ΑΕΚ-Ολυμπιακός στον τελικό κυπέλλου για 8η φορά

Ολοκληρώθηκε χθες η ημιτελική φάση του Κυπέλλου Ελλάδος και οι μάχες σε Φάληρο και «Κλεάνθης Βικελίδης» ανέδειξαν νικητές Ολυμπιακό και ΑΕΚ αντίστοιχα, που θα βρεθούν σε μεταξύ τους μονομαχία σε τελικό για 10η φορά στην ιστορία τους.

Η πιο πιθανή ημερομηνία για την διεξαγωγή του τελικού είναι η 31η Ιουλίου και μάλλον το παιχνίδι οδεύει προς το ΟΑΚΑ και φυσικά θα πραγματοποιηθεί χωρίς κόσμο.

Ο Λιβάγια και ο αναιμικός ΠΑΟΚ
Αναλύοντας τις ρεβάνς των ημιτελικών το αποτέλεσμα κρίνεται δίκαιο. Ο Ολυμπιακός επιβεβαιώσε τα προγνωστικά και εμφανίστηκε καλύτερος από τον ΠΑΟΚ στο «Γ.Καραϊσκάκης» και στο δεύτερο μέρος μπήκε δυνατά, με σκοπό να πετύχει το πολυπόθητο γκολ που χρειαζόταν, έχοντας ηττηθεί στην Τούμπα με 3-2.

Ο ΠΑΟΚ είχε κάποια ξεσπάσματα, αλλά ουσιαστικά περιορίστηκε σε παθητικό ρόλο, με διπλή ζώνη άμυνας και εν τέλει δεν άντεξε. Λάθος του Αμπέλ Φερέιρα να βγάλει τον νεαρό Τζόλη, ο οποίος ήταν εξαιρετικός και προξένησε προβλήματα στην άμυνα του Ολυμπιακού και ιδίως στον Τσιμίκα.

Διπλό το κακό γιατί ο Πορτογάλος τεχνικός πέρασε αμυντικό (Ροντρίγκο) και οι φιλοξενούμενοι έδωσαν και άλλα μέτρα στους γηπεδούχους, που είχαν την κατοχή και έψαξαν πιο εντατικά το γκολ, που ήρθε λίγο αργότερα με τον Μασούρα.

Όσον αφορά στην ΑΕΚ, ο Άρης της έβαλε δύσκολα και ήταν εύστοχος στις τελικές προσπάθειες του, αλλά ο Μάρκο Λιβάγια έδωσε την Ένωση και με γκολ στο 96΄την οδήγησε στην παράταση. Εκεί σκόραρε ξανά και έβαλε την υπογραφή του στην πρόκριση, με την ΑΕΚ να δίνει πλέον το παρόν στον τελικό του θεσμού για 5η συνεχόμενη σεζόν.

Τελευταία φόρα πάλι Κεκλεισμένων
Την σεζόν 2015/16 ΑΕΚ και Ολυμπιακός διασταύρωσαν τα ξίφη τους στο ΟΑΚΑ, με τον τελικό να διεξάγεται χωρίς φιλάθλους, όπως άλλωστε θα γίνει και ο ερχόμενος.

Η Ένωση επικράτησε με 2-1, χάρη σε γκολ των Μάνταλου (38΄) και Τζεμπούρ (51΄) με τον Ολυμπιακό να μειώνει στο 84΄με τον Τσόρι Ντομίνγκες. Οι «κιτρινόμαυροι» πανηγύρισαν για 15η φορά, με τον Ολυμπιακό να μετράει 27 κατακτήσεις, όντας ο πολυνίκης του Κυπέλλου, με την ΑΕΚ να βρίσκεται στην 3η θέση της κατάταξης.

Ενδιάμεσα και στην 2η θέση τοποθετείται ο Παναθηναϊκός, ο οποίος έχει πάρει το τρόπαιο 18 φορές. Στις μεταξύ τους συγκρούσεις η ΑΕΚ υπερτερεί του Ολυμπιακού με 4-3 και πλέον ετοιμαζόμαστε ενόψει του 8ου τελικού. Θα το κάνει 5-3 η ΑΕΚ ή θα το φέρει στα ίσια ο Ολυμπιακός; Είδωμεν…

Να «ξορκίσει» την κακοδαιμονία
Η ΑΕΚ επί τρεις συνεχόμενες σεζόν συνάντησε τον ΠΑΟΚ, αλλά οι Θεσσαλονικείς «το σήκωσαν» και άφησαν την Ένωση με την πικρή γεύση του φιναλίστ. Πλέον ο ΠΑΟΚ παραχωρεί τα σκήπτρα του τίτλου, αλλά οι «κιτρινόμαυροι» του Μάσιμο Καρέρα θα δώσουν το παρόν σε τελικό για 26η φορά, θέλοντας αυτήν την φορά να πάρουν την κούπα και να «ξορκίσουν» τον κακό δαίμονα του ΠΑΟΚ.

