Σπύρου Νεραϊδιώτη «ΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ»

Σάββατο 8 Αυγούστου, 8.00 μ. μ., στη Νεράιδα

Το βιβλίο του Σπύρου Νεραϊδιώτη «ΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ – Έκφραση κι άγγιγμα ψυχής, άρωμα κι έρωτας ζωής» παρουσιάζουν το Σάββατο 8 Αυγούστου και ώρα 8.00 μ. μ. στην πλατεία της Νεράιδας ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νεράιδας «Η Αγία Κυριακή», το Περιοδικό «Ο Γκλαβάς της Νεράιδας» και ο Λαογραφικός Όμιλος «ΤΑ ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ».
Το βιβλίο και τον συγγραφέα παρουσιάζουν η Αθανασία (Νάνσυ) Ζάχου, φιλόλογος, και ο Πάνος Καραγιώργος, δικηγόρος. Την εκδήλωση χαιρετίζουν ο Παύλος Αθανασιάδης, Πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Νεράιδας «Η Αγία Κυριακή», και ο Χρήστος Μαντέλος, πρώην αρχισυντάκτης περιοδικού «Ο Γκλαβάς της Νεράιδας». Προλογίζει και συντονίζει ο Δημήτρης Βλαχοπάνος, φιλόλογος – συγγραφέας.

Η εκδήλωση διανθίζεται με την προβολή ολιγόλεπτου βίντεο με ήχους και εικόνες της ορεινής πατρίδας. Το βίντεο επιμελήθηκε η Γενική Γραμματέας του Λαογραφικού Ομίλου «ΤΑ ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ» Ερμιόνη Ζέρβα.
Με το νέο του βιβλίο ο Σπύρος Νεραϊδιώτης ανασύρει τη μαγεία του πανηγυριού ενός άλλου καιρού, κοντινού και ταυτόχρονα μακρινού, και αναπολεί νοσταλγικά, προσπαθώντας να το μοιραστεί με τον αναγνώστη του, ό,τι ομορφότερο και υπέροχο έπλασαν οι λαϊκοί άνθρωποι σε στιγμές μιας ιδιαίτερης συλλογικής έκφρασης και μιας έντονης συναισθηματικής φόρτισης. Ο συγγραφέας επιμένει να κρατά αναμμένο το χλομό φως των λύχνων που έφεγγαν πάνω από τις κουρασμένες μορφές των ανθρώπων εκείνων των καιρών.

Ανασχηματισμός: Πέντε μόνο αλλαγές στην κυβέρνηση

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε τον ανασχηματισμό με τα νέα πρόσωπα, αλλά και όσους αναβαθμίζονται στο κυβερνητικό σχήμα.
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμπληρώνει το κυβερνητικό σχήμα, το οποίο παραμένει σταθερό ως προς τον αριθμό και τη μεταρρυθμιστική πολιτική του κατεύθυνση.
Με τις επιλογές του υπογραμμίζει τους στρατηγικούς άξονες που αφορούν το παρόν και το μέλλον της Πατρίδας μας. Και επιφέρει λειτουργικές βελτιώσεις στους τομείς Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας, Υγείας και Περιβάλλοντος.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρωθυπουργός αποφάσισε:
-Την αναβάθμιση του Υφυπουργού Οικονομικών κ. Θεόδωρου Σκυλακάκη, σε Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, αρμόδιο για τη Δημοσιονομική Πολιτική.
-Την αναβάθμιση του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Νίκου Παπαθανάση, σε Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιο για τις Ιδιωτικές Επενδύσεις και τις Συμπράξεις του Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.
-Την τοποθέτηση του κ. Παναγιώτη Τσακλόγου στη θέση του Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδιου για τα θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης.
-Την τοποθέτηση της κας Ζωής Ράπτη, βουλευτή Β1 Βόρειου Τομέα Αθηνών, σε θέση Υφυπουργού Υγείας, αρμόδιας για τα θέματα Ψυχικής Υγείας.
-Την τοποθέτηση του κ. Νικόλαου Ταγαρά, βουλευτή Κορινθίας, στη θέση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρμόδιου για θέματα Προστασίας του Περιβάλλοντος.

Διαμαρτυρία Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ηγουμενίτσας για το Τελωνείο Μαυροματίου
Το Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας ενώνει τη φωνή του, με τους φορείς της Θεσπρωτίας και διαμαρτύρεται έντονα για το κλείσιμο του τελωνείου στο Μαυρομάτι.
Το τελωνείο Μαυροματίου αποτελεί μία σημαντική πύλη εισόδου – εξόδου με τη Νότια Αλβανία και το σφράγισμά του έχει επιπτώσεις στην οικονομία και την κοινωνία, αφού εμποδίζεται η διέλευση των ανθρώπων και των εμπορευμάτων.
Την ίδια στιγμή πληθαίνουν τα ερωτηματικά για τους λόγους που ελήφθη η απόφαση του κλεισίματος, όταν στα άλλα τελωνεία Κακαβιάς και Κρυσταλλοπηγής η διέλευση γίνεται απρόσκοπτα και χωρίς υγειονομικούς ελέγχους.
Ζητάμε την άμεση λήψη απόφασης για επαναλειτουργία του τελωνείου Μαυροματίου με την ταυτόχρονη παρουσία κλιμακίων του ΕΟΔΥ που θα εκτελούν τους ενδεδειγμένους ελέγχους για τη παρεμπόδιση της μετάδοσης του κορωνοϊού.
Με αυτό τον τρόπο και την υγεία προασπίζουμε και την οικονομία εξυπηρετούμε.
Το παρόν ψήφισμα να αποσταλεί στα αρμόδια Υπουργεία.

