ΕΠΙΚΑΙΡΕΣ οι μελέτες για αρδευτικά έργα και οριοθέτηση Αράχθου

Με 600 χιλ. ευρώ για το Πέτα – Κομπότι
Με 1,2 εκατομ. ευρώ για τα αρδευτικά πεδιάδας
Επαναφορά «πλημμύρας 100 χρόνων» για Άραχθο

Βασίλης Ψαθάς: πρωταρχικός μας στόχος η κατασκευή υποδομών

Τρείς σημαντικές ειδήσεις για την περιοχή της Άρτας, καταγράφουν την κινητικότητα που υπάρχει από την πλευρά της Περιφέρειας Ηπείρου, για την προώθηση σημαντικών αιτημάτων και μεγάλων έργων που μπορούν να ξεμπλοκάρουν την στασιμότητα στην παραγωγική πεδιάδα της Άρτας.
Πρόκειται για έργα που αποτελούν αιτήματα δεκαετιών και τα οποία μέχρι σήμερα δεν έχουν μπεί σε τροχιά υλοποίησης αλλά μένουν σε επίπεδα σχεδιασμών, συζητήσεων και γραφειοκρατικών αγκυλώσεων και αναβολών.
Πρόκειται για τα αρδευτικά έργα «Πέτα – Κομπότι» και της πεδιάδας της Άρτας, που εφόσον υλοποιηθούν θα αξιοποιήσουν μεγάλες εκτάσεις που μένουν μέχρι σήμερα αναξιοποίητες και θα δώσουν ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στον πρωτογενή τομέα της περιοχής και την οριοθέτηση της κοίτης Αράχθου, την οποία οι Αρτινοί αναμένουν για να απελευθερώσει την Άρτα και να δώσει άνεμο ανάπτυξης.

Αρδευτικά
Το Πέτα – Κομπότι Άρτας είναι ένα πολύ σημαντικό έργο που χρονολογείται απο το 1983, και που αναμένεται να αξιοποιήσει σημαντικές εκτάσεις παραγωγικού χαρακτήρα. Από το υπουργείο υποδομών ανακοινώθηκε η έγκριση της δέσμευσης πίστωσης προϋπολογισμού ύψους 600.000,00 ευρώ για την εκπόνηση μελέτης «Μελέτη αξιολόγησης, επικαιροποίησης, βελτίωσης και συμπλήρωσης υπαρχουσών μελετών για την ωρίμανση και δημοπράτηση των αρδευτικών έργων περιοχής Πέτα – Κομπότι Άρτας ζώνες 1,2 και 3».

Πρόκειται για επικαιροποίηση των μελετών των αρδευτικών Πέτα-Κομποτίου καθότι υάρχει ενταγμένο σε παλιό ενάριθμο από το 2015 με κωδικό έργου 2015ΣΜ07200001 αλλά δεν υπάρχει εγγεγραμμένη πίστωση. Με χθεσινή απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, η μελέτη εντάχθηκε για χρηματοδότηση και αναμένεται η προκήρυξή της.
Σε ότι αφορά τα Αρδευτικά πεδιάδας Άρτας, οι πληροφορίες λένε πως σύντομα θα δημοπρατηθεί, εκ μέρους του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών, μελέτη που θα αφορά την επικαιροποίηση παλαιότερων μελετών και ειδικότερα των Ζωνών 1,4 και 5.

Συγκεκριμένα, υπάρχει δέσμευση πίστωσης όπου η παραπάνω επικαιροποίηση θα περιλαμβάνει οριστική μελέτη και περιβαλλοντική αδειοδότηση. Το κόστος ανέρχεται σε 1.200.000,00 ευρώ και θα δημοπρατηθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα από το Υπουργείο.
Τέλος, κινείται ένα σημαντικό έργο, έργο πνοής για την Άρτα, την πόλη, αλλά και της έναντι περιοχές, καθώς στις 14 Οκτωβρίου θα παραδοθεί στην υπηρεσία του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών η προμελέτη και η ΜΠΕ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η προμελέτη αφορά πλέον περίοδο επαναφοράς πλημμύρας 100 χρόνων (ενώ στην αρχή ήταν 1000 χρόνια – σενάριο που επιμένει να υιοθετεί η ΔΕΗ) με μέγιστη παροχή 3.360 m3 περίπου. Στη βάση αυτή θα εξεταστούν οι απόψεις των φορέων, διαμέσου του Υπουργείου Υποδομών, όπου θα παραδοθεί η ΜΠΕ.
Για τις εξελίξεις αυτές ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας κ. Βασίλης Ψαθάς, μίλησε και έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Το χρόνιο αίτημα του αγροτικού κόσμου της Άρτας, για την κατασκευή των απαραίτητων έργων άρδευσης, υλοποιείται με σταθερά και σίγουρα βήματα.

Η Περιφέρεια Ηπείρου με τις παρεμβάσεις της σε ανώτατο επίπεδο της Κρατικής Διοίκησης, έχει θέσει ως πρωταρχικό στόχο την κατασκευή των υποδομών που χρειάζεται ο πρωτογενής τομέας παραγωγής ως βασικό εργαλείο για μια αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής, την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων και την εξωστρέφεια.
Με την παράδοση στο Υπουργείο των μελετών για την οριοθέτηση του Αράχθου, μπαίνει στην τελική τροχιά υλοποίησης, ίσως το σημαντικότερο έργο υποδομής της Άρτας. Με την κατασκευή των έργων οριοθέτησης του Αράχθου, η Άρτα θ’ αλλάξει όψη και τεράστιες εκτάσεις που μένουν αναξιοποίητες θα γίνουν μοχλός ανάπτυξης της πόλης και της γύρω περιοχής, πέραν της προστασίας από πλημμυρικά φαινόμενα».