Στην… μεταφορά λένε, ναι!!!
Η Ήπειρος οδεύει προς σκουπιδότοπο της Ελλάδος;
-Έρχονται απορρίμματα από Κέρκυρα, Πελοπόννησο κι αλλού
-Ο ΧΥΤΑ Βλαχέρνας τελικός αποδέκτης
Ο ΓΓ Απορριμμάτων «μάλωσε» όσους αντιδρούν για τη μεταφορά
Έντονος διάλογος με τον Δήμαρχο Αρταίων- «ΟΧΙ» και από Βαβέτση
Δεν πρόκειται για φήμη ή για θεωρητική συζήτηση αλλά για εξέλιξη που προανήγγειλε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή Γιώργος Αγραφιώτης. Υπέρ της μεταφοράς σκουπιδιών από την Κέρκυρα, αλλά και από αλλού όπου υπάρχει ανάγκη, στο εργοστάσιο επεξεργασίας της Ηπείρου για μία μέση περίοδο, τάχθηκε ο γγ του υπ. Περιβάλλοντος, Μανώλης Γραφάκος, σε συνάντηση που είχε με αυτοδιοικητικούς το περασμένο Σάββατο.
Ο κ. Γραφάκος τόνισε με έμφαση αλλά και αυστηρότητα πως «δεν μπαίνει δίλημμα όταν έχει σκουπίδια στους δρόμους μιας πόλης και την ίδια έχεις την δυνατότητα μεταφοράς τους σε ένα εργοστάσιο όμορης περιοχής, δεν τίθεται ζήτημα συζήτησης. Αυτοδιοίηκηση θα πει αλληλεγγύη, το ξεκαθαρίζω αυστηρά, δεν μπαίνουν τέτοια διλήμματα σε εμάς, είναι αδιανόητα αυτά.».
Οι δηλώσεις του κ. Γραφάκου, αφενός φωτογραφίζουν την Πελοπόννησο, όπου πλέον το πρόβλημα των σκουπιδιών είναι εκρηκτικό, ενώ από την άλλη ευθυγραμμίζονται με τις πρόσφατες δηλώσεις του Γιώργου Αγραφιώτη, Γενικού Διευθυντή της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ό οποίος με δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό της Καλαμάτας Best tv για το πρόβλημα που έχει προκύψει με το φάκελο του έργου ΣΔΙΤ της Πελοποννήσου που καθυστερεί κατά τουλάχιστον μισό χρόνο την έναρξη κατασκευής του εκεί εργοστασίου, προανήγγειλε τη μεταφορά των σκουπιδιών στην Ήπειρο!
«Η μονάδα της Ηπείρου είναι στη διάθεση Δήμων της Πελοποννήσου που πραγματικά ασφυκτιούν να μεταφέρουν εκεί τα απορρίμματά τους για ένα μικρό χρονικό και περιορισμένο διάστημα εννοείται, εφόσον υπάρξει και η έγκριση του ΦΟΔΣΑ της Ηπείρου».
Αυτή την έγκριση του ΦΟΔΣΑ, ήρθε να παρακάμψει ο ΓΓ Απορριμμάτων κ. Γραφάκος, που προχθές δήλωσε ενώπιον των Αυτοδιοικητικών της Ηπείρου, πως «Μεταφορά απορριμμάτων μπορεί να γίνει υπό την προϋπόθεση ότι τα απορρίμματα στο γειτονικό Δήμο είναι στους δρόμους. Δεν τίθεται θέμα όταν έχεις επιλογή να είναι στους δρόμους μιας πόλης και σε ένα όμορο εργοστάσιο, δε μπαίνει δίλημμα, δεν μπαίνουν διλήμματα, δεν έχουν μπει από κανέναν. Στόχος δικός μας ήταν να αντιμετωπίζονται τα προβλήματα στην πηγή, στις κατά τόπους περιοχές».
