Τι δείχνει ο χάρτης του ΕΟΔΥ, για τα κρούσματα κορωνοϊού
-Σκληραίνουν τα κυβερνητικά μέτρα
-Σε 15 περιοχές τα μαγαζιά θα κλείνουν τα μεσάνυχτα
-Ακυρώθηκε η 85η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης
Σε ισχύ τέθηκε το κλείσιμο των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, λόγω των μέτρων για τον κορωνοϊό, ενώ μετά τη σύσκεψη κυβέρνησης και επιδημιολόγων, αποφασίστηκαν επιπλέον μέτρα το επόμενο διάστημα, ώστε να περιοριστεί, κατά το δυνατόν, η εξάπλωση του κορωνοϊού, που για μία εβδομάδα καταγράφει τριψήφια νούμερα στην Ελλάδα.
Προς το παρόν, η Άρτα μένει εκτός λίστας ΕΟΔΥ, με τους τοπικούς παράγοντες να συνιστούν προσοχή σε όλους για να μείνει η περιοχή μας καθαρή από κρούσματα και να αποφύγουμε περιπέτειες.
Χωρίς παζάρι
Ήδη ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης στα πλαίσια της προστασίας του τοπικού πληθυσμού από έκθεση στον κορωνοϊό, αποφάσισε να μην πραγματοποιηθούν φέτος το Παζάρι και η Έκθεση.
«Η πανδημία έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα, τόσο σε επίπεδο υγειονομικής διαχείρισης, όσο και σε επίπεδο οικονομίας. Υπό το βάρος των δεδομένων αυτών και σκεπτόμενοι το συμφέρον του τόπου μας μακροπρόθεσμα, εισηγούμαστε να μην πραγματοποιηθεί φέτος η Πανελλήνια Έκθεση και η Εμποροπανήγυρη Άρτας. Για όλους εμάς που αγωνιούμε για την προστασία της δημόσιας υγείας αλλά και την στήριξη της τοπικής μας οικονομίας, είναι προφανές ότι φέτος δεν πρέπει να γίνει η Εμποροπανήγυρη και η Έκθεση στην Άρτα » ανέφερε σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης.
«Θα χρησιμοποιήσουμε τον χρόνο της “ανάπαυλας” για την βελτίωση και την εξέλιξη του θεσμού. Η πανδημία έχει δημιουργήσει ιδιαιτερότητες και νέα δεδομένα. Τα μέτρα είναι αυστηρά αλλά κρίνονται από τους ειδικούς επιβεβλημένα» πρόσθεσε ο Πρόεδρος της ΑΔΑΕ ΟΤΑ, Μιχάλης Κοτσαρίνης.
Μήνυμα Καχριμάνη
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, σε μήνυμά του, απευθύνει έκκληση προς όλους τους κατοίκους, αλλά και τους επισκέπτες στην περιοχή μας, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί το επόμενο χρονικό διάστημα. Στο μήνυμά του ο Περιφερειάρχης Ηπείρου αναφέρει:
«Αγαπητοί συμπολίτες! Η αυξητική τάση των κρουσμάτων covid-19, δεν επιτρέπει κανέναν εφησυχασμό! Στην Ήπειρο έχουμε τέσσερα νέα κρούσματα. Είναι δυο ηλικιωμένοι, ένα άτομο από γειτονική χώρα κι ένα άτομο από την Βόρεια Ελλάδα που είχε έρθει για ολιγοήμερες διακοπές. Θα ήθελα να απευθύνω έκκληση προς όλους τους κατοίκους, αλλά και τους επισκέπτες στην περιοχή μας, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί το επόμενο χρονικό διάστημα, οπότε κι αναμένεται να κορυφωθούν οι μετακινήσεις προς τις παραθαλάσσιες περιοχές και τα χωριά! Κρατάμε όλοι τις αποστάσεις, αποφεύγουμε τον συνωστισμό, αποφεύγουμε τους χώρους με πολυκοσμία, φοράμε μάσκες, για να προφυλάξουμε τον εαυτό μας και τους συνανθρώπους μας, ειδικά τις ευπαθείς ομάδες!
Απευθύνομαι στους νέους, ζητώντας τους να είναι πολύ προσεκτικοί, ειδικά στους χώρους διασκέδασης, αποφεύγοντας τον συνωστισμό. Όλοι, πρέπει να δειξουμε στην πράξη υπευθυνότητα και να τηρούμε τις οδηγίες, για να κρατήσουμε ασφαλή την Ήπειρο».
Κλείσιμο των μπαρ
Ένα από τα νέα μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση είναι το κλείσιμο των μπαρ, κλαμπ και εστιατορίων, το οποίο ισχύει από σήμερα τα μεσάνυχτα. Δεν ισχύει ωστόσο σε όλη τη χώρα, αλλά σε περιοχές που υπάρχει υψηλό ιικό «φορτίο», κοινώς πολλά κρούσματα.
Από προχθές λοιπόν, από τις 12 τα μεσάνυχτα ως τις 7 το πρωί, θα παραμένουν κλειστά κλαμπ, μπαρ και εστιατόρια, στις εξής περιοχές:
-Τις Περιφέρειες Κρήτης, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης
-Τις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Λάρισας και Κέρκυρας
-Τους Δήμους Μυκόνου, Πάρου, Σαντορίνης, Βόλου, Κατερίνης, Ρόδου, Αντιπάρου, Ζακύνθου, Κω.
