Ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων για την στήριξή της
Τηλεδιάσκεψη στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με τους Πτηνοτροφικούς Συνεταιρισμούς
Το ενδιαφέρον των πολιτικών της Ηπείρου προκάλεσε η ανάδειξη των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η πτηνοτροφία, από την πανδημία του κορωνοϊού μετά την πρωτοβουλία τόσο του Ανδρέα Δημητρίου, προέδρου στον Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό «ΠΙΝΔΟΣ», όσο και του προέδρου του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Άρτας Δημήτρη Πετανίτη.
Οι πρωτοβουλίες από την πλευρά του προέδρου του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Άρτας, σε συνεργασία με τον Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό «ΠΙΝΔΟΣ», συνεχίζονται, ώστε να βρεθούν μέτρα στήριξης σε ένα κλάδο, που προσφέρει πολλά στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας, αλλά δεν απολαμβάνει όσα δικαιούται. Ήδη συμμετείχαν σε τηλεδιάσκεψη με την Διεπαγγςλματική της Πτηνοτροφίας, αλλά οι πρόεδροι «ΠΙΝΔΟΥ» και «ΑΡΤΑΣ», συναντήθηκαν μέσω τηλεδιάσκεψης με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων η βουλευτής Άρτας Όλγα Γεροβασίλη και ο πρώην υπουργός αγροτικής ανάπτυξης, Γιώργος Αραχωβίτης.
Στο επίκεντρο της συζήτησης τα προβλήματα της πτηνοτροφίας που και αυτή δοκιμάστηκε από την πανδημία, και ως βάση συζήτησης τέθηκε το υπόμνημα που έστειλε προ ημερών ο πρόεδρος του ΑΠΣΙ «Πίνδος» Ανδρέας Δημητρίου στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Όπως επισημαίνεται, λόγω της αναστολής της λειτουργίας επιχειρήσεων μαζικής εστίασης και των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων καθώς και των άλλων περιορισμών, η πτώση στις πωλήσεις του κλάδου αγγίζει το 30%, ενώ και οι προβλέψεις για το τρίμηνο Μαΐου– Ιουλίου είναι αρνητικές, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν άμεσα εκατοντάδες θέσεις εργασίας. Όπως επισημαίνεται και από τους δύο προέδρους, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, ειδικά για την Ήπειρο, η ζημιά θα είναι πιο μεγάλη, αφού το 70% των προϊόντων της ελληνικής πτηνοτροφία παράγεται στην Περιφέρεια μας. Εξ αυτού του γεγονότος, κατατέθηκαν προτάσεις μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων και των παραγωγών στα αρμόδια Υπουργεία. Να σημειωθεί πως προηγήθηκε τηλεδιάσκεψη του Ανδρέα Δημητρίου με την υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Φωτεινή Αραμπατζή και τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Γιώργο Στρατάκο.
Κατά τη συζήτηση ο πρόεδρος της «Πίνδος» δεσμεύτηκε ότι ο Συνεταιρισμός δε θα μειώσει το προσωπικό και τις σημερινές του αμοιβές, ενώ δε θα μειώσει τις τιμές που απολαμβάνουν οι παραγωγοί.
Από την πλευρά του προέδρου της Άρτας, υπήρξαν επαφές με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Υπηρεσιακούς παράγοντες, να υπάρξει άμεσα συνάντηση για να συζητηθούν όλα τα θέματα που άπτονται του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ώστε η ζημιά από τον κορωνοϊό να επιβαρύνει το λιγότερο δυνατόν τη λειτουργία των πτηνοτρόφων και των Συνεταιρισμών.
Να σημειωθεί πως το υπόμνημα του ΑΠΣΙ «Πίνδος» προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έφτασε και στη Βουλή ως αναφορά από δύο πλευρές: Τις προτάσεις του ΑΠΣΙ «Πίνδος» κατέθεσαν προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη ο βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ Γιώργος Αμυράς αλλά και οι βουλευτές Ηπείρου του ΣΥΡΙΖΑ Μάριος Κάτσης, Όλγα Γεροβασίλη, Κώστας Μπάρκας και Μερόπη Τζούφη.
Προτάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ
Η τηλεδιάσκεψη με τους προέδρους των Αγροτικών Πτηνοτροφικών Συνεταιρισμών «ΠΙΝΔΟΣ» και «ΑΡΤΑ» που πραγματοποίησαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στην Ήπειρο , είχε στόχο την αλληλοενημέρωση, την καταγραφή των προβλημάτων που έχουν προκύψει από τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπισης της πανδημίας, καθώς και την κατάθεση προτάσεων για την αντιμετώπιση των επερχόμενων οικονομικών δυσκολιών.