Και για να το κάνει πιο ξεκάθαρο, πως δεν τίθεται θέμα συνεννόησης κι ότι η κυβέρνηση έχει προαποφασίσει την μεταφορά σκουπιδιών συνέχισε λέγοντας «Αυτοδιοίκηση θα πει αλληλεγγύη και η αλληλεγγύη είναι κάτι που χαρακτηρίζει το λαό μας. Δεν μπορώ να διανοηθώ Έλληνα πολίτη και πολίτη Ηπείρου να επιλέξει να υπάρχουν απορρίμματα στους δρόμους της Κέρκυρας αντί να διευκολυνθούν στη μέση περίοδο στο εργοστάσιο των Ιωαννίνων που δεν έχει και το τονάζ. Το ξεκαθαρίζω αυστηρά: δεν μπαίνουν τέτοια διλήμματα σε μας».
Αντιδράσεις
Στα λεγόμενα Γραφάκου, αντέδρασε έντονα τόσον ο Δήμαρχος Αρταίων, όσον και η Δήμαρχος Ν. Σκουφά, αφού τα υπολείμματα των «ξένων» σκουπιδιών μετά την επεξεργασία στα Γιάννενα, θα καταλήγουν στη Βλαχέρνα Άρτας.
Όμως δεν υπήρξαν αντιδράσεις από άλλους Δημάρχους της Ηπείρου, για δύο λόγους: ο ένας πως την επιβάρυνση θα κληθεί να αναλάβει ο ΧΥΤΑ Βλαχέρνας, ο δεύτερος πως υπάρχουν έντονες πιέσεις από την εταιρεία ΤΕΡΝΑ, λόγω του γεγονότος πως πολλοί Δήμοι της Ηπείρου δεν πηγαίνουν τα σκουπίδια τους στο εργοστάσιο διαχείρισης απορριμμάτων με αποτέλεσμα να μην μπορεί να καλυφθεί η ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα την οποία έχουν υπογράψει βάσει της αρχικής σύμβασης ότι θα παραδίδουν στο εργοστάσιο οι 18 Δήμοι της Ηπείρου, με αποτέλεσμα να μην «βγαίνει» η εταιρεία.
Εκεί βρίσκεται και το «πάτημα» ώστε να μεταφερθούν σκουπίδια από άλλες περιοχές, όπου οι τοπικές κοινωνίες και οι τοπικοί παράγοντες ΑΠΕΤΥΧΑΝ να συμφωνήσουν για το μέρος όπου θα γίνουν τα εργοστάσια επεξεργασίας.
Πλήν… Ηπειρωτών!!!
Το γεγονός είναι πως η σημερινή κυβέρνηση, έρχεται σαν συνέχεια όχι της προηγούμενης, αλλά της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, όταν πολλοί εκ των σημερινών πρωταγωνιστών της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ήταν πρωταγωνιστές και στην κυβέρνηση Σαμαρά, που σχεδίασε και υπέγραψε τις συμβάσεις για την επεξεργασία των απορριμμάτων σε πολλές περιοχές της Ελλάδος.
«Σε πανηγυρικό κλίμα, παρουσία των υπουργών Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη, Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη και του υφυπουργού Ανάπτυξης Νότη Μηταράκη, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της διαγωνιστικής διαδικασίας, για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Πελοποννήσου, διαδικασία στην οποία αναδείχτηκε ανάδοχος η εταιρεία «ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ».
Αυτό αναφέρονταν σε ρεπορτάζ από το aftodioikisi.gr από το έτος 2013. Όπως ανέφερε το ρεπορτάζ, «ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη (σ.σ. και τότε υπουργός και σήμερα υπουργός) χαρακτήρισε κομβικής σημασίας για την Ελλάδα τη διαχείριση των απορριμμάτων, λόγω απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων, αναβάθμισης της ποιότητας ζωής, αλλά και για λόγους πολιτισμού και, όπως ανέφερε, «είναι θέμα τιμής για τη χώρα η σωστή διαχείριση των απορριμμάτων». Ανέφερε ότι σε εξέλιξη βρίσκονται 12 διαφορετικά σχέδια σε όλη την Ελλάδα, προκειμένου η χώρα να είναι εντάξει με τις υποχρεώσεις της και πρόσθεσε πως η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι η πιο προβληματική σε όλη την Ελλάδα (…) Ο υπουργός σημείωσε ότι σύντομα ξεκινούν οι διαδικασίες περιβαλλοντικής αδειοδότησης, εντός του 2014 ξεκινούν οι μονάδες και τέλη του 2015 θα είναι έτοιμες, καλύπτοντας όλους τους νομούς της περιφέρειας Πελοποννήσου.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: όχι μόνο δεν είναι έτοιμες το 2015, αλλά φτάσαμε στο 2020 και μάλλον θα ξεκινήσουν το 2021. Εκτός αν επιλέξουν ως μόνιμη λύση να μεταφέρουν τα σκουπίδια της Πελοποννήσου στην Ήπειρο. Εξάλλου η ίδια εταιρεία είναι, τι ΤΕΡΝΑ στην Πελοπόννησο, τι ΤΕΡΝΑ στην Ήπειρο.
