Τα πλατάνια πεθαίνουν στον Άραχθο

Ξεκινά η κοπή

Πίστωση για εργασίες στην επαρχιακή οδό Άρτας –Γλυκόριζο

Η αρχή του τέλους της «πλατανιάς» στον πεδινό Άραχθο, ήρθε την Πέμπτη 24-09-2020 στην συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Ηπείρου, στα θέματα ημερήσιας διάταξης μεταξύ άλλων περιλαμβάνονταν και το θέμα «Έγκριση δαπάνης και διάθεση πίστωσης για την υλοποίηση του υποέργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Κοπή ξερών πλατάνων προσβεβλημένων από την ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους στην επαρχιακή οδό Άρτας – Γλυκόριζο (παροχή υπηρεσιών)».

Πρόκειται για τα πλατάνια, μετά το Γλυκόριο, στο δρόμο προς Περάνθη που εδώ και καιρό ανέδειξε η ΗΧΩ, όπου τα τεράστια πλατάνια χτυπημένα την ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους, ξεραίνονται και καθίστανται πλέον επικίνδυνα για τους περαστικούς, αφού είναι δίπλα στο δρόμο.
Έτσι μετά από την έγκριση της πίστωσης από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου, ξεκινά η κοπή των άρρωστων πλατάνων, πιθανώς εντός του Οκτωβρίου.
Να σημειωθεί πως η νόσος των πλατάνων «χτύπησε» και την παραλίμνια περιοχή των Ιωαννίνων, απ’ όπου θα κοπούν 14 αιωνόβια δέντρα, εντός του Οκτωβρίου, προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά της.

Η ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους, που έχει ήδη καταστρέψει ένα μεγάλο μέρος των πλατάνων στην περιοχή του Καλαμά, αλλά έχει εντοπιστεί και σε άλλα σημεία του νομού Ιωαννίνων, όπως τα Τζουμέρκα.
Όπως σημειώνεται σε ρεπορτάζ της εφημ. ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ, η παρουσία του θανατηφόρου μεταχρωματικού έλκους (Ceratocystis platani) στη δεντροστοιχία των πλατάνων που περιβάλλει το Κάστρο, πιστοποιήθηκε κατόπιν δειγματοληψίας που πραγματοποιήθηκε από το Δασαρχείο Ιωαννίνων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας και την αποστολή δειγμάτων στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων.
Εκτός από τα 14 δέντρα στην παραλίμνια περιοχή, θα κοπούν ακόμη τρία προσβεβλημένα δέντρα, ένα στη Λεωφόρο Γράμμου και άλλα δύο εντός του Κάστρου, πριν την είσοδο στο Ιτς Καλέ.

Πέρα από τα πλατάνια που πιστοποιημένα έχουν πληγεί από την ασθένεια, μεταξύ των δέντρων που θα κοπούν, είναι και άλλα που βρίσκονται πολύ κοντά με τα ασθενή δέντρα, τα οποία κρίνεται απαραίτητο να απομακρυνθούν προκειμένου να προστατευτεί η υπόλοιπη συστάδα δέντρων στην παραλίμνια περιοχή.
«Πρέπει να δράσουμε άμεσα, γιατί η νόσος μεταδίδεται ταχύτατα», ανέφερε σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ, διευκρινίζοντας ότι οι υπηρεσίες του δήμου ακολουθούν σαφείς οδηγίες που έχουν δοθεί από το δασαρχείο για τον τρόπο εκτέλεσης εργασιών.

Το πρόβλημα υπάρχει στην χώρα μας από το 2003 και εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ήπειρο το 2010, καταστρέφοντας πολλά υπεραιωνόβια δέντρα στην περιοχή του Καλαμά. Μέχρι σήμερα η «διασπορά» του μύκητα έχει λάβει αρκετά μεγάλες διαστάσεις τόσο σε περιοχές των Ιωαννίνων, όπου υπάρχουν πλατάνια, όσο και σε άλλες, όπως κοντά στον Άραχθο. Κύρια αιτία της διασποράς είναι η ανθρώπινη παρέμβαση για τεχνικά και άλλα έργα, όπως τα κλαδέματα, με εκσκαπτικά μηχανήματα και εργαλεία που δεν έχουν απολυμανθεί σωστά.

Η ανθεκτικότητα των πλατάνων απέναντι στην ασθένεια, για την οποία δεν υπάρχει φαρμακευτικός τρόπος αντιμετώπισης, είναι μηδαμινή. Μετά από αυτή τη διαδικασία, όλα τα δέντρα θα αντικατασταθούν σύμφωνα και με τις υποδείξεις που θα γίνουν από τα δασαρχείο. Μία από τις λύσεις που εξετάζονται και θεωρούνται κατάλληλες είναι η αντικατάστασή τους με βελανιδιές, με δεδομένο πως και σε σχετική σύσκεψη που είχε γίνει τον Ιούλιο, η υπεύθυνη του Ινστιτούτου Μεσογειακών και Δασικών Οικοσυστημάτων Νικολέτα Σουλιώτη είχε τονίσει πως σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται η εκ νέου φύτευση πλατάνων.