Ερώτηση από Βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής

Και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος

Ο Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, κ. Χρήστος Γκόκας και οι υπόλοιποι Βουλευτές της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής, κατέθεσαν Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας σχετικά με την αντι-περιβαλλοντική πολιτική της Κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα αναφέρουν, ότι η Δημοκρατική Παράταξη (ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ) με το πέρασμα των ετών έχει αφήσει το δικό της περιβαλλοντικό αποτύπωμα στην πολιτική, όπως το 2001 με την θέσπιση των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και το 2009 με την ίδρυση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Δεν πρέπει βέβαια να παραλειφθούν, η νομοθέτηση των οικιακών και αγροτικών φωτοβολταϊκών που ως σκοπό είχαν την οικονομική ενίσχυση των μη προνομιούχων συμπολιτών μας και της μεσαίας τάξης, καθώς επίσης και τα Προγράμματα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον».

Επιπλέον ακόμα και σήμερα, χωρίς καμία διάθεση στασιμότητας και επανάπαυσης σε προηγούμενα πολιτικά επιτεύγματα οι Βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής κάνουν προτάσεις φιλικές προς το περιβάλλον όπως η δημιουργία μιας ευρύτερης Πράσινης Συμμαχίας Θεσμικών και Κοινωνικών Φορέων και η αναβάθμιση του ρόλου της Βουλής και της Επιτροπής Περιβάλλοντος. Επίσης, τονίζουν τη θέσπιση κριτηρίων για την επίτευξη ενεργειακών στόχων και τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και κριτήρια κατά πόσο μία επένδυση είναι περιβαλλοντικά αειφορική.

Επισημαίνουν, έχοντας δεδομένο ότι ήταν οι πρώτοι που έκαναν λόγο για πράσινη ανάπτυξη, ότι είναι ίσως η τελευταία ευκαιρία για τη δημιουργία ενός παραγωγικού μοντέλου που να ανταποκρίνεται στις διάφορες προκλήσεις και κρίσεις της εποχής μας και ότι η επιβολή κυρώσεων σε όσους θυσιάζουν το περιβάλλον προς το οικονομικό τους όφελος είναι τώρα αναγκαία περισσότερο παρά ποτέ.
Τέλος με τα αρνητικά δείγματα που έχει δείξει η Κυβέρνηση για τις προτεραιότητες που θέτει σε σχέση με το περιβάλλον, αλλά και τον πρόσφατο αντι-περιβαλλοντικό Νόμο που ψήφισε, η Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής ζητά να της κατατεθούν τα σχετικά έγγραφα για τις ενέργειες που προέβη το αρμόδιο Υπουργείο για την ενίσχυση της πράσινης ανάπτυξης, το σχέδιο αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, τους ελέγχους που έγιναν σε εστίες περιβαλλοντικής μόλυνσης και τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν, αλλά και στοιχεία για την ύπαρξη ανεξέλεγκτων χωματερών.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός και παρακαλούμε να κατατεθούν τα σχετικά έγγραφα:
1. Σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες προέβη το Υπουργείο Περιβάλλοντος, για να ενισχύσει πολιτικές πράσινης ανάπτυξης, σε ποιες περιοχές και ποια τα αποτελέσματα αυτών των πολιτικών του;
2. Αν υπάρχει σχέδιο αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής από πλευράς του Υπουργείου για κάθε Περιφέρεια;
3. Πόσοι έλεγχοι έγιναν από την ανάληψη των καθηκόντων του, τον Ιούλιο του 2019, σε εστίες περιβαλλοντικής μόλυνσης, φυσικούς χώρους ή επιχειρήσεις και τί εντοπίστηκε, αναλυτικά με ημερομηνίες και στοιχεία σε κάθε νομό;
4. Σε ποιες επιχειρήσεις ονομαστικά επιβλήθηκε πρόστιμο και αν αυτό το πρόστιμο εισπράχθηκε τελικά ή ακυρώθηκε στην πορεία;
5. Αν οι επιχειρήσεις που εντοπίστηκαν είναι υπότροπες, έχουν δηλαδή ξανα-απασχολήσει τις υπηρεσίες και πόσες φορές;
6. Αν υπάρχουν ανεξέλεγκτες χωματερές στη χώρα και σε ποιες περιοχές αυτές βρίσκονται;