Ανακοίνωση του ΚΚΕ για τις καταστροφές από τη χαλαζόπτωση

Είναι γνωστός ο ένοχος

«Το θέμα των καταστροφών στην παραγωγή, του ΕΛΓΑ και των αποζημιώσεων ήταν πάντοτε μέσα στα βασικά ζητήματα πάλης για το Κόμμα μας αλλά και για τους αγροτικούς συλλόγους της περιοχής και την ΟΑΣΝΑ, καθώς το χαλάζι, η ξηρασία, οι παγετοί, οι βροχοπτώσεις, οι ανεμοθύελλες, αλλά και φυτικές και ζωικές αρρώστιες συνοδεύουν μόνιμα τους παραγωγούς» αναφέρει η Κ.Ο.ΑΡΤΑΣ του ΚΚΕ για καταστροφές από τη χαλαζόπτωση.

«Όλες οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου δίνουν υποσχέσεις χωρίς να κάνουν τίποτα, αφήνοντας τον αγροτικό κόσμο τελείως αβοήθητο, στο έλεος του καιρού. Κι όταν έρχονται οι καταστροφές, όπως η τωρινή, σπεύδουν να τις αποδώσουν στα «έκτακτα καιρικά φαινόμενα», για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα και να κρύψουν τις ευθύνες τους.
Ακραία ωστόσο δεν είναι τα επαναλαμβανόμενα φυσικά φαινόμενα, αλλά η πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντα και τις προτεραιότητες των επιχειρηματικών ομίλων, θεωρώντας πολυτέλεια την προστασία των αγροτοκτηνοτρόφων και συνολικά των εργαζομένων και του λαού.Έτσι, παρόλο που σήμερα η επιστήμη προσφέρει σύγχρονες τεχνικές για την έγκαιρη πρόβλεψη και τη λήψη κατάλληλων μέτρων πρόληψης, παραμένει η έλλειψη μέτρων αντιχαλαζικής προστασίας καθώς και έργων αντιπλημμυρικής προστασίας. Και γι’ αυτές τις ελλείψεις οι ευθύνες ανήκουν διαχρονικά στις κυβερνήσεις, αλλά και στην Τοπική Διοίκηση, τις Περιφέρειες και τους δήμους.

Τα έργα αυτά και τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης δεν επιλέγονται από την ΕΕ και τις κυβερνήσεις, θεωρούνται «μη επιλέξιμα», αφού είναι κοστοβόρα και χωρίς το προσδοκώμενο ποσοστό κέρδους για τους επιχειρηματικούς ομίλους. (…)
Το ΚΚΕ στηρίζει τα δίκαια αιτήματα του οργανωμένου ριζοσπαστικού αγροτικού κινήματος και καλεί τους αγρότες να αγωνιστούν και να διεκδικήσουν:
— Να εξασφαλιστεί επαρκής χρηματοδότηση του ΕΛΓΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό και να αλλάξει ο κανονισμός του, ώστε να υπάρχει πλήρης ασφάλιση της φυτικής και ζωικής παραγωγής και του αγροτικού κεφαλαίου και αποζημίωση στο 100% από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους.

— Καμιά σκέψη για ιδιωτικοποίηση της ασφάλειας της παραγωγής.
— Να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, με εκπαίδευση και επιστημονική κατάρτιση, για άμεσες και δίκαιες εκτιμήσεις και αποζημιώσεις.
— Δραστική μείωση των ασφαλίστρων του ΕΛΓΑ, να μην πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές οι παραγωγοί ώσπου να αποζημιωθούν.
— Να χρηματοδοτηθούν στο σύνολό τους έργα υποδομής για την ασφάλεια της παραγωγής από φυσικούς κινδύνους, επίγεια και εναέρια αντιχαλαζική και αντιπυρική προστασία, για τον παγετό, αντιπλημμυρικά έργα κ.λπ.
— Προστασία των πληγέντων αγροτοπαραγωγών με αναστολή χρεών και κάθε μέτρου αναγκαστικής είσπραξης, αναστολή διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος και νερού».