«Πυρετός» μέτρων και ενισχύσεων

Τα σχέδια και οι προτάσεις που φέρνει η κυβέρνηση

«Ανάσα» σε εργαζόμενους, εργοδότες, επαγγελματίες

-Εγκρίθηκαν ενισχύσεις «επιστρεπτέων προκαταβολών» ύψους 1 δισ. ευρώ

-Μητσοτάκης: Θα βγούμε ακόμα πιο δυνατοί

-Προτάσεις και από Τσίπρα- Γεννηματά

Οικονομική «ανάσα» για χιλιάδες εργαζόμενους και επιχειρήσεις φέρνει η κυβέρνηση, με το οικονομικό επιτελείο της να υπολογίζει 6 δισ. ευρώ τις πρόσθετες ταμειακές ανάγκες του Απριλίου.
Εργαζόμενοι, εργοδότες, επαγγελματίες, εκδότες επιταγών, ενοικιαστές και δανειολήπτες στηρίζονται ή ενισχύονται, μέσω των μέτρων που ανακοινώθηκαν λόγω των επιπτώσεων από την έξαρση του κορωνοϊού στη χώρα μας.

Θετική χαρακτηρίζεται και η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να δεχθεί μετά από δύο περίπου χρόνια, τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των οικονομικών επιπτώσεων του κορωνοϊού την οποία χαιρέτισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λέγοντας «Καλωσορίζουμε την απόφαση της ΕΚΤ να αποδεχθεί τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου ως εγγύηση στο Ευρωσύστημα, μία κίνηση που θα ενισχύσει περαιτέρω τη ρευστότητα στην οικονομία… Δρώντας αποφασιστικά και με ένα συγκεκριμένο οικονομικό σχέδιο, η Ελλάδα θα βγει ακόμα πιο δυνατή μέσα από αυτές τις δύσκολες στιγμές».

Εν τω μεταξύ τα 6 δισ. ευρώ σύμφωνα με το το οικονομικό επιτελείο είναι χρήματα που θα χρειαστούν για την πληρωμή της έκτακτης ενίσχυσης των 800 ευρώ, να καλυφθούν τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων οι συμβάσεις των οποίων θα ανασταλούν να ξεκινήσουν οι εκταμιεύσεις μέσω της «επιστρεπτέας προκαταβολής», αλλά και για να δοθεί το έκτακτο δώρο Πάσχα στους εργαζομένους των νοσοκομείων, του ΕΚΑΒ και της Πολιτικής Προστασίας. Ως προτεραιότητα τίθεται να δοθεί η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό εργαζομένων μέσα μέχρι τη Μεγάλη Εβδομάδα, καθώς για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα δεν θα υπάρξει ούτε καταβολή μισθοδοσίας από τον εργοδότη.

Η μείωση ενοικίου
Με τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών επεκτείνεται η μείωση του μισθώματος επαγγελματικών μισθώσεων και μισθώσεων κύριας κατοικίας κατά 40% για τον μήνα Απρίλιο, ώστε να καλυφθούν και οι επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την πανδημία, καθώς και οι εργαζόμενοι σε αυτές.

Με τη διάταξη, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, επεκτείνεται στις πληγείσες επιχειρήσεις το μέτρο που ήδη ισχύει για τις επιχειρήσεις οι οποίες διέκοψαν τη δραστηριότητά τους με κρατική εντολή. Παράλληλα, επιτυγχάνεται η ίση μεταχείριση εργαζομένων που πλήττονται λόγω της αναστολής των συμβάσεων εργασίας τους, ώστε να δικαιούνται μερική καταβολή στη σύμβαση μίσθωσης κύριας κατοικίας όχι μόνο οι απασχολούμενοι σε επιχείρηση της οποίας ανεστάλη ή απαγορεύθηκε η λειτουργία με κρατική εντολή, αλλά και οι εργαζόμενοι των οποίων ανεστάλη η σύμβαση εργασίας, λόγω του γεγονότος ότι η επιχείρηση στην οποία απασχολούνται έχει πληγεί.
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών για όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι επωμίζονται την προσωρινή και έκτακτη μείωση του μισθώματος, στο πλαίσιο του διαμοιρασμού των βαρών εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης, προβλέπεται αναστολή καταβολής φορολογικών υποχρεώσεων και δόσεων ρυθμίσεων φορολογικών οφειλών για 4 μήνες ή, σε περίπτωση που δεν κάνουν χρήση της αναστολής και πληρώσουν εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών, έκπτωση 25% επί των παραπάνω υποχρεώσεων.

Δάνεια
Η κυβέρνηση σε συνεργασία με τις τράπεζες ετοιμάζει σχέδιο στήριξης επιχειρήσεων και νοικοκυριών, για να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές συνέπειες από την εξάπλωση του κορωνοϊου.
Το σχέδιο προβλέπει παράταση του υφιστάμενου πλαισίου προστασίας έως το τέλος έτους.