Πρωτάθλημα Στίβου στο Εθνικό Στάδιο Ιωαννίνων
Η Επιτροπή Διοίκησης του ΠΕΑΚΙ, συγχαίρει τους αθλητές, τις αθλήτριες, τους προπονητές και τις Διοικήσεις όλων των Σωματείων, που συμμετείχαν για τρεις ημέρες στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα Στίβου Εφήβων Νεανίδων (Κ20), που έγινε στο Εθνικό Στάδιο Ιωαννίνων «Οι Ζωσιμάδες».
Η διοργάνωση του Πανελληνίου Πρωταθλήματος με τη συμμετοχή περίπου 1.300 αθλητών, προπονητών και παραγόντων Σωματείων απ’ όλη την Ελλάδα, με την τήρηση όλων των μέτρων υγιεινής, σε μια δύσκολη συγκυρία για όλη τη χώρα, αποτέλεσε για όλους μας μια εξαιρετική ευκαιρία προβολής των Ιωαννίνων και στήριξης της τοπικής οικονομίας.
Παράλληλα, ως Επιτροπή Διοίκησης, θεωρούμε πως η άρτια διοργάνωση των αγώνων και οι εξαιρετικά υψηλές επιδόσεις, βάζουν και πάλι την πόλη μας στον «χάρτη» των μεγάλων διοργανώσεων και στον κλασικό αθλητισμό.
Ενδεικτικά σημειώνουμε πως το τριήμερο στους «Ζωσιμάδες», έγινε ένα Παγκόσμιο ρεκόρ στον ακοντισμό Νεανίδων (63.96 μ), ένα πανελλήνιο ρεκόρ στο μήκος Νεανίδων (6.71 μ)., ένα πανελλήνιο ρεκόρ στο βάδην Νεανίδων (46΄ 21΄΄ 46) και ένα πανελλήνιο ρεκόρ στα 400 μ. με εμπόδια Κορασίδων (59΄΄ 17).

*Με εντολή του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος απέστειλε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, υλικό αναρτήσεων στο διαδίκτυο προς ενημέρωση και ποινική αξιολόγηση.
Στις αναρτήσεις γίνονται αναφορές σε μη εφαρμογή των μέτρων περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.
Σύμφωνα με δήλωση του Υπουργού : «θα πάρουμε όλα τα νόμιμα μέτρα ώστε να μην απειληθεί η δημόσια υγεία από παραπληροφόρηση ή θεωρίες συνωμοσίας που έχουν αρχίσει και κυκλοφορούν στο διαδίκτυο. Ο κορωνοϊός δεν προσφέρεται για εκκλήσεις ανυπακοής ή για σενάρια συνωμοσίας. Σε κάθε ενέργεια, σε κάθε πράξη μας, να κυριαρχεί η ευθύνη και η συναίσθηση των συνεπειών για τους συμπολίτες μας. Η πολιτεία δεν θα επιτρέψει την δημιουργία εστιών κινδύνου της δημόσιας υγείας, από ανεύθυνες κοινωνικά συμπεριφορές.»

*Εξιχνιάστηκε από την Ομάδα Δημόσιας Ασφάλειας του Τμήματος Ασφάλειας Πρέβεζας κλοπή από εξοχική κατοικία στο Κανάλι Πρέβεζας. Για την υπόθεση ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία ενός ημεδαπού, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή.
Ειδικότερα, όπως καταγγέλθηκε, το μεσημέρι της 28-07-2020, έλαβε χώρα κλοπή σε εξοχική κατοικία στο Κανάλι Πρέβεζας, από όπου αφαιρέθηκαν χρηματικό ποσό και δύο κινητά τηλέφωνα.
Η μεθοδική έρευνα των αστυνομικών οδήγησε στην ταυτοποίηση του ημεδαπού για την εμπλοκή του στην υπόθεση, ενώ στην κατοχή του βρέθηκαν τα δύο κινητά τηλέφωνα, τα οποία κατασχέθηκαν και αποδόθηκαν στον ιδιοκτήτη τους.
Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πρέβεζας.

*Συνελήφθη χθες (02-08-2020) το πρωί στην Ηγουμενίτσα, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, αλλοδαπός, διότι όπως προέκυψε από τον αστυνομικό έλεγχο είχε εισέλθει παράνομα στην χώρα, ενώ σε βάρος του εκκρεμούσαν:
•διοικητικό μέτρο απαγόρευσης εισόδου σε έδαφος Schengen και
•απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Τρικάλων με την οποία καταδικάστηκε σε χρηματική ποινή 3.000 ευρώ για παράβαση της νομοθεσίας περί αλλοδαπών.

Επανέρχεται το δικαίωμα αναστολής συμβάσεων εργασίας
Με απόφαση από το υπουργείο Εργασίας και το υπουργείο Οικονομικών, επανέρχεται το δικαίωμα αναστολής συμβάσεων εργασίας στις επιχειρήσεις συγκεκριμένων κλάδων, για τον Αύγουστο.
Συγκεκριμένα, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, στο πλαίσιο της κλιμάκωσης των μέτρων προστασίας από την πανδημία που έλαβε πριν λίγο η Πολιτική Προστασία, δίνει ξανά τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις της εστίασης, του πολιτισμού και του αθλητισμού, να θέτουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους από 1.8.2020 μέχρι και 31.8.2020.