Τι άλλο είχε πεί ο κ. Χατζηδάκης το μακρινό 2013; «Υπογράμμισε ότι, εκτός Πελοποννήσου, βρίσκονται σε εξέλιξη άλλα 11 σχέδια που αφορούν στη διαχείριση απορριμμάτων και ειδικότερα για την Ήπειρο, την Κέρκυρα, τη Δυτική Μακεδονία, τη Δυτική Ελλάδα (που περιλαμβάνει 3 έργα) τις Σέρρες και 4 έργα που καλύπτουν το σύνολο της Αττικής. Αυτά τα σχέδια, είπε, προχωρούν και σύντομα θα έχουμε αποτελέσματα, καλύπτοντας το 40% της επικράτειας και το 55% του πληθυσμού της».
Ποια έργα από όλα αυτά ολοκληρώθηκαν; Μόνο στην Ήπειρο και αυτά χάριν της κατανόησης που επιδείχτηκε από την πλευρά των Ηπειρωτών και δεν υπήρξαν αντιδράσεις και κινητοποιήσεις, όπως στη Κέρκυρα, όπως στη Πελοπόννησο, όπως και αλλού.
Και σήμερα έρχονται να κυβερνήσουν ξανά, ο Χατζηδάκης, ο Μηταράκης, ο Γραφάκος και να ΕΠΙΒΑΛΟΥΝ, να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα της ΤΕΡΝΑ και των κατοίκων που ΔΕΝ ήθελαν να διαχειριστούν οι ίδιοι τα σκουπίδια τους, σε δικές τους περιοχές, αλλά τώρα ικανοποιούνται αν τα πάρουν ο Γραφάκος και οι άλλοι και τα πάνε αλλού.
Προσχήματα
Για την εξέλιξη αυτή, υπάρχουν τα προσχήματα πως δεν πηγαίνουν όλοι οι Δήμοι τα απορρίμματα στο εργοστάσιο της ΤΕΡΝΑ. Όμως αυτό συμβαίνει επειδή οι Δήμοι υποστηρίζουν ότι αδυνατούν να μεταφέρουν τα απορρίμματα στη μονάδα ΑΣΑ, λόγω της μη λειτουργίας των Σταθμών Μεταφόρτωσης. Σε αυτή τη βάσιμη αιτιολογία η απάντηση, ως φαίνεται, είναι να μεταφερθούν τα σκουπίδια της Κέρκυρας, της Πελοποννήσου και της Λευκάδας στο εργοστάσιο της ΤΕΡΝΑ, στα Γιάννενα.
Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή μπορεί να έχει πολλούς λόγους να μεταφέρει σκουπίδια στο Ελευθεροχώρι από κάθε περιοχή της χώρας… Η Ήπειρος όμως γιατί να συμφωνήσει σε κάτι τέτοιο; Τι θα γίνονταν αν οι Ηπειρώτες φέρονταν όπως οι Κερκυραίοι και οι Πελοπονήσιοι; Τι θα γίνονταν αν οι τοπικοί παράγοντες της Ηπείρου φέρονταν όπως οι Πελοπονήσιοι και οι Κερκυραίοι; Διότι η Ήπειρος υλοποίησε μια σειρά έργων διαχείρισης απορριμμάτων με βάση τον Περιφερειακό Σχεδιασμό και πλήρωσε αρκετά χρήματα με στόχο να λύσει τα προβλήματα της Ηπείρου και των Ηπειρωτών και όχι να γίνει χώρος εναπόθεσης σκουπιδιών για να μετατραπεί σε λύση για κάθε περιοχή της χώρας επειδή εκεί δεν είχαν τη βούληση να διαχειριστούν τα δικά τους απορρίμματα.
