Το άλλο με τον… πρωτογενή!!!

Όλα τα τελευταία 7-8 χρόνια, όταν καταλάβαμε πως η οικονομία που ξέραμε πέθανε, άρχισε μια συζήτηση για το… «άλλο» μοντέλο της ανάπτυξης! Άνθρωποι που δεν είχαν βγει ποτέ απ’ τα γραφεία, που κοψομεσιάζονταν από καφέ σε μπαρ κι από ψητοπωλείο σε γκουρμεδιάρικο, έδειχναν το δρόμο προς τα χωράφια!!!

Ιδού, έλεγαν, ο πρωτογενής τομέας… κάθονται άνεργοι, (όσοι έχασαν τις δουλειές τους) κι αντί να πάνε στα χωράφια να σπείρουν, να φτιάξουν πρόβατα, να φυτέψουν ελιές… περιμένουν επιδόματα!!!

Αντί όμως να αλλάξει ο κόσμος που χτυπήθηκε απ’ τα μνημόνια του Γιώργου ή ΓΑΠ και των Σαμαροβενιζέλων, μοντέλο ανάπτυξης, άλλαξε μοντέλο παράταξης… πήγαν όλοι μαζί και ψήφισαν Τσίπρα! Και φυσικά, ανταμείφθηκαν με ένα σωρό επιδόματα…

Ο κορωνοϊός, δεν μας άφησε να «απολαύσουμε» το μοντέλο ανάπτυξης χωρίς τους Γερμανούς και τους Γερμανοτσολιάδες… πλάκωσε νωρίς και διέλυσε τα όνειρα του Κυριάκου… αν τέλος πάντων, είχε όνειρα για… άλλο «μοντέλο ανάπτυξης».

Πάντως, αυτή η μπούρδα για τον πρωτογενή τομέα, δεν έπιασε τόπο… καθότι πλάκωσαν με τις φορολογίες οι Τσακαλώτοι κι όσοι δεν άντεξαν λάκισαν… όσοι έμειναν μέσα, έφτιαξαν κι άλλα…

Τώρα, ξανάρχισε το ίδιο παραμυθάκι… να αλλάξουμε το μοντέλο της μονοκαλλιέργειας του τουρισμού και να πάμε ξανά στα φασόλια και τα κρεμμύδια… ποιος να πάει;

Όπως λέει ο Δημήτρης Ευθυμάκης στο protagon, «υποτίθεται ότι αυτό τον καιρό, ο κορονοϊός μας διδάσκει ότι δεν είναι λογικό να υπάρχουν ολόκληρες περιοχές που ζουν αποκλειστικά από τον τουρισμό. Οι άνθρωποι αυτοί είτε πρέπει να κάνουν κάτι άλλο παράλληλα με τον τουρισμό είτε ένα κομμάτι του πληθυσμού πρέπει να βρει κάποια άλλη ασχολία στον πρωτογενή ή δευτερογενή τομέα».

«Τα τελευταία 40 χρόνια, τα τρία εκατομμύρια των τουριστών των νησιών αυτών τρώνε ντομάτες από την κεντρική λαχαναγορά Αθηνών και φιλέτα από την κρεαταγορά Αθηνών που ξεφορτώνονται κάθε μέρα από τα καράβια. Αν λοιπόν ο Δωδεκανήσιος που δεν θα γίνει ξενοδόχος, γκαρσόνι ή σουβενιρατζής δεν κατασκευάσει μικροτσίπ ή ρομπότ για εξαγωγή, λογικά πρέπει να επιστρέψει στο φύτεμα της ντομάτας ή να αγοράσει τρία μοσχάρια, όπως ο παππούς του» λέει ο Ευθυμάκης.

Και επισημαίνει: «Πλάκα κάνουμε; Η επιστροφή στην πρωτογενή παραγωγή, έστω και στην πλέον σύγχρονη και εξελιγμένη, θέλει μια γενιά. Αυτός που θα βάλει την ντομάτα ή την πατάτα στο χωράφι, ακόμα κι αν δεν την καλλιεργεί με τσαπί σαν τον παππού του, αλλά με drones και υπολογιστές, πρέπει πρώτα απ’ όλα να μάθει να ξεχωρίζει την ντομάτα απ’ την πατάτα και τη μελιτζάνα από την πιπεριά (για το φυτό ομιλώ…).

Φυσικά, αυτά δεν γίνονται… ο πρωτογενής τομέας, είναι γαλέρα. Οπότε, ο Κυριάκος, αν θέλει να τη βγάλει καθαρή, ας επεξεργαστεί κάνα πρόγραμμα με επιδόματα μέχρι να φύγει ο κορωνοϊός…

Μετά, βουρ ο καθένας στο πόστο του… άλλος στη λάντζα, άλλος στο σερβίς, άλλος στη ψησταριά, άλλος στο μηχανάκι… λίγα τα λεφτά, αλλά ξεκούραστα!

Καθότι, πατριώτη, ένας αρχιτέκτων, μπορεί να γίνει άνετα ντελιβεράς… αγρότης όμως δεν γίνεται ο πάσα ένας… άλλο μεταφέρω πίτσα 4 εποχές κι άλλο παλεύω με τα βάτα και τις… μουχρίτσες!!!

Ν.Α.Σ.