Κουβεντιάζοντας με την Hilde Schramm

Της Κατερίνας Σχισμένου

Πρόσφατα η Hilde Schramm επισκέφτηκε την περιοχή μας και είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε μαζί της όχι μόνο για τον σκοπό της επίσκεψης της αλλά και για τη ζωή και τις σκέψεις της μιας και η ίδια είχε μια μακριά πορεία προς το φως και τη γνώση και την επίγνωση.
Στην συζήτησή μας για τον σκοπό της επίσκεψής της είναι όχι μόνο η γνώση, να δει και να γνωρίσει η ίδια εγκλήματα του γερμανικού τακτικού στρατού αλλά και να μεταφέρει τα όσα είδε και έμαθε στην Γερμανία που είναι και ο τελικός αποδέκτης αυτής της γνώσης και επίγνωσης. Ξεκίνησε από το 2016 όταν γνώρισε στο Βερολίνο τον κάτοικο του Κομμένου (Χρήστο Κοντογιάννη)και συνεχίζει έως σήμερα αυτή την πορεία στην γνώση.
Θεωρεί πως αυτά που συνέβησαν τότε ήταν απερίγραπτα και πως ο πόλεμος μετατρέπει τον άνθρωπο σε κτήνος, είναι ο απόλυτος όλεθρος.

Στην ερώτηση πώς είναι να ζείς με μια τέτοια κληρονομιά (ως κόρη του Albert Speer) η απάντηση είναι ξεκάθαρη. Ο πατέρας της δεν ήταν ένας απλός στρατιώτης του Χίτλερ, αλλά στην κυβέρνησή του. Παρακολούθησε τη δίκη του στη δίκη της Νυρεμβέργης με τη μητέρα της από το ράδιο και η κληρονομιά ήταν σίγουρα βαριά. Όμως γνώριζε, κάτι που στις περισσότερες γερμανικές οικογένειες αυτή η γνώση δεν υπήρχε όπως ακόμη και σήμερα. Αυτό επιβεβαιώνει και ο Jürgen Wolff που συνοδεύει τη Hilde Schramm στην επίσκεψή τους στην Ελλάδα. Ο πατέρας του ήταν στο γερμανικό στρατό και ποτέ δεν του αφηγήθηκε τίποτα για τη δράση του στην Ελλάδα σε αντίθεση με την Ρωσία και τη Γαλλία. Του μένει και θα τον συνοδεύει ένα αναπάντητο γιατί πάντα. Γιατί άραγε;
Η Hilde αντιθέτως από παιδί τάχθηκε κατά του φασισμού και άρχισε από πολύ νωρίς να καταλαβαίνει τι έπρεπε να κάνει διαφορετικά για να αλλάξει πολλά .

Από την Εβραία δασκάλα της στο δημοτικό που μετέπειτα έγραψε ένα βιβλίο γι’ αυτή μέχρι το ταξίδι της στην Αμερική , την δράση της ως δασκάλα και την πολιτική της επιλογή αποφαίνεται πως πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά προκειμένου να επεξεργαστούν όσα έγιναν.
Αυτό που περιμένει ακόμη είναι να υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη γνώση, μιας και στη Γερμανία δεν είναι και τόσο γνωστή η δράση των Γερμανών στην Ελλάδα όπως και κανένα Κομμένο δεν έχει φτάσει ακόμη εκεί.
Θέλει να χτίσει κάτι, θέλει να χτίσει και να προκαλέσει τη γνώση που δεν υπάρχει, θέλει να ξεκινήσει ένα διάλογο, θέλει ένα μέλλον..
Η Ευρώπη και το μέλλον της είναι όπως εμείς το φτιάχνουμε και οι ευρωπαίοι πολίτες πρέπει να δείχνουν αλληλεγγύη μεταξύ τους επηρεάζοντας τους πολιτικούς. Πρέπει μερικά πράγματα να λειτουργούν καλύτερα και θεωρεί πως είναι τελείως λανθασμένη η πολιτική της Γερμανίας προς την Ελλάδα έως απαράδεκτη.

Όσο για το φλέγον ζήτημα των αποζημιώσεων πιστεύει πως η Γερμανία χρωστάει στην Ελλάδα και όχι μόνο πολλά αλλά ακόμη περισσότερα. Πρέπει να βρεθούν όμως ρεαλιστικοί και σίγουροι δρόμοι μιας και η Ελλάδα έμεινε τελείως αβοήθητη σε πολλά. Ίσως πρέπει να συναποφασιζουν Ελλάδα και Γερμανία και το τι χρειάζονται και θα ήθελαν οι άνθρωποι πραγματικά και όχι κάποια οράματα και μόνον των πολιτικών. Βέβαια δεν είναι ποτέ αρκετό, καμία αποζημίωση οποιασδήποτε μορφής δεν θα είναι ποτέ αρκετά για την Ελλάδα.
Η Hilde Schramm είναι ιδρυτικό μέλος της Respekt für Griechenland“ ( http://xn--respekt-fr-griechenland-kpc.de/) με πολλές δράσεις στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες.
Η γνώση είναι σημαντική, μόνο έτσι φεύγει το σκοτάδι, μόνο έτσι μπορεί να λειτουργήσει με τον ανθρώπινο παράγοντα μιας και υπάρχει μόνο ένα είδους ανθρώπου, ο Άνθρωπος.