν απλόχερα, τήρησε η αρτινή επιχειρηματίας Ιουλία Τσέτη.
Με μια κίνηση που ήρθε στην πιο μεγάλη απόγνωση των Ελλήνων και ολόκληρης της οικουμένης, που η πανδημία του κορωνοϊού χτυπά αδιακρίτως τις ζωές των ανθρώπων, η Ιουλία Τσέτη, έδωσε δείγμα ανθρωπιάς, γενναιοφροσύνης και αγάπης στη πατρίδα και τους ανθρώπους της.

Η γνωστή φαρμακοβιομηχανία Uni-pharma SA της οικογένειας Τσέτη, αγόρασε ποσότητα 5 τόνων χλωροκίνης από την Ινδία το Σάββατο 21 Μαρτίου 2020 και προχώρησε σε παραγωγή του φαρμάκου Unikinon, που αναφέρεται ευρέως τον τελευταίο καιρό ως μία πιθανή επιτυχής θεραπεία για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού (SARS COVID-19). Η Uni-pharma SA θα διαθέσει δωρεάν 24 εκατομμύρια δόσεις Unikinon στο Ελληνικό Κράτος. Η Uni-pharma SA έλαβε για πρώτη φορά άδεια προϊόντος χλωροκίνης στην Ελλάδα, το 1984.
Όπως δήλωσε η Ιουλία Τσέτη, CEO της Uni-pharma SA, «η εταιρεία έχει ήδη προβεί σε παραγωγή του φαρμάκου Unikinon, που αναφέρεται ευρέως τον τελευταίο καιρό ως μία πιθανή επιτυχής θεραπεία για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού (SARS COVID-19).Τώρα, λοιπόν, η Uni-pharma SA θα διαθέσει ΔΩΡΕΑΝ 24 εκατομμύρια δόσεις Unikinon στο Ελληνικό Κράτος».

Και όπως σημειώνεται στη δήλωση της κ. Τσέτη, «με υψηλό αίσθημα ιστορικής ευθύνης και κοινωνικής προσφοράς, η Uni-pharma SA δηλώνει ότι βρίσκεται πάντα κοντά στον Έλληνα ασθενή και τις ανάγκες του, στηρίζοντας τη Δημόσια υγεία, όπως άλλωστε αυτό πράττει τα τελευταία 57 έτη. Γιατί πάνω απ’ όλα, στόχος μας πρέπει να είναι η ισότιμη πρόσβαση όλων των ασθενών στις θεραπείες τους και ιδιαίτερα την ώρα της ανάγκης!».
Η φαρμακοβιομηχανία Uni-pharma SA στα 57 χρόνια λειτουργίας της μετρά άδειες για πολλά και σημαντικά σκευάσματα που έχουν κατακτήσει την αγορά 65 χωρών (με κορωνίδα το φάρμακο Τ4 για τον θυρεοειδή).

Η προμήθεια χλωροκίνης
Με μια κίνηση που αποδείχτηκε στη συνέχεια καταλυτική, η κυρία Τσέτη, έχοντας υπόψη τα διεθνή επιστημονικά δεδομένα βάσει των οποίων η φωσφορική χλωροκίνη αποτελεί μέρος συνδυαστικής θεραπείας για τη νέα λοίμωξη, αλλά και εκτιμώντας τις ανάγκες της χώρας, δρομολόγησε αμέσως την παραγγελία 5 τόνων χλωροκίνης από την Ινδία, όπου βρίσκονται άλλωστε οι προμηθευτές δραστικών ουσιών για όλες τις φαρμακοβιομηχανίες της Δύσης. Το υπουργείο Υγείας τη συνέδραμε με κάθε πρόσφορο μέσο αμέσως μόλις ενημερώθηκε για την παραγγελία στην Ινδία. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε ρεπορτάζ από το protothema.gr η κίνησή της ήταν καταλυτική, αφού όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων, η Ινδία σταμάτησε τις εξαγωγές.