Ενισχύσεις ύψους 1 δισ. ευρώ 
Επι πλέον, η Κομισιόν ενέκρινε το ελληνικό σχέδιο «επιστρεπτέων προκαταβολών» ύψους 1 δισ. ευρώ για τη στήριξη των επιχειρήσεων που πλήττονται λόγω του κορωνοϊού. Το καθεστώς εγκρίθηκε βάσει του προσωρινού πλαισίου για τις κρατικές ενισχύσεις, το οποίο ενέκρινε η Επιτροπή στις 19 Μαρτίου 2020 και τροποποιήθηκε στις 3 Απριλίου 2020. Το καθεστώς είναι ανοικτό σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε όλους τους τομείς και εφαρμόζεται σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια. Απευθύνεται σε επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προσωρινές οικονομικές δυσκολίες λόγω της έξαρσης του κορωνοϊού, όπως αποδεικνύεται από τη σημαντική μείωση της δραστηριότητάς τους. Το καθεστώς θα συμβάλει στην εξασφάλιση διαθέσιμης ρευστότητας στην αγορά, για να αντιμετωπιστεί η ζημία που προκλήθηκε από την έξαρση της νόσου και για να διατηρηθεί η συνέχεια της οικονομικής δραστηριότητας κατά τη διάρκεια και μετά την έξαρση της νόσου.

Οι επιστρεπτέες προκαταβολές θα εκταμιεύονται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) απευθείας στις επιχειρήσεις, χωρίς τη διαμεσολάβηση των τραπεζών. Η στήριξη στο πλαίσιο αυτού του καθεστώτος θα χορηγείται έως τις 30 Ιουνίου 2020.

Βρούτσης : Πρόστιμο 1.200 ευρώ
Πρόστιμο 1.200 ευρώ θα επιβάλλεται στους εργοδότες για κάθε εργαζόμενο που απασχολούν ενώ αυτός τελεί σε αναστολή σύμβασης εργασίας όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.
Η υπουργική απόφαση θα προβλέπει πρόστιμο 1.200 ευρώ για κάθε εργαζόμενο που απασχολείται ενώ έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας του, λόγω κορονοϊού.
Το πρόστιμο θα επιβάλλεται σε εργοδότες που «έχουν εργαζόμενους με αναστολή σύμβαση εργασίας και τους καλούν και πάλι να δουλέψουν” όπως δήλωσε ο κ. Βρούτσης.

«Μένουμε Όρθιοι»: Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση της πανδημίας


«Μένουμε Όρθιοι» είναι το σύνθημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέναντι στην πρωτοφανή κρίση που έχει ξεσπάσει λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. «Μας περιμένουν μεγάλες περιπέτειες αν συνεχίσουμε να ακολουθούμε τις εξελίξεις αμήχανα, άτολμα, αποσπασματικά. Αν δε λάβουμε τις απαραίτητες πρωτοβουλίες θωράκισης της οικονομίας. Αν επιλέξουμε πολιτικές παρεμβάσεις που θα επιδεινώνουν τη κρίση, ιδίως στις εργασιακές σχέσεις» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, παρουσιάζοντας τις προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση της κρίσης με ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα που περιλαμβάνει τρεις βασικούς στόχους.

-Διατήρηση θέσεων – σχέσεων εργασίας και εισοδημάτων μισθωτών και ελευθέρων επαγγελματιών κατά τη διάρκεια της κρίσης
-Στήριξη των επιχειρήσεων με χορήγηση ρευστότητας – ενισχύσεων τόσο κατά τη φάση αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης όσο και μετά το τέλος αυτής, καθώς και με άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία
-Διατήρηση της εγχώριας ζήτησης κατά τη διάρκεια της κρίσης μέσα από τη στήριξη της ιδιωτικής και δημόσιας κατανάλωσης
Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέπτυξε ένα ολιστικό και κοστολογημένο σχέδιο που κινείται εντός του ευρωπαϊκού μέσου όρου παρεμβάσεων ενίσχυσης (δημοσιονομικές δαπάνες μαζί με εγγυήσεις και χρηματοδοτικά εργαλεία) ύψους 26 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 14 δισ. θα αφορούν άμεσα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης και τα 12 δισ. ενέσεις ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, όπως εγγυήσεις δανείων.

Μεταξύ αυτών που πρότεινε είναι:
-Στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας με 1 δις επιπλέον χρηματοδότηση
-Επέκταση της προστασία της πρώτης κατοικίας μετά τον Απρίλιο του 2020 και απαγόρευση πλειστηριασμών μέχρι το τέλος του έτους.
-Άμεσα μέτρα για την κοινωνική πρόνοια και αλληλεγγύη ύψους 300 εκ ευρώ με αύξηση κατά 50% των αναπηρικών επιδομάτων και του ΚΕΑ
-Ειδικό επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης με τη μορφή μερίσματος ύψους 1.5 δις ευρώ
-Πλήρης κάλυψη μισθού, ασφαλιστικών εισφορών και δώρου Πάσχα των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα μέχρι τέλη Μαΐου και επιδότηση των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων
-Αναστολή καταβολής του συνόλου των φορολογικών υποχρεώσεων για έξι μήνες
-Πάγωμα των δανειακών οφειλών και άλλων τραπεζικών υποχρεώσεων για όσο διαρκεί η υγειονομική κρίση
– Πρόγραμμα μη επιστρεπτέας ενίσχυσης ύψους 3 δις ευρώ για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που δεν έχουν πρόσβαση στον Τραπεζικό δανεισμό με κριτήρια το τζίρο και τους απασχολούμενος