Υποσχέσεις
«Θα αναλάβει η ΤΕΡΝΑ να καθαρίσει τις χωματερές σε “Αγία Τριάδα” και “Άγιο Βλάση”;» ήταν το ρεπορτάζ στο www.kalimera-arkadia.gr την Τετάρτη, 04 Μαρτίου 2020.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, είχε προηγηθεί ενημέρωση από την εταιρεία ΤΕΡΝΑ για το έργο της ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων της Πελοποννήσου που ήταν το βασικό θέμα που συζητήθηκε στη συνεδρίαση του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, στο Πνευματικό Κέντρο της Τρίπολης.
Όπως αναφέρονταν στο ρεπορτάζ του kalimera-arkadia.gr «Παρόντες από την ΤΕΡΝΑ ήταν ο κ. Αγραφιώτης, ο project manager του έργου της Πελοποννήσου κ. Χαραλαμπίδης, ο Τεχνικός Διευθυντής κ. Πασχάλης και η Νομικός κα. Στράτζια.
Μετά από ερώτηση του Δημάρχου Καλαμάτας κ. Βασιλόπουλου, ο κ. Αγραφιώτης απάντησε ότι αυτή η συζήτηση πρέπει να γίνει με τον ΦΟΔΣΑ από την έναρξη λειτουργίας του έργου και μετά. «Πρόθεσή μας είναι να βοηθήσουμε, θα εξαντλήσουμε τη δυνατότητα για να απαλλάξουμε την περιοχή από δεματοποιημένα και συγκεντρωμένα σκουπίδια, στο μέτρο της τεχνικής μας δυνατότητας».
Αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα, το οποίο αφορά άμεσα την Τρίπολη, αφού είναι γνωστό ότι ακόμα κι όταν ξεκινήσει το μεγάλο έργο ΣΔΙΤ, θα υπάρχουν στην πόλη δύο μεγάλοι σκουπιδότοποι σε Αγία Τρίαδα και Άγιο Βλάση, ενώ σε εκκρεμότητα – ως αυτή τη στιγμή- είναι και το θέμα της αποκατάστασης του “Πλατώματος”.
Επομένως, αυτό το θέμα είναι σίγουρο ότι θα αποτελέσει θέμα συζήτησης ανάμεσα στον ΦΟΔΣΑ, την Περιφέρεια, τον Δήμο Τρίπολης και την ΤΕΡΝΑ για να δούμε τι μέλλει γεννέσθαι. Το ίδιο πρόβλημα βέβαια δεν το έχει μόνο η Τρίπολη, αλλά και πολλοί ακόμα δήμοι στην Πελοπόννησο».
Το θέμα λοιπόν, είναι, πως και με ποιόν τρόπο σκοπεύει η ΤΕΡΝΑ να «καθαρίσει» τα σκουπίδια από την Πελοπόννησο;
Ίσως την απάντηση την έχει ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος Μανώλης Γραφάκος, λέγοντας «Αυτοδιοίκηση θα πει αλληλεγγύη και η αλληλεγγύη είναι κάτι που χαρακτηρίζει το λαό μας. Δεν μπορώ να διανοηθώ Έλληνα πολίτη και πολίτη Ηπείρου να επιλέξει να υπάρχουν απορρίμματα στους δρόμους της Κέρκυρας αντί να διευκολυνθούν στη μέση περίοδο στο εργοστάσιο των Ιωαννίνων που δεν έχει και το τονάζ. Το ξεκαθαρίζω αυστηρά: δεν μπαίνουν τέτοια διλήμματα σε μας».
Ποια ήταν η απάντηση των Αυτοδιοικητικών της Ηπείρου;
Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε στα έργα που ήδη έχουν ολοκληρωθεί, τονίζοντας ότι αυτά προχώρησαν μέσα από συνεργασία και κάλεσε τον ΦΟΔΣΑ να προχωρήσει στην λειτουργία των Σταθμών Μεταφόρτωσης ώστε όλοι οι δήμοι να μεταφέρουν τα σκουπίδια τους στο εργοστάσιο.