Σύμφωνα με το protothema.gr, το προπερασμένο Σάββατο, 21 Μαρτίου, ένα αεροσκάφος cargo προσγειώνεται στην Ελλάδα με 5 τόνους πρώτης ύλης για την παρασκευή φωσφορικής χλωροκίνης. Από εκείνη την ημέρα η φαρμακοβιομηχανία Uni-pharma βρίσκεται σε πυρετώδεις προετοιμασίες για την παρασκευή του φαρμάκου. Παράλληλα, κατατέθηκε στα αρμόδια όργανα αίτηση για την εκπόνηση κλινικής μελέτης Φάσης 2 (πολυκεντρική, ανοιχτού τύπου κλινική μελέτη αξιολόγησης της δραστικότητας της φωσφορικής χλωροκίνης σε ασθενείς με προσβολή από τον ιό SARS-CoV-2).

Ισότιμη πρόσβαση
Η αρτινή πειχειρηματίας, Ιουλία Τσέτη, σε πρόσφατη συνέντευξή της, μιλώντας για τη δημιουργία νέων φαρμάκων και τα έντονα συναισθήματα που γεννά η έρευνα όταν αποδίδει καρπούς, την είχε περιγράψει ως κάτι «μοναδικό, σαν τη γέννηση ενός παιδιού» και κατά πληροφορίες, παρακολούθησε όλη τη διαδικασία μεταφοράς της πρώτης ύλης στην παραγωγική μονάδα, στην οδό Καλυφτάκη, στην Κάτω Κηφισιά.
Το ανθρώπινο πρόσωπο της επιχείρησης, αναδεικνύεται και μέσα από την ανακοίνωση της όπου σκιαγραφείται η ιστορική ευθύνη που κουβαλά, ως εκπρόσωπος της δεύτερης γενιάς της δυναμικής αυτής επιχείρησης, να στηρίξει τη δημόσια υγεία και μέσω αυτής τους Ελληνες ασθενείς. «Πάνω απ’ όλα, στόχος μας πρέπει να είναι η ισότιμη πρόσβαση όλων των ασθενών στις θεραπείες τους και ιδιαίτερα την ώρα της ανάγκης», αναφέρει η ανακοίνωση.
«Να αγαπάς αυτό που κάνεις και να έχεις το πάθος να το διεκπεραιώσεις µε οποιοδήποτε κόστος. Να έχεις επιµονή και θέληση για διά βίου µάθηση. Η γνώση δεν έχει τέλος, όπως και η διαρκής ενηµέρωση πάνω στο αντικείµενό σου» ήταν η συµβουλή της σε κάθε εργαζόµενο, αλλά και σε κάθε επιχειρηµατία, όταν πρίν ένα περίπου χρόνο μίλησε στο περιοδικό Fortune.

Ποια είναι
«Είμαι Ηπειρώτισσα και δωρικού ρυθμού», δήλωνε σε συνέντευξή της στα τέλη του 2019 η Ιουλία Τσέτη, υπογραμμίζοντας τη φιλοσοφία ζωής μιάς δυναμικής γυναίκας που από το 2010 κατέχει τις θέσεις της προέδρου και διευθύνουσας συμβούλου των φαρμακοβιομηχανιών Uni-pharma και InterMed και έχει οδηγήσει τον Όμιλο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη (ΟΦΕΤ) σε σημαντικά επιτεύγματα.
Η κυρία Ιουλία Τσέτη είναι φαρμακοποιός, απόφοιτη της Φαρμακευτικής Σχολής του ΕΚΠΑ, με μεταπτυχιακές σπουδές στη βιοφαρμακευτική από το Πανεπιστήμιο του Manchester.

Παίρνοντας τη σκυτάλη -μαζί με την αδελφή της- από τον πατέρα της και ιδρυτή του ομίλου, αείμνηστο Κλέωνα Τσέτη, έχει κατορθώσει στην περίοδο της ηγεσίας της να επιτευχθούν ορόσημα για τον ΟΦΕΤ, όπως η υλοποίηση επενδύσεων 80 εκατ. ευρώ, η εντυπωσιακή αύξηση του κύκλου εργασιών που αγγίζει το 150%, η διείσδυση σε αγορές 64 χωρών, ο υπερδιπλασιασμός των θέσεων εργασίας, η απόκτηση σημαντικού αριθμού εθνικών και διεθνών διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας φαρμάκων, καλλυντικών, συμπληρωμάτων διατροφής και ιατροτεχνολογικών προϊόντων, το πλούσιο ερευνητικό έργο, η συμμετοχή σε πλήθος ερευνητικών προγραμμάτων αξίας 2,5 εκατ. ευρώ και ο μεγάλος αριθμός δημοσιεύσεων σε επιστημονικά περιοδικά.