Φώφη Γεννηματά : Ανεπαρκή τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης


«Δεν μηδενίζουμε τα μέτρα που έχουν παρθεί. Λέμε ότι είναι ανεπαρκή και αυτό φαίνεται καθώς η κυβέρνηση προχωρά συνεχώς σε νέα μέτρα, υιοθετεί τις προτάσεις μας. Είναι ανεπαρκή τα μέτρα, διότι δεν περιλαμβάνουν συγκεκριμένες κατηγορίες» είπε η κα Γεννηματά και ανέφερε τους μακροχρόνιους άνεργους, τους χιλιάδες εργαζομένους στον τουρισμό και τους αγρότες μιλώντας στο ραδιόφωνο του Σκάι. «Είναι η ώρα πολύ κρίσιμων αποφάσεων για την Ευρώπη. Η ώρα για την αλήθεια και την αλληλεγγύη, γιατί αν θέλουμε να κρατήσουμε όρθια την Ευρώπη θα πρέπει να παρθούν μέτρα. Θα χρειαστεί νέο χρήμα, πολλοί λένε ένα νέο ευρωπαϊκό σχέδιο Μάρσαλ» υπογράμμισε η Φώφη Γεννηματά.
«Είναι δυνατόν τούτες τις ώρες που δίνουμε τη μάχη για να σωθούν ζωές να μιλάμε για εκλογές; Υπάρχει κυβέρνηση, δεν έχει κλείσει ούτε χρόνο ακόμα και έχει την ευθύνη να οδηγήσει με ασφάλεια την χώρα μακριά από την κρίση.

Όλες οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να συνεισφέρουν σε αυτή την προσπάθεια και αυτό κάνουμε» ανέφερε μεταξύ άλλων η Φώφη Γεννηματά, Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, στον ρ/σ ΣΚΑΪ 100,3 και στην εκπομπή «Ημερολόγιο» με τον δημοσιογράφο Παύλο Τσίμα.
«Η ώρα των κρίσιμων αποφάσεων για την Ευρώπη έφθασε. Είναι η ώρα της αλήθειας και της αλληλεγγύης. Με τολμηρά και πέρα από τα συμβατικά μέτρα να κρατήσουμε όρθια τα κράτη μέλη και την Ένωση. Με νέο χρήμα. Ένα Ευρωπαϊκό σχέδιο Μάρσαλ για την ενίσχυση των συστημάτων υγείας, των επιχειρήσεων, των εργαζομένων και των ανέργων» τόνισε η κ. Γεννηματά, που επεσήμανε: «Δεν μηδενίζουμε τα μέτρα που έχουν παρθεί, όμως είναι ανεπαρκή, διότι δεν περιλαμβάνουν συγκεκριμένες κατηγορίες. Λέμε ότι είναι ανεπαρκή και αυτό φαίνεται καθώς η κυβέρνηση προχωρά συνεχώς σε νέα μέτρα, υιοθετώντας αρκετές από τις προτάσεις μας.

Γιατί αυτό συμβαίνει και ας μην το παραδέχονται δημόσια (…) Δεν είμαστε χθεσινοί, η παράταξή μας έχει αποδείξει ότι ξέρει και μπορεί να συνεισφέρει στο λαό και την πατρίδα. Δεν είναι ώρα για καυγάδες, αλαζονεία και μικροπολιτική. Δεν κάνουμε αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση, δεν θα διστάσουμε ούτε για μια στιγμή να ασκήσουμε κριτική για λάθη, παραλήψεις και καθυστερήσεις. Μακριά από κορώνες και λαϊκισμούς. Δεν ενδίδουμε στο λαϊκισμό. Δεν θα κάνουμε πλειοδοσία παροχών. Ούτε θα υιοθετήσουμε τη λογική του δεν πληρώνω που την πλήρωσε πολύ ακριβά ο ελληνικός λαός τα προηγούμενα χρόνια».
Η Φώφη Γεννηματά εξήρε την αντοχή και λειτουργία του ΕΣΥ, που ίδρυσε το ΠΑΣΟΚ πριν από 35 χρόνια και υποστήριξε και πάλι τη πρόταση του Ηλία Μόσιαλου να αγοράσουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις την πατέντα των γρήγορων test για την επόμενη ημέρα. «Καλά κάνει ο πρωθυπουργός και ανταποκρίνεται, του το ζήτησα και προσωπικά. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να πιέσουμε την ΕΕ να πάρει τέτοιες πρωτοβουλίες. Αλλά ακόμα και αν η ΕΕ καθυστερήσει, εμείς θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για να δούμε πώς θα προστατέψουμε τους πολίτες μας, για να είμαστε έτοιμοι για την επόμενη ημέρα».