Η απαγόρευση δεν αποκλείεται να επεκταθεί σε άλλες περιοχές ή και οριζόντια, ανάλογα με την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση.
Παράλληλα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε και μία σειρά από άλλα μέτρα, όπως η ακύρωση της 85ης ΔΕΘ, η οποία δεν θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά μετά το 1951, όταν και επανεκκίνησε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
1ον: Η προγραμματισμένη για το διάστημα 5-13 Σεπτεμβρίου 2020, 85η Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης δεν θα πραγματοποιηθεί. Ο πρωθυπουργός θα παραβρεθεί στη Θεσσαλονίκη με την καθιερωμένη ομιλία, που θα εκφωνήσει στις 5 Σεπτεμβρίου σε περιορισμένο ακροατήριο.
2ον: Με βάση την πορεία και την αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων αποφασίστηκε ότι από τις 17/8 για την είσοδο στην Ελλάδα καθίσταται υποχρεωτική η προσκόμιση αρνητικού τεστ μοριακού ελέγχου για τον κορωνοϊό (PCR test), που θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν, για όσους ταξιδεύουν με πτήσεις από τις εξής χώρες: Σουηδία, Τσεχία, Βέλγιο, Ισπανία και Ολλανδία.
3ον: Σε ό,τι αφορά τα χερσαία σύνορα, από τις 17/8 καθίσταται υποχρεωτική η προσκόμιση αρνητικού τεστ μοριακού ελέγχου (PCR test) για όλους τους εισερχόμενους από τα χερσαία σύνορα. Το τεστ θα πρέπει επίσης να έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν από την είσοδο στην Ελλάδα. Η υποχρέωση προσκόμισής του συμπεριλαμβάνει επίσης τους Ελληνες πολίτες και τους έχοντες άδειες διαμονής. Το τεστ πρέπει να έχει διενεργηθεί στη χώρα προέλευσης και όχι στην Ελλάδα.
4ον: Από τις 16/8 μπαίνει πλαφόν στον επιτρεπόμενο αριθμό εισερχομένων από το συνοριακό φυλάκιο της Κακαβιάς. Συγκεκριμένα, από τις 16/8 θα επιτρέπεται η διέλευση 750 ατόμων την ημέρα.
5ον: Αναστέλλεται σε ολόκληρη τη χώρα κάθε δημόσια εκδήλωση στην οποία οι συμμετέχοντες είναι όρθιοι, περιλαμβανομένων συναυλιών και παραστάσεων.
Υπάρχει plan b
Παράλληλα, οι επιδημιολόγοι δεν αποκλείουν το σενάριο για περαιτέρω μέτρα εν όψει Δεκαπενταύγουστου. Μάλιστα, τονίζουν πως αυτά τα μέτρα είναι απαραίτητο να ληφθούν, καθώς ανησυχούν πως η κατάσταση θα χειροτερέψει αν δεν τηρηθούν τα απαραίτητα μέτρα. Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Χ. Γώγος ανέφερε ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες είναι απαραίτητα «ώστε να προχωρήσουμε με αυτά τα ηπιότερα μέτρα σε σχέση με τα οριζόντια μέτρα», που, όπως ο ίδιος αποκάλυψε, είναι στο τραπέζι και μπορεί να ακολουθήσουν.
Ένα άλλο μέτρο που συζητείται, όπως ο ίδιος ανέφερε, είναι ο περαιτέρω περιορισμός του αριθμού των ανθρώπων που συγκεντρώνονται σε μια περιοχή, ενώ ανάλογα με την πορεία της επιδημίας υπογράμμισε πως υπάρχουν και άλλα μέτρα που φτάνουν σε πιο επώδυνες καταστάσεις.
Ο χάρτης των κρουσμάτων κορωνοϊού
Την Δευτέρα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε άλλα 126 κρούσματα κορωνοϊού, με το σύνολο μέσα σε μία εβδομάδα να έχει ξεπεράσει τα 1.000. Σύμφωνα με τον χάρτη του ΕΟΔΥ, τα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο καταγράφονται στις εξής περιοχές:
-10 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
-26 εισαγόμενα κρούσματα, εκ των οποίων 17 εντοπίστηκαν σε μετανάστες που αφίχθησαν στη Μυτιλήνη,
-38 κρούσματα στην Π.Ε. Αττικής, εκ των οποίων τουλάχιστον τα μισά είχαν στενή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα ή ιστορικό πρόσφατο ταξιδιού στο εσωτερικό της χώρας,
-18 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων περισσότερα από τα μισά είχαν στενή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα,
-1 κρούσμα στην Π.Ε. Βοιωτίας,
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Δωδεκανήσου,
-1 κρούσμα στην Π.Ε. Εβρου,
-3 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου Κρήτης,
-1 κρούσμα στην Π.Ε. Ηλείας,
-1 κρούσμα στην Π.Ε. Καβάλας,
-3 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς,
-2 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας,
-2 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας,
-5 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας,
-3 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας,
– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας,
-1 κρούσμα στην Π.Ε. Πρεβέζης,
-1 κρούσμα στην Π.Ε. Σερρών,
-2 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων,
-3 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής, 2 εκ των οποίων συνδέονται με συρροή κρουσμάτων στο εργοστάσιο ελαιουργίας.