Ευκαμψία και μείωση της γραφειοκρατίας εκεί όπου απαιτείται ώστε οι δήμοι να έχουν την δυνατότητα της αποτελεσματικότητας στην αποκομιδή των απορριμμάτων ζήτησε ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ. Οι υπηρεσίες καθαριότητας των δήμων με όσα ισχύουν σήμερα δύσκολα θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του νέου Εθνικού Σχεδίου που έχει ως προυποθέσεις την αύξηση της ανακύκλωσης και την διαχείριση των βιοαποβλήτων.
Ο Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Ηπείρου Νίκος Καλαντζής τόνισε ότι θα πρέπει να προβλεφθεί επιβράβευση των περιοχών και των πολιτών που έχουν συμμορφωθεί με τις ευρωπαικές απαιτήσεις και έκανε γνωστό ότι ο Φορέας πολύ σύντομα θα προχωρήσει στην δημοπράτηση της λειτουργίας των Σταθμών Μεταφόρτωσης.
Χρήστος Τσιρογιάννης: δεν επιθυμώ να γίνει η Άρτα ένας απέραντος σκουπιδότοπος
Για το συγκεκριμένο θέμα, δηλαδή την μεταφορά σκουπιδιών από την Κέρκυρα, την Πελοπόννησο ή από όπου αλλού, για το οποίο τοποθετήθηκε θετικά ο Γενικός Γραμματέας του Υπ. Περιβάλλοντος κ. Μανώλης Γραφάκος, η ΗΧΩ ζήτησε περισσότερες εξηγήσεις και διευκρινήσεις από τον Δήμαρχο Αρταίων Χρήστο Τσιρογιάννη.
«Ζήτησα από τον κ. Γραφάκο, την επιβράβευση του Περιφερειακού ΦΟΔΣΑ μιας και η Περιφέρεια Ηπείρου και ο ΦΟΔΣΑ έκανε γρήγορα βήματα για την κατασκευή του εργοστασίου, το κλείσιμο των χωματερών, την δημιουργία των σταθμών μεταφόρτωσης απορριμμάτων (ΣΜΑ ) και των μονάδων επεξεργασίας βιοαποβλήτων, προκειμένου να πετύχει την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων της σε αντίθεση με άλλες περιοχές», μας είπε ο Δήμαρχος Αρταίων, για το τι ζήτησε από τον Γενικό Γραμματέα του Υπ. Περιβάλλοντος κ.Μανώλη Γραφάκο.
Προηγήθηκε όμως ένας έντονος διάλογος, μεταξύ του ΓΓ Περιβάλλοντος και του Δημάρχου με αφορμή την τοποθέτηση του κ. Γραφάκου, πως δεν λέει όχι στη μεταφορά σκουπιδιών από άλλες περιοχές της Ελλάδας, στο εργοστάσιο στα Γιάννενα. «Στην τοποθέτηση μου, δήλωσα ότι δεν είμαι καθόλου σύμφωνος για την μεταφορά του υπολείμματος των απορριμμάτων στο ΧΥΤΥ Βλαχέρνας, διότι δεν επιθυμώ να γίνει η Άρτα ένας απέραντος σκουπιδότοπος» σημειώνει ο Χρήστος Τσιρογιάννης.
Όμως όπως επισημαίνει, «Δεν τίθεται θέμα να μην βοηθήσουμε τους «γείτονες μας» αλλά σήμερα, είναι η Κέρκυρα και η Λευκάδα, αύριο θα είναι η Καλαμάτα και ούτω καθεξής. Άλλωστε είναι σε όλους γνωστό ότι στην Κέρκυρα υπάρχει έτοιμος ΧΥΤΥ, στην Λεύκιμμη, όπου εκεί δεν μεταφέρονται τα σκουπίδια της Κέρκυρας λόγω τοπικών αντιδράσεων..».
