Αυξάνονται τα κρούσματα καταρροϊκού πυρετού σε αιγοπρόβατα και βοοειδή
Κρούσματα καταρροϊκού πυρετού, μιας νόσου που πλήττει αιγοπρόβατα και βοοειδή, έχουν εντοπιστεί το τελευταίο χρονικό διάστημα στις περιοχές της Θεσσαλονίκης, της Πέλλας, της Χαλκιδικής και της Πιερίας.
Την ίδια στιγμή αυξάνονται οι εστίες του καταρροϊκού πυρετού και σε άλλες περιφερειακές ενότητες και περιφέρειες της χώρας.
Σύμφωνα με την κτηνίατρο στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και πρόεδρο της Πανελλήνιας Ενωσης Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων, Μήνα Μπόρη, από τα μέσα Αυγούστου, οπότε είχαν καταγραφεί δεκαοκτώ εστίες καταρροϊκού πυρετού στην ηπειρωτική Ελλάδα, μέχρι σήμερα έχουν εμφανιστεί νέες εστίες, ενώ οι τρόποι αντιμετώπισης της κατάστασης έχουν εξεταστεί σε συσκέψεις στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Η κ. Μπόρη διευκρινίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι ο καταρροϊκός πυρετός δεν είναι ζωοανθρωπονόσος, δηλαδή δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο, σε περίπτωση κρούσματος δεν επιβάλλεται υποχρεωτική θανάτωση του κοπαδιού, ενώ ο περιορισμός της νόσου γίνεται μέσω του περιορισμού των μετακινήσεων των ευαίσθητων στη νόσο ειδών ζώων. Ειδικότερα, σύμφωνα με τη νομοθεσία, ορίζονται ζώνες ελέγχου σε ακτίνα είκοσι χιλιομέτρων από κάθε εστία, προστασίας σε ακτίνα εκατό χιλιομέτρων και επιτήρησης σε ακτίνα εκατόν πενήντα χιλιομέτρων. Οι μετακινήσεις απαγορεύονται για 21 ημέρες, στη ζώνη ελέγχου με εξαίρεση τα ζώα που προορίζονται για άμεση σφαγή. Οι μετακινήσεις ζώων στις ζώνες προστασίας ή επιτήρησης μπορεί να επιτραπούν από την αρμόδια αρχή, με την προϋπόθεση ότι τα ζώα που πρόκειται να μετακινηθούν δεν εμφανίζουν κανένα κλινικό σύμπτωμα καταρροϊκού πυρετού του προβάτου κατά την ημέρα της μεταφοράς. Ωστόσο απαγορεύεται η έξοδος ζώων από τη ζώνη προστασίας με συγκεκριμένες εξαιρέσεις.