Έχει επιδείξει πολύ ενεργή παρουσία σε συνέδρια της Ελλάδας και του εξωτερικού, πλούσιο έργο ανάδειξης της ελληνικής επιχειρηματικότητας, με συμμετοχή τόσο στο ΔΣ του ΕΒΕΑ στο παρελθόν όσο και σήμερα στο Γενικό Συμβούλιο του ΣΕΒ και στην Ελληνική Φαρμακευτική Εταιρεία ως Αντιπρόεδρος Α’.
Στηρίζει επίσης έμπρακτα τη νέα γενιά επιστημόνων με χορήγηση υποτροφιών, μέσω του συσταθέντος από την ίδια του Ιδρύματος ΑΜΚΕ «Κλέων Τσέτης», στη μνήμη του πατέρα της. Η ανήσυχη και δυναμική επιχειρηματίας, που πρόσθεσε στον Όμιλο την κυπριακή εμπορική εταιρεία Pharmabelle και μπαίνει δυναμικά στο χώρο της παραγωγής εκχυλισμάτων φαρμακευτικών φυτών με νέα παραγωγική μονάδα εκχύλισης φαρμακευτικών φυτών, τη Uniherbo, στα Οινόφυτα, για την οποία η κ. Τσέτη, δηλώνει πως «παράλληλα με τη μονάδα, θα λειτουργεί και τράπεζα ελληνικών φυτών για τις νέες γενιές, με στόχο να υποστηρίξουμε το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή. Η UniHerbo, μια επένδυση ύψους της τάξεως των 12 εκατ. ευρώ, θα ξεκινήσει με 16 άτομα και με ένα φιλόδοξο project που θα αφορά στο σκεύασμά μας, Olivomed, το οποίο θα παραχθεί καθετοποιημένα, με στόχο να βοηθήσει στην καταπολέμηση των καρδιαγγειακών νοσημάτων».

Η κ. Ιουλία Τσέτη, έχει βραβευθεί από πλήθος φορέων στο χώρο του φαρμάκου, έχει τιμηθεί με τον τίτλο της Γυναίκας της Χρονιάς 2017 από το περιοδικό Votre Beaute, έχει λάβει Τιμητικό Βραβείο για την συνολική της προσφορά στην φαρμακοβιομηχανία και στο επιχειρείν από το BEST IN PHARMACY 2019, ενώ πρόσφατα συμπεριλήφθηκε στη λίστα των 30 Most Powerful Women in Greece 2019 του περιοδικού Fortune Hellas και στην λίστα της ICAP, μεταξύ των Leading Women in Business.
Τον Ιανουάριο του 2020, η Uni-Pharma, έλαβε το βραβείο Περιβάλλοντος και Πράσινης Ανάπτυξης του ΕΒΕΑ 2020. Εξάλλου, στις 18 καλύτερες επιχειρήσεις της χώρας από 8.000 συνολικά επιχειρήσεις βρέθηκε η Uni-pharma φαρμακοβιομηχανία, στο πλαίσιο του διαγωνισμού των βραβείων Growth Awards που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας 17 Φεβρουαρίου στο Μέγαρο Μουσικής. Τα βραβεία τα οποία υπογραμμίζουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την υγιή επιχειρηματικότητα, την καινοτομία αλλά και την αριστεία, σε ένα δύσκολο περιβάλλον, οργανώνουν η Grant Thornton με την Eurobank.

Δωρεά Τσέτη
Στην πλατεία Κιλκίς, είναι τοποθετημένο επί της οδού Ν. Σκουφά το άγαλμα του Βασιλιά Πύρρου. Χρονολογία ανέγερσης είναι το 1996, επί δημαρχίας Κωνσταντίνου Βάγια και είναι χορηγία του αρτινού φαρμακοποιού Κλέων Τσέτη.