Αφιέρωμα στην Κορωνησία Άρτας

Μικρά και ήσυχα παραθαλάσσια χωριά για ήρεμες διακοπές με το αυτοκίνητο

Ένα όμορφο αφιέρωμα στα μικρά χωριά – ησυχαστήρια κάνει το newsbeast.gr και μεταξύ αυτών αναφέρει και την δική μας Κορωνησία. Το site αναφέρεται με πολύ κολακευτικά λόγια  για το ψαράδικο χωριό και παροτρύνει τους επισκέπτες να το εντάξουν στους προορισμούς τους, να ζήσουν στιγμές, στις ήσυχες παραλίες του και στα γραφικά ταβερνάκια.

Αναφέρει: «Χωριά πραγματικά ησυχαστήρια αναδεικνύονται αυτό το καλοκαίρι σε προορισμούς έκπληξη. Μακριά από πολυσύχναστα μέρη και δημοφιλείς παραλίες, αποτελούν μικρούς επίγειους παραδείσους γαλήνης και ηρεμίας για εκείνους που δεν ζητάνε τίποτα παραπάνω από λίγη ησυχία, νόστιμο φαγητό, προσιτές ανέσεις και την φύση στο μεγαλείο της. Ξεχάστε την ταλαιπωρία του πλοίου και του αεροπλάνου. Μπείτε στο δικό σας αυτοκίνητο και ακολουθήστε την καρδιά σας επιλέγοντας για φέτος προορισμούς που εκτός από όλα τα παραπάνω προσφέρουν και ασφάλεια.

Ένας τόπος μοναδικής φυσικής ομορφιάς που μοιάζει να επιπλέει στα νερά της θάλασσας, υποδέχεται τους επισκέπτες σε απόσταση 25 χλμ. από την Άρτα. Η Κορωνησία που μοιάζει με πραγματικό νησί είναι ένα μικρό χωριό στο κέντρο του Αμβρακικού κόλπου, που συνδέεται με την στεριά μέσω μιας στενής λωρίδας γης.

Αυτός ο μικροσκοπικός επίγειος παράδεισος κατοικείται από μόλις 167 άτομα, ενώ τα σπίτια του αναπτύσσονται σε κυκλικό σχήμα πάνω σε μικρό ύψωμα, με θέα στις αμμονησίδες και την κλειστή θάλασσα. Στα όσα εντυπωσιακά χαρακτηριστικά παρατηρεί ο επισκέπτης στην Κορωνησία, εκτός από την ιδιαίτερη μορφολογία της, οι διάσπαρτες καταπράσινες μικρές νησίδες στα νερά του Αμβρακικού, καθώς και το πλούσιο φυσικό περιβάλλον που φτάνει μέχρι τη θάλασσα.

Το μικρό και γραφικό λιμανάκι της γεμίζει με παραδοσιακές ψαρότρατες, οι ντόπιοι τις αποκαλούν πριάρια, οι οποίες προμηθεύουν της περιοχή με τις περίφημες γαρίδες Αμβρακικού. Από τις γευστικές εμπειρίες που σίγουρα αποτυπώνονται στη μνήμη του επισκέπτη, καθώς η φήμη της γεύσης τους κάνει το γύρο της Ελλάδας.
Σημείο αναφοράς για την Κορωνησία ο βυζαντινός ναός της Παναγίας Κορωνήσιας, ο οποίος χρονολογείται από τον 7ο αιώνα».