Κύριε Διευθυντά,
Από τους αρχαιοτάτους χρόνους η γη πέρασε μεγάλες καταστροφές και λιμούς. Από την Παλαιά Διαθήκη ξέρουμε για την πλημμύρα του Νώε. Περίπου την ίδια εποχή κατά την μυθολογία μας ο Δίας που ήταν βασιλιάς των θεών του Ολύμπου και ο κόσμος ζούσε τη χάλκινη εποχή (σε αντίθεση με τη χρυσή εποχή του Κρόνου, δυσαρεστημένος ο Δίας από την ανθρωπότητα αποφάσισε και αυτός να πλημμυρίσει τη γη και να πνιγούν οι άνθρωποι. Ο βασιλιάς της Θεσσαλίας , Δευκαλίωνας, πληροφορήθηκε από τον πατέρα του τον Προμηθέα για την πλημμύρα.
Ο Προμηθέας του συνέστησε να πάρει ένα πλοιάριο και μαζί με την γυναίκα του την Πύρρα, κόρη του Επιμηθέα, αδερφού του Προμηθέα, έμειναν για 7 ημέρες και νύχτες στο πλοιάριο και σώθηκαν. Όλοι οι άνθρωποι πνίγηκαν. Όταν τελείωσε η πλημμύρα κάνανε θυσία στον Φύξιο Δία (προστάτης των φυγάδων) και ο Δίας έστειλε τον Ερμή και τους είπε να πετούν από μία μαύρη πέτρα πίσω τους και έτσι γίναν πάλι οι άντρες και οι γυναίκες. Η γη πέρασε πολλούς λιμούς. Από τη μυθολογία γνωρίζουμε ότι ο πατέρας του Πριάμου ο Λαομέδοντας είχε για βοήθεια σταλμένους από τον οργισμένο Δία , τον Ποσειδώνα και τον Απόλλωνα.
Όταν τελείωσε ο Ποσειδών το κάστρο της Τροίας μαζί με τον βασιλιά της Αίγινας , Αίακο, και ο Απόλλων έπαιζε μουσική και έβοσκε τους ταύρους, ο Λαομέδοντας δεν τους πλήρωσε και ο Ποσειδώνας κατέστρεψε τον κάμπο της Τροίας και έστειλε ένα θηρίο θαλασσινό που στο στόμα του βάλανε την Ησιόνη , την κόρη του Λαομέδοντα.
Ο Απόλλων, σαν βασιλιάς των ποντικιών έστειλε την πανούκλα. Αργότερα στον Τρωικό πόλεμο ο Αχιλλέας έπιασε αιχμάλωτες την Χρυσηίδα (κόρη ιερέα του Απόλλωνα ) και την Βρισηίδα. Την Χρυσηίδα την πήρε ο Αγαμέμνων και δεν την έδωσε στον πατέρα της όταν πήγε να τη ζητήσει και ο Απόλλωνας έστειλε λιμό στο στρατόπεδο Αχαιών. Τελικά την έδωσε πίσω και πήρε από τον Αχιλλέα την Βρισηίδα και ο Αχιλλέας θύμωσε και σταμάτησε να πολεμά.
Οι αρχαίοι Αθηναίοι νίκησαν την αυτοκρατορία των Περσών αλλά ο λιμός που έπνιξε την αυτοκρατορία της Αθήνας κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού πολέμου προκάλεσε τρομερές ζημιές. Τότε πέθαναν τα δύο αγόρια του Περικλή και ο ίδιος ο Περικλής. Ο Θουκυδίδης, ο πρώτος ιστορικός στον κόσμο , περιγράφει με ιατρική ακρίβεια τον λιμό από τον οποίο αρρώστησε και αυτός αλλά ιάθηκε.
Τα δέκα τελευταία χρόνια περάσαμε σαν Ελλάδα από πολλές δοκιμασίες με κορυφαία τα μνημόνια. Σαν επιστέγασμα ήρθε ο κορονοϊός . τα μνημόνια τα περάσαμε με μεγάλο αγώνα. Εγώ λέω ότι τα ‘’πνευμό —-νια’’ δηλαδή τη μάχη των πνευμόνων μας προς τον κορονοϊό πολεμάμε πολύ δυνατά αλλά και με την αυτοθυσία για άλλη μια φορά των γιατρών, των νοσηλευτών , των ανθρώπων του ΕΚΑΒ και γενικά το ιατρικό προσωπικό. Είχαμε μικρές απώλειες σε σχέση με γειτονικές χώρες όπως Ιταλία, Ισπανία κλπ.
Εγώ πιστεύω ότι οι Έλληνες έχουμε τα αντισώματα από τους αρχαίου Έλληνες . Άλλωστε έρευνες έδειξαν ότι το DNA των σημερινών Ελλήνων σε μεγάλο ποσοστό είναι όλο των αρχαίων. Επίσης ο κορονοϊός έχει πολλά κοινά σημεία με τον λιμό των Αθηναίων . Βέβαια, πρέπει να τηρούμε με μεγάλη αυστηρότητα την απομόνωση και τις ιατρικές οδηγίες ιδιαίτερα του κυρίου Τσιόδρα.
Με την ελάττωση της κυκλοφορίας έχει καθαρίσει η ατμόσφαιρα και οι θάνατοι από εμφράγματα και εγκεφαλικά επεισόδια έχουν ελαττωθεί σε μεγάλο βαθμό καθώς και τα τροχαία ατυχήματα. ‘’Ουδέν κακόν αμιγές καλού’’ .!!!!!!!!!!
Τελειώνοντας , θέλω να δώσω και κάτι εύθυμο. Ο σπουδαίος σκηνοθέτης και ηθοποιός κύριος Θοδωρής Αθερίδης μας λέει από την τηλεόραση να μείνουμε σπίτι. Και καλά αυτός θα μείνει με την ωραιοτάτη ηθοποιό κυρία Σμαράγδα Καρύδη, εμάς μας ρώτησε με ποια θα μείνουμε?????!!!!!!!!!!!!!
Κωνσταντίνος Λ. Μπουραντάς
Καθηγητής Παθολογίας- Αιματολογίας