Οι δηλώσεις του κ. Τσιρογιάννη στην ΗΧΩ έχουν ως εξής:
ΕΡΩΤ: κ. Δήμαρχε στην πρόσφατη επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα του Υπ. Περιβάλλοντος κ.Μανώλη Γραφάκου, δηλώσατε ότι δεν επιθυμείτε να μεταφερθεί το υπόλειμμα των σκουπιδιών της Κέρκυρας και της Λευκάδας στο ΧΥΤΥ Βλαχέρνας ;
ΑΠΑΝΤ.: Ναι πράγματι, στην πρόσφατη επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Περιβάλλοντος κ. Μανώλη Γραφάκου, στα Γιάννενα, ακούστηκε ότι υπάρχει πρόθεση να μεταφερθούν τα σκουπίδια της Κέρκυρας και της Λευκάδας, στην μονάδα επεξεργασίας αστικών αποβλήτων (ΜΕΑ) στην Ήπειρο και από εκεί το υπόλειμμα, δηλαδή το 40% των απορριμμάτων, να μεταφερθεί στο Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) Βλαχέρνας. Στην τοποθέτηση μου, δήλωσα ότι δεν είμαι καθόλου σύμφωνος για την μεταφορά του υπολείμματος των απορριμμάτων στο ΧΥΤΥ Βλαχέρνας, διότι δεν επιθυμώ να γίνει η Άρτα ένας απέραντος σκουπιδότοπος.
Άλλωστε, θα έπρεπε να ερωτούνται οι Τοπικές Κοινωνίες για θέματα που τους αφορούν και να μην αποφασίζουν άλλοι ερήμην τους …
ΕΡΩΤ: Εσείς πότε θα ήσασταν θετικός σε κάτι τέτοιο;
ΑΠΑΝΤ.: Θα ήμουν θετικός ως Ηπειρώτης Δήμαρχος, στο ενδεχόμενο ότι τα απορρίμματα που θα μεταφερθούν θα είναι για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και μόνο από άλλους Δήμους της Ηπείρου, μέχρι να υλοποιηθούν τα απαραίτητα έργα επέκτασης των κυττάρων, στους δι κούς τους ΧΥΤΥ δηλαδή, του Ελληνικού και του Καρβουναρίου.
Δεν τίθεται θέμα να μην βοηθήσουμε τους «γείτονες μας» αλλά σήμερα, είναι η Κέρκυρα και η Λευκάδα, αύριο θα είναι η Καλαμάτα και ούτω καθεξής. Άλλωστε είναι σε όλους γνωστό ότι στην Κέρκυρα υπάρχει έτοιμος ΧΥΤΥ, στην Λεύκιμμη, όπου εκεί δεν μεταφέρονται τα σκουπίδια της Κέρκυρας λόγω τοπικών αντιδράσεων..
ΕΡΩΤ: Πως σας φάνηκε το «Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων από τον Γενικό Γραμματέα του Υπ. Περιβάλλοντος ;
ΑΠΑΝΤ.: Θεωρώ πως είναι προς την σωστή κατεύθυνση και με τη εφαρμογή του θα βοηθήσει σημαντικά στην προστασία του Περιβάλλοντος, στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών και στην μείωση των δημοτικών τελών μέσω της ανακύκλωσης και της διαλογής στην πηγή.
ΕΡΩΤ: Ζητήσατε κάτι συγκεκριμένο από τον κ. Γραφάκο ;
ΑΠΑΝΤ.: Ζήτησα από τον κ. Γραφάκο, την επιβράβευση του Περιφερειακού ΦΟΔΣΑ μιας και η Περιφέρεια Ηπείρου και ο ΦΟΔΣΑ έκανε γρήγορα βήματα για την κατασκευή του εργοστασίου, το κλείσιμο των χωματερών, την δημιουργία των σταθμών μεταφόρτωσης απορριμμάτων (ΣΜΑ ) και των μονάδων επεξεργασίας βιοαποβλήτων, προκειμένου να πετύχει την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων της σε αντίθεση με άλλες περιοχές. Ζήτησα λοιπόν, το Υπουργείο να επιβραβεύσει τον Περιφερειακό ΦΟΔΣΑ, δίνοντας του επιχορήγηση ή χρηματοδοτώντας τον για υποδομές και εξοπλισμό. Όλο αυτό που σας προανέφερα θα έχει ως αποτέλεσμα μειωμένες εισφορές των μελών – Δήμων προς τον Φορέα και άρα μειωμένα δημοτικά τέλη για όλους τους Ηπειρώτες.