Στη συζήτηση συμμετείχαν η βουλευτής Ιωαννίνων Μερόπη Τζούφη, ο βουλευτής Λακωνίας και τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Αραχωβίτης, η βουλευτής Άρτας Όλγα Γεροβασίλη, ο βουλευτής Θεσπρωτίας Μάριος Κάτσης, ο πρόεδρος του Αγροτικού Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού «ΠΙΝΔΟΣ» Ανδρέας Δημητρίου και ο πρόεδρος του Αγροτικού Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού «ΑΡΤΑ» Δημήτριος Πετανίτης, ο πρώην βουλευτής Ιωαννίνων και υπεύθυνος για το συντονισμό της αγροτικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων Γιάννης Στέφος, ο καθηγητής Πανεπιστημίου και υπεύθυνος της θεματικής για την αγροτική πολιτική της ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων Νίκος Μάνθος.
Τοποθετήσεις
Η Όλγα Γεροβασίλη ανέφερε πως το ενδιαφέρον για τους δύο συνεταιρισμούς είναι μεγάλο, καθότι αντιπροσωπεύουν το 70% του κλάδου Πανελλαδικά. Ανέφερε δε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ εξ αρχής είχε προτείνει την άμεση χορήγηση ρευστότητας στις επιχειρήσεις για την μείωση της ύφεσης που θα προκληθεί, κάτι που η ΝΔ αρνήθηκε, παρόλο που πρόκειται για μοντέλο που υιοθετήθηκε από μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες, όπως αυτή της Γερμανίας».
Η Μερόπη Τζούφη ανέφερε πως «τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στους συνεταιρισμούς λόγω της πανδημίας αναμένεται να επηρεάσουν την οικονομία της Ηπείρου, καθώς αντιπροσωπεύουν μεγάλο μέρος της τοπικής παραγωγής. Για το λόγο αυτό, η κυβέρνηση οφείλει να λάβει άμεσα μέτρα, όπως ένταξη των συνεταιριστικών επιχειρήσεων στη μη-επιστρεπτέα ενίσχυση, διάθεση προϊόντων σε διάφορους φορείς και οργανισμούς της Ηπείρου και της χώρας, καθώς και παρεμβάσεις σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.
Ο Σταύρος Αραχωβίτης τόνισε πως «είναι απαραίτητο να ληφθούν εμπροσθοβαρή μέτρα προκειμένου να συνεχιστεί η παραγωγική διαδικασία, ειδικά τώρα που παρουσιάζονται έντονα φαινόμενα αύξησης του κόστους παραγωγής και δυσκολίες στη διάθεση των προϊόντων.
Αυτό μπορεί να γίνει με τόνωση των πωλήσεων και με χρήση προγραμμάτων, όπως το de minimis, αλλά και με έκτακτα εργαλεία όπως το Ταμείο Αντιμετώπισης Κρίσεων, που έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν από την Ευρωπαϊκή Ένωση». Συνεχίζοντας, έδωσε έμφαση στην επιδότηση της εργασίας και αναφέρθηκε στην κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ στις παραγωγικές μονάδες. Κλείνοντας σημείωσε πως «εάν η κυβέρνηση δεν πάρει μέτρα άμεσα, τα προβλήματα θα διογκωθούν σε τέτοιο βαθμό, που σε λίγους μήνες δεν θα είναι αντιμετωπίσιμα». Ο Μάριος Κάτσης υπογράμμισε πως παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίζει ολόκληρος ο πρωτογενής τομέας παραγωγής και ότι η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έχει σχέδιο την αντιμετώπισή τους. Παράλληλα, τόνισε πως η Ήπειρός θα πληγεί πολύ, αφού η οικονομία της στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στον πρωτογενή τομέα.
Τα αιτήματα
Από την πλευρά των συνεταιριστικών επιχειρήσεων, ο πρόεδρος του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού «ΑΡΤΑ», ο Δημήτρης Πετανίτης, έκανε λόγο για μεγάλη πτώση των πωλήσεων, η οποία με τη σειρά της οδηγεί σε αύξηση των αποθεματικών και του κόστους και σε μεγάλη πτώση των τιμών πώλησης του προϊόντος, τονίζοντας, παράλληλα, ότι είναι απαραίτητο -για την επιβίωση των επιχειρήσεών τους- να συμπεριληφθούν στα μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση.
Στο ίδιο μήκος κύματος, του ΑΠΣΙ «Πίνδος» ο Ανδρέας Δημητρίου αναφέρθηκε στον κίνδυνο αφανισμού των πτηνοτρόφων, καθώς οι πωλήσεις έχουν μειωθεί κατά 30%. Μίλησε επίσης για σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας και επεσήμανε πως επιχειρήσεις αυτού του μεγέθους δε έχουν λάβει καμία στήριξη από την κυβέρνηση. Υπογράμμισε πως πρέπει να γίνει επιδότηση της εργασίας και όχι της ανεργίας, ενώ ανέφερε πως πρέπει να προχωρήσει η ενίσχυση των παραγωγών και να ανασταλεί η καταβολή των εισφορών και των τελών για τις επιχειρήσεις τους για το διάστημα της πανδημίας.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύτηκαν να φέρουν το θέμα στη Βουλή, καλώντας τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να λάβει άμεσα μέτρα προστασίας και ενίσχυσης των αγροτικών πτηνοτροφικών συνεταιρισμών της Ηπείρου, καθώς και να εξετάσουν τους τρόπους ώστε το θέμα να φτάσει στο Ευρωκοινοβούλιο.