Από την άλλη, οι «ερυθρόλευκοι» θα βρεθούν στο τέλος της διαδρομής του θεσμού για 41η φορά και η τελευταία τους κατάκτηση καταγράφεται την σεζόν 2014/15, λυγίζοντας την Ξάνθη στο ΟΑΚΑ με 3-1.

Τεστ αποδείξεων την Κυριακή
Την ερχόμενη Κυριακή η ΑΕΚ υποδέχεται στο άδειο ΟΑΚΑ τον Ολυμπιακό για τα πλέι-οφ της Σούπερ Λιγκ 1.

Το κίνητρο είναι στην μεριά της ΑΕΚ, αφού κυνηγάει την κατάληψη της 2ης θέσης, που ισούται με τα προκριματικά του ερχόμενου Τσάμπιονς Λιγκ, ενώ ο Ολυμπιακός ίσως είναι πιο χαλαρός, μιας και ουσιαστικά απομένει η μαθηματική ανάδειξη του σε πρωταθλητή, έχοντας «καθαρίσει» τον τίτλο εδώ και καιρό.

Η ομάδα του Μάσιμο Καρέρα θα αγωνιστεί αποδεκατισμένη, αφού στο χθεσινό ματς με τον Άρη αποβλήθηκαν οι Μάνταλος, Σιμόες και Ολιβέιρα, ενώ ο Πέδρο Μαρτίνς θα φρεσκάρει τον Ολυμπιακό σε κάποιες θέσεις, ενώ πιθανό φαντάζει το ενδεχόμενο να αγωνιστεί ο τραυματίας Ματιέ Βαλμπουενά.

Το σχόλιο του bet-on-arme.com
Και πάμε και σε μία μικρή προσέγγιση του τελικού. Βάσει όσων έχουμε δει όλη την χρονιά, ο Ολυμπιακός δικαίως κατακτά το πρωτάθλημα, αφού το τεχνικό επιτελείο έχει κάνει καταπληκτική δουλειά και οι παίκτες έχουν εξαιρετική φυσική κατάσταση.

Ο Ολυμπιακός κάνει φάσεις και αμυντικά είναι σκληρός, ενώ οι περισσότερες μεταγραφές του περασμένο καλοκαιριού έχουν βγει και φέτος όλα δούλεψαν ρολόι. Τώρα στο στρατόπεδο της ΑΕΚ, ο Καρέρα έχει συμμαζέψει την ομάδα, αλλά όπως παρατηρήσαμε στην ρεβάνς με τον Άρη, η Ένωση δέχθηκε εύκολα γκολ, όπως γίνεται και στα πλέι-οφ, αφού έχει δεχθεί γκολ από Παναθηναϊκό και από Άρη (3 συνολικά).

Έτσι εκεί εντοπίζεται το μελανό σημείο της, παρότι στην μεσοεπιθετική γραμμή έχει ποιοτικούς παίκτες, όπως απέδειξε ο Μάρκο Λιβάγια στο «Βικελίδης», αλλά και οι Μάνταλος, Βέρντε, Ολιβέιρα μπορούν να κάνουν την ζημιά με προσωπική ενέργεια.

Ο Ολυμπιακός λοιπόν είναι σε καλύτερη αγωνιστική κατάσταση και παίζει καλό ποδόσφαιρο, με την ΑΕΚ να είναι τρωτή στην άμυνα. Ωστόσο είναι ένα παιχνίδι και δεν θα ορίσουμε φαβορί τους «ερυθρόλευκους», με τις πιθανότητες να είναι μοιρασμένες, ενώ μάχη θα γίνει και στις άκρες των πάγκων απέναντι σε Μαρτινς και Καρέρα, οι οποίοι κάνουν πολύτιμη δουλειά στις δύο ομάδες.

Πηγή : ΑΕΚ – Ολυμπιακός τελικός